Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Pläne für eigene Währung

Pläne für eigene Währung

 

Griechenland erwägt Austritt aus der Euro-Zone 

 

Anti-Euro-Protest in Athen: Die griechische Regierung steht unter massivem Druck
 Die Schuldenkrise in Griechenland spitzt sich zu. Die Regierung des Landes überlegt nach Informationen von SPIEGEL ONLINE, die Euro-Zone zu verlassen. Die Finanzminister der Währungsunion und Vertreter der EU-Kommission treffen sich am heutigen Freitagabend zu einer geheimen Krisensitzung


Νέα προβοκάτσια από το Spiegel


Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδουν κυβέρνηση, Μέρκελ και Γιούνκερ το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα συζητά την αποχώρηση της από το ευρώ

 

Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει η κυβέρνηση δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα συζητά την έξοδό της από το ευρώ.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το δημοσίευμα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με ελαφρότητα, παρά το γεγονός ότι έχει κατηγορηματικά διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση και από άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και ολόκληρης της ευρωζώνης και εξυπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.


Τις πληροφορίες του δημοσιεύματος διέψευσε και η γερμανική κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπό της Στέφαν Ζάιπερτ να λέει ότι στο πρακτορείο Bloomberg ότι "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα προς συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο".
Ανάλογη ήταν η διάψευση από τον εκπρόσωπο του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Γκι Σουλέρ, ο οποίος πρόσεθσε ότι δεν έχει πληροφόρηση για έκτακτη συνάντηση για το θέμα της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο.
Το Spiegel online γράφει ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θέτει θέμα εξόδου από την ευρωζώνη. Οι υπουργοί της ευρωζώνης και εκπρόσωποι της Κομισιόν συναντώνται εκτάκτως απόψε το βράδυ σε μυστική σύσκεψη για το θέμα αυτό.
Από την πλευρά της, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στην ιστοσελίδα της επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο που το διαψεύδουν και μιλούν για "λάθος είδηση". "Η είδηση έπεσε σαν βόμβα, αλλά η αντίδραση υπήρξε άμεση", γράφει η εφημερίδα.
Το Spiegel online λέει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, "η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα, τη δραχμή. Η Κομισιόν σήμανε συναγερμό και συγκάλεσε για απόψε έκτακτη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο. Θέμα της σύσκεψης είναι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η αναδιάρθρωση του χρέους της".
Το δημοσίευμα γράφει ότι "λόγω της τεταμένης κατάστασης έχει επιβληθεί άκρα μυστικότητα για τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο. Συμμετέχουν μόνον οι υπουργοί Οικονομικών συνοδευόμενοι από έναν μόνον συνεργάτη τους. Εκ μέρους της Γερμανίας συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υφυπουργός Jurg Asmussen".
Σύμφωνα με το Spiegel, "ο κ. Σόιμπλε θέλει πάση θυσία να αποτρέψει τους Έλληνες από την έξοδο από το ευρώ. Στις αποσκευές του για το Λουξεμβούργο έχει έκθεση του υπουργείου του, η οποία προειδοποιεί για τις συνέπειες. "Θα υπάρξει μια δραστική υποτίμηση του νέου νομίσματος της χώρας έναντι του ευρώ", επισημαίνεται στην έκθεση.
Εκτιμάται ότι η απώλεια της ισοτιμίας θα είναι στο 50%. Αυτό θα οδηγούσε σε δραστική αύξηση του χρέους της χώρας. Οι άνθρωποι του Σόιμπλε υπολογίζουν ότι στην περίπτωση αυτή το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει στο 200% του ΑΕΠ. "Η αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν αναπότρεπτη. Με απλά λόγια η Ελλάδα θα κήρυττε πτώχευση", γράφει το Σπίγκελ.
Το δημοσίευμα θεωρεί διαφιλονικούμενη τη νομική πτυχή της εξόδου από την ευρωζώνη. Όπως γράφει "σύμφωνα με την άποψη νομικών η χώρα θα έπρεπε να εγκαταλείψει ταυτόχρονα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεδομένο είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπαλλήλων του Σόιμπλε, οι επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρώπης. Η αλλαγή νομίσματος θα προξενούσε μία φυγή κεφαλαίων. Η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να θεσπίσει ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων. Αυτό δεν συνάδει με τις βασικές αρχές ελευθερίας στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά.
Επιπρόσθετα η χώρα θα ήταν αποκλεισμένη για πολλά χρόνια από την αγορά κεφαλαίου. Ακόμη, η έξοδος μιας χώρας από την ΟΝΕ θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα στις λειτουργίες της Ευρωζώνης και θα τροφοδοτούσε μια διαδικασία ντόμινο στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου