Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 100 οι νεκροί στη Νορβηγία

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν στο Νορβηγό συλληφθέντα για τη διπλή επίθεση στο Όσλο και το νησί Ουτόγια, που σύμφωνα με την αστυνομία, επέφερε το θάνατο τουλάχιστον 84 ανθρώπων στο νησί Ουτόγια και 7 στο Όσλο, καθώς και τον τραυματισμό 14 ανθρώπων.

Τουλάχιστον 87 άτομα σκοτώθηκαν στο νησί Ουτόγια, ενώ οι νεκροί της επίθεσης στο Όσλο ξεπερνούν τους 17, και οι τραυματίες τους 14.
Ο νορβηγός ο οποίος συνελήφθη μετά τη διπλή δολοφονική επίθεση στο Οσλο και τα περίχωρά του είναι 32 ετών και σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης ονομάζεται Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.
Αν και η αστυνομία αρνείται να επιβεβαιώσει τo όνομά του, ανακοίνωσε ωστόσο ότι από μία ιστοσελίδα του υπόπτου για τις επιθέσεις προκύπτει ότι προφανώς ο συλληφθείς είναι ακροδεξιός, με εχθρικές για το Ισλάμ απόψεις, φονταμενταλιστής. Η σελίδα του δράστη στο Facebook έχει μπλοκαριστεί, ωστόσο, σε αυτήν ο ίδιος ανέφερε ως ενδιαφέροντά του το μπόντι-μπίλντινγκ, τις συντηρητικές πολιτικές θέσεις και τη μασονία.

 

Τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο συλληφθείς είχε ανοίξει έναν λογαριασμό στο Twitter πριν από λίγες μέρες και είχε ανεβάσει ένα και μοναδικό μήνυμα στις 17 Ιουλίου: "Ενας άνθρωπος που έχει άποψη ισούται με 100.000 ανθρώπους που έχουν μόνο ενδιαφέροντα."

Μετά τη σύλληψη του 32χρονου η αστυνομία ανακάλυψε κρυμμένα εκρηκτικά στο νησί Οτόγια, ενώ έξω από το σπίτι που έχει δηλώσει ο δράστης ως διεύθυνση κατοικίας - ένα τετραόροφο με κόκκινα τούβλα- στο δυτικό Οσλο βρίσκονται περίπου δέκα αστυνομικοί.
Η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Στόλτενμπεργκ, μέσω της τηλεόρασης TV2. 
Δημοσίευμα της εφημερίδας Verdens Gang επικαλείται φίλο του συλληφθέντος ο οποίος λέει ότι ο 32χρονος έγινε ακροδεξιός πριν από λίγα χρόνια, ότι εξέφραζε ακραίες εθνικιστικές απόψεις σε συζητήσεις στο Διαδίκτυο και όταν πολέμιος της άποψης ότι άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο μπορούν να συνυπάρξουν.
Στο μεταξύ, ο υποδιευθυντής της αστυνομίας του Οσλο, Ρότζερ Αντερσεν, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να αυξηθεί καθώς η αστυνομία δεν έχει ολοκληρωμένη λίστα με τον αριθμό των τραυματιών ή των αγνοουμένων.
Τόσο ο Νορβηγός πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστήριξαν ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Νορβηγίας και ορκίστηκαν πως αποκλείεται μία τέτοια πράξη να οδηγήσει τ
Τόσο ο Νορβηγός πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστήριξαν ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Νορβηγίας και ορκίστηκαν πως αποκλείεται μία τέτοια πράξη να οδηγήσει τη χώρα στη σιωπή. «Κανείς δεν μπορεί να μας βομβαρδίσει για να σωπάσουμε», είπαν. 
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο αριθμός των θυμάτων της επίθεσης αυξάνονταν, ενώ, μέχρι το ξημέρωμα, είχε συλληφθεί ένας άνδρας ως υπεύθυνος για τις δολοφονίες. Άγνωστη παρέμενε η ταυτότητα του, αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν πως πρόκειται για Νορβηγό πολίτη, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να είναι ακροδεξιός και όχι φανατικός ισλαμιστής. Άγνωστο επίσης παραμένει εάν δράστης ήταν μόνο ο Νορβηγός που συνελήφθη, ή, εάν υπήρχαν και συνεργάτες.
Οι New York Times, καθώς και η νορβηγική εφημερίδα Expressen, ανέφεραν πως μία ομάδα με τον τίτλο "υποστηρικτές της παγκόσμιας τζιχάντ" ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση σχετικά με το εάν επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια φανατικών ισλαμιστών, ή, τρομοκρατική πράξη ακροδεξιού.
Πέρα από τη προέλευση και τα κίνητρα της δολοφονικής ενέργειας ωστόσο, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος διεμήνυσε ότι πρόκειται για μία "δειλή τρομοκρατική πράξη".
Τόσο ο Νορβηγός πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστήριξαν, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Νορβηγίας, αλλά ορκίστηκαν πως αποκλείεται μία τέτοια πράξη να οδηγήσει τη χώρα στη σιωπή. "Κανείς δεν μπορεί να μας βομβαρδίσει για να σωπάσουμε" , είπε χαρακτηριστικά. 'Όσο για το γεγονός ανάληψης της ευθύνης της τρομοκρατικής ενέργειας, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως συμβαίνει αρκετές φορές οργανώσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάλογων ενεργειών "αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όντως είναι και οι δράστες".
Παρά τη συγκεκριμένη δήλωση και παρά τη σύλληψη του 32χρονου Νορβηγού, ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει δημοσίως περισσότερες πληροφορίες για τον συλληφθέντα, υποστηρίζοντας ότι "κάτι τέτοιο είναι στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης". Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε, μέσω της τηλεόρασης TV2, ότι η κατάσταση είναι "πολύ σοβαρή".
Η ειδεχθής τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε εχθές η Νορβηγία, χαρακτηρίστηκε από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Γκίαρ Μπέκεβολντ ως "η χειρότερη επίθεση που δέχθηκε η Νορβηγία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο". Ενδεικτικό είναι ότι μετά το βομβαρδισμό στο 'Όσλο, μέλη του στρατού εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της Νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους τρομοκρατημένους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου