Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Περιμένοντας τους βαρβάρους στο κέντρο της πόλης



ΤΟ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΘΗΚΑΝ ΕΝΩ ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΑΝ ΑΜΕΡΙΜΝΟΙ

Περιμένοντας τους βαρβάρους στο κέντρο της πόλης

Μια υπόθεση με ρίζες που φτάνουν πολύ βαθύτερα από τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη είναι οι μαζικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών από ακροδεξιούς εις βάρος μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας.
Η πλατεία Βικτωρίας άδεια από Ελληνες και μετανάστες εξαιτίας του φόβου  
Η πλατεία Βικτωρίας άδεια από Ελληνες και μετανάστες εξαιτίας του φόβου 
 
Παρόμοια γεγονότα αποκαλύπτεται πως επαναλαμβάνονται με ασυνήθιστη συχνότητα τον τελευταίο μήνα, ειδικά στην επίμαχη περιοχή του φονικού. Το δε «πολεμικό» σκηνικό που στήνεται σήμερα θυμίζει σε εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων εκείνο που έζησαν κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο στην πρωτεύουσα.

 

«Είναι τώρα ένας μήνας που δεχόμαστε για περίθαλψη πολλούς μετανάστες με τραύματα στο κεφάλι και στην πλάτη. Τα περισσότερα κρούσματα σημειώνονται στην περιοχή Ηπείρου και 3ης Σεπτεμβρίου. Και δεν πρόκειται για τραύματα από συμπλοκές, αλλά για χτυπήματα που δέχτηκαν ενώ περπατούσαν», αναφέρει η Ευγενία Θάνου, διευθύντρια του Πολυϊατρείου των Γιατρών του Κόσμου.
«Ολο το προηγούμενο διάστημα βλέπαμε ότι αυτό κλιμακωνόταν και έγινε ακόμη εντονότερο την τελευταία εβδομάδα. Δυστυχώς ο θάνατος του ανθρώπου την περασμένη Τρίτη είναι η αρχή αυτού που περιμέναμε. Είχαμε επισημάνει την αύξηση των κρουσμάτων σε συναντήσεις μας με το υπουργείο Υγείας και άλλους θεσμικούς φορείς και τονίζαμε ότι ένας ενδεχόμενος φόνος Ελληνα -γιατί δεν θα δινόταν σημασία σε φόνο μετανάστη- θα μπορούσε να πυροδοτήσει χειρότερες συγκρούσεις και επιθετικότητα και από τις δύο πλευρές», αναφέρει.
Στεγασμένο παραπλεύρως της πλατείας Κουμουνδούρου, το ιατρείο της ΜΚΟ εκτελεί και χρέη σταθμού πρώτων βοηθειών για μετανάστες. Εκεί κατέφυγαν την Πέμπτη και την Παρασκευή αρκετοί τραυματίες των συγκρούσεων της Πέμπτης που φοβήθηκαν να πάνε στα νοσοκομεία (συνεπώς δεν περιλαμβάνονται στον απολογισμό των περίπου 25 αναφερθέντων τραυματιών από τα επεισόδια). Υπολογίζεται πως είναι περισσότεροι, αφού ανέκαθεν, λόγω καχυποψίας, πολλά θύματα επιθέσεων προσπαθούσαν να φροντίσουν μόνοι τα τραύματά τους, όπως εξηγεί η Ευ. Θάνου.
Εξαιτίας του φόβου, οι μετανάστες κλείνονται πλέον στα σπίτια τους ή αποφεύγουν ολόκληρες περιοχές. Στον Κολωνό, για παράδειγμα, οι Αφγανοί έχουν οριοθετήσει μια ζώνη που συνιστούν στους συμπατριώτες τους να αποφεύγουν. «Αυτές τις κόκκινες ζώνες, θυμάμαι, τις φτιάχναμε για τους αμάχους στο Αφγανιστάν, όπου είχα δουλέψει για τον Ερυθρό Σταυρό. Και τώρα το κάνουμε πάλι μέσα σε μια ευρωπαϊκή χώρα», σαρκάζει ο Γιουνούς Μοχαμαντί, πρόεδρος της Κοινότητας των Αφγανών στην Αθήνα.
Το γραφείο της Κοινότητας στην πλατεία Αττικής έκλεισε πριν από λίγους μήνες έπειτα από επίθεση των εθνικιστών που δρουν πέριξ του Αγ. Παντελεήμονα. «Ημουν εκεί κάνοντας μάθημα ελληνικών σε γυναίκες και παιδιά, όταν επιτέθηκαν», θυμάται ο Γ. Μοχαμαντί. «Στο αστυνομικό τμήμα μου είπαν ότι δεν μπορώ να κάνω μήνυση κατά αγνώστου. Ξέρω ότι μπορούσα, αλλά ξέρω επίσης ότι στο συγκεκριμένο τμήμα αυτό λένε σε όλους τους μετανάστες».
Το διάστημα πριν από τις δημοτικές εκλογές του περασμένου φθινοπώρου ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, το διάστημα κορύφωσης των ακροδεξιών επιθέσεων. «Καθημερινά είχαμε 2-3 άτομα στο νοσοκομείο. Τότε όλα συνέβαιναν γύρω από την πλ. Αττικής και τον Αγ. Παντελεήμονα. Οι επιθέσεις μειώθηκαν όταν φύγαμε από την περιοχή. Πήγαμε στην πλατεία Βικτωρίας, αλλά από την Τρίτη την έκλεισαν κι αυτή οι χρυσαυγίτες». Ευδιάκριτη είναι στην περιοχή η πληθυσμιακή συγκέντρωση Πακιστανών, Μπανγκλαντεσιανών, Αφγανών και Σομαλών, που τελευταία έχουν ανοίξει πολλά δικά τους μαγαζιά.
Περίπου 20-30 μαγαζιά έσπασαν οι επιτιθέμενοι από την Τρίτη ώς την Πέμπτη, υπολογίζει ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας και της Ενωσης Μεταναστών Εργατών. Ο ίδιος αποδίδει σε οργανωμένο σχέδιο τόσο τις τωρινές επιθέσεις όσο και εκείνες που σημειώθηκαν πριν από έξι μήνες.
Επιβεβαιώνει ότι τον τελευταίο μήνα τα περιστατικά έχουν αυξηθεί πολύ, αλλά επισημαίνει πως χειρότερο ήταν το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. «Τότε 43 Πακιστανοί χτυπήθηκαν μόνο στη Νίκαια, μπροστά σε κόσμο και αστυνομικούς. Ενας από αυτούς είχε μαχαιρωθεί και είναι ακόμη στο νοσοκομείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου