Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Τo «ηρωικό» τέλος ενός... Avatar!

Τo «ηρωικό» τέλος ενός... Avatar!

thumb Τα όσα είναι γνωστά για τον βίο και την πολιτεία του Οσάμα Μπιν Λάντεν επιτρέπουν σε κάποιον να τον δει σαν... Avatar ! Δηλαδή σαν υποκινούμενο αναλώσιμο υποκείμενο, το οποίο, αφού έπαιξε τον ρόλο του, οι χειριστές του το έβγαλαν από την πρί­ζα με μια σφαίρα ανάμεσα στα μάτια...
Δεν είναι μυστικό πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, πριν μπει στον κατάλογο με τους πλέον καταζητούμενους ανθρώ­πους στον πλανήτη, εκπαιδεύτηκε, εξοπλίστηκε και συνεργάστηκε στενά με τους διώκτες του: τη CIA και άλλες παρεμφερείς αμερικάνικες και δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Οι σχέσεις του με τις υπηρεσίες είναι διασταυρωμένες, έστω κι αν και οι δύο πλευρές έκαναν κάθε τι για να ξεχάσουν και να κρύ­ψουν το γεγονός...
Οι Αμερικανοί θα μπορούσε να πει κανείς πως υπήρξαν οι «σπόνσορες» του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Αυ­τοί χρηματοδότησαν, εκπαίδευσαν και χρησιμοποίησαν τις ακραίες παραστρα­τιωτικές ομάδες των «ιερών πολεμι­στών» (μουτζαχεντίν) στο Αφγανιστάν. Τη δεκαετία του 1980 και οι δύο πλευ­ρές (Αμερικανοί και μουτζαχεντίν) ήταν διατεθειμένες να συμμαχήσουν και με τον διάβολο προκειμένου να αντιμε­τωπίσουν τον κοινό εχθρό, τη Σοβιετι­κή Ένωση, που είχε στρατιωτικές δυ­νάμεις ανεπτυγμένες στο Αφγανιστάν. Έτσι ο «ιερός πόλεμος» (Τζιχάντ) κατά των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν χρημα­τοδοτήθηκε με χρήματα και από αμερι­κανικές μυστικές υπηρεσίες.

 

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, νεαρός φοι­τητής τότε από τη Σαουδική Αραβία, στρατεύεται στην υπόθεση της αφγανικής αντίστασης κατά των Σοβιετικών. Μαζί του χιλιάδες ακόμη ριζοσπάστες μουσουλμάνοι απ’ όλο τον κόσμο, κυρίως όμως από τα αραβικά κράτη, στρατολογούνταν τότε στην αφγανική υπόθεση μέσω ενός δικτύου το οποίο διηύθυναν οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες (ISI). Μέσω αυτού του πακιστανικού δικτύου η CIA παίρνει την υπόθεση στα χέρια της.
Με «ξένο» στρατό, τους μουτζαχε­ντίν, που κάνουν τον δικό τους «ιερό πόλεμο» (Τζιχάντ), οι Αμερικανοί δημι­ουργούν τεράστια προβλήματα στους Σοβιετικούς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η CIA εξοπλίζει τους μουσουλμάνους πολεμιστές με όπλα υψηλής τεχνολο­γίας, όπως οι πύραυλοι Στίνγκερ, που μεταφέρονται από έναν μόνο άνθρω­πο και μπορούν να καταρρίψουν οποι­οδήποτε αεροσκάφος ακολουθώντας το ίχνος των καυσίμων του.
Πράκτορες
Εκτός από πολεμικό υλικό, η CIA και η βρετανική MI6 στέλνουν στο Αφγανι­στάν εκατοντάδες πράκτορες, που εκπαιδεύουν στον ανταρτοπόλεμο δεκά­δες χιλιάδες μαχητές του Τζιχάντ κατά των Σοβιετικών.
Τη δεκαετία 1980-1990 οι μουσουλ­μάνοι που ανταποκρίθηκαν από 40 δι­αφορετικές χώρες στο κάλεσμα του Τζιχάντ για την απελευθέρωση του Αφγανιστάν ήταν περισσότεροι από 30.000. Οι Αμερικανοί, προσηλωμένοι στην προσπάθεια να δυσκολέψουν τη ζωή των Σοβιετικών, δεν ασχολήθη­καν με τις συνέπειες που μπορούσαν να έχουν για τα δικά τους συμφέροντα η υπόθαλψη του Τζιχάντ και η μαζική εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων «ιερών πολεμιστών».
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν ήταν απλώς ένας «φανατικός» νεαρός μου­σουλμάνος ιδεολόγος. Ο πατέρας του ήταν πάμπλουτος και φίλος της βασι­λικής οικογένειας της Σαουδικής Αρα­βίας. Η οικονομική επιφάνεια του Λά­ντεν και η σχέση του με τη βασιλι­κή οικογένεια του ιερού για τους μουσουλμάνους τόπου της Σαου­δικής Αραβίας ανέδειξαν τον Λάντεν στην κορυφή της ιεραρχίας των μουτζαχεντίν και τον μετέτρεψαν με το πέρασμα του χρόνου σε σύμβολο για τον ιερό πόλεμο των μουσουλμάνων κατά των «απίστων».
Οι Σοβιετικοί δεν έχασαν μόνο τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, απ’ όπου απο­χώρησαν. Έχασαν τον Ψυχρό Πόλεμο αφήνοντας τους Αμερικανούς κυρίαρ­χους στην παγκόσμια σκακιέρα. Μα­ζί με τη νίκη τους όμως οι Αμερικανοί ήταν υποχρεωμένοι να διαχειριστούν και ενοχλητικές εκκρεμότητες, όπως τους πρώην συμμάχους και προστατευόμενούς τους «ιερούς πολεμιστές» του Ισλάμ.
Η πολιτική των ΗΠΑ
Ο Λάντεν και η Αλ Κάιντα βρέθηκαν απέναντι στους Αμερικανούς όταν η Ουάσιγκτον άρχισε να οικοδομεί την παγκόσμια κυριαρχία της μετά τη νίκη της στον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο πρώτος πόλεμος του πατρός Μπους κατά του Ιράκ οδήγησε εκατο­ντάδες χιλιάδες Αμερικανούς στρατι­ώτες σε μόνιμη εγκατάσταση σε ιερά εδάφη του Ισλάμ στη Σαουδική Αρα­βία. Προφανώς, αν τα εδάφη αυτά, εκτός από ιερά, δεν ήταν και πλούσια σε πετρέλαιο, δεν θα προσέλκυαν το αμερικανικό ενδιαφέρον.
Όμως η επιθετική αμερικανική πο­λιτική για τον έλεγχο των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, με τη δημι­ουργία στρατιωτικών βάσεων στη Σα­ουδική Αραβία, πυροδότησε την αντί­δραση των μουσουλμάνων ιερών μα­χητών, που μεθυσμένοι από τη νίκη τους κατά των Σοβιετικών ήταν έτοιμοι να αντιταχθούν και στους πρώην συ­νεργάτες τους Αμερικανούς. Άρχισαν έτσι σιγά - σιγά τη δεκαετία του 1990 οι εχθροπραξίες μεταξύ Αμερικανών και Αλ Κάιντα...
Μια «ξεχασμένη» ιστορία
Αν και δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια, ελάχιστοι θυμούνται πως το 1999 αξιωματούχοι των Ταλιμπάν (ακραίοι ισλαμιστές, που επέβαλαν στο Αφγανιστάν τον ισλαμικό νόμο μετά την εκδίωξη των Σοβιετικών) βρέθηκαν στις ΗΠΑ φιλοξενούμενοι της αμερικανικής κυβέρνησης και της εταιρείας Unocal που, σύμφωνα με το σλόγκαν της, «είναι μια εταιρεία πε­τρελαίου και βρίσκεται όπου υπάρχει πετρέλαιο».
Η εν λόγω εταιρεία διαπραγματευ­όταν με τους Ταλιμπάν τη διέλευση από το έδαφος του Αφγανιστάν ενός αγωγού μεταφοράς πετρελαίου αξίας 2 δισ. δολαρίων. Στόχος του αγωγού ήταν η μεταφορά πετρελαίου από τα κοιτάσματα της Κασπίας, μέσω του Αφγανιστάν στο Πακιστάν. Αυτές οι διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν για τον αγωγό της Unocal κατέρρευ­σαν τον Αύγουστο του 2001. Είναι άραγε σύμπτωση πως έναν μήνα μετά χτυπήθηκαν οι Δίδυμοι Πύργοι στη Νέα Υόρκη, γεγονός που έδωσε το σύνθημα για τη νέα αμερικανική εκστρατεία, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, κατά του Αφγανιστάν και του Ιράκ;
Παγκόσμια ηγεμονία
Στην καλύτερη - για την Ουάσιγκτον και τις μυστικές της υπηρεσίες - πε­ρίπτωση, τα τρομοκρατικά χτυπήματα την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ προήλθαν από την «επανάσταση» του Avatar (Λάντεν) και την αμφι­σβήτηση του κέντρου ελέγχου του. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η 11η Σεπτεμβρίου βοήθησε τους Αμερικα­νούς να προωθήσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους με στρατιωτικές (πολε­μικές) κινήσεις (Αφγανιστάν, Ιράκ) και με την προώθηση μιας παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής «λογικής» και νομοθεσίας.
Η δολοφονία (και όχι η σύλληψη) του Λάντεν ενδεχομένως να σκιαγραφεί την επιλογή της σημερινής αμερικα­νικής ηγεσίας για την έναρξη ενός νέου παιχνιδιού στη φλεγόμενη από δημοκρατικά - εκσυγχρονιστικά αιτήματα πετρελαιοφόρο Μέση Ανατολή...


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου