Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

«Δεν φταίμε εμείς αλλά εσείς» λέει η πρόεδρος της Standard and Poor's

«Δεν φταίμε εμείς αλλά εσείς» λέει η πρόεδρος της Standard and Poor's

Απαντώντας στις επικρίσεις για το ρόλο των οίκων αξιολόγησης στην οικονομική κρίση, η πρόεδρος για την Ευρώπη της Standard and Poor's Κάρολ Σιρού, δηλώνει ότι η “κακοφωνία” στην ευρωπαϊκή ένωση στέλνει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα στις αγορές.
Την ώρα που οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης δέχονται επικρίσεις ότι ρίχνουν "λάδι στη φωτιά" στην αντιμετώπιση του θέματος της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, η πρόεδρος του ευρωπαικού τμήματος της Standard and Poor's σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ρίχνει την ευθύνη για τη “φωτιά” στην ευρωπαϊκή “κακοφωνία”.
Απαντώντας στις κατηγορίες για "αυτοεκπληρούμενες προφητείες" που επιδεινώνουν την κρίση ρωτά «ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση; Να μην πούμε τίποτε;».

 

Κατά την άποψη της οι κυβερνήσεις σήμερα δεν κατορθώνουν να περάσουν το μήνυμά τους και η  Ευρώπη δεν κατορθώνει να δώσει μία ενιαία ιδέα για την στήριξη που υπολογίζει να δώσει στις χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Κατά συνέπεια οι επενδυτές δεν καταλαβαίνουν και  «η κακοφωνία, η οποία διαρκεί εδώ και δεκαοκτώ μήνες, έχει μία πολύ αρνητική συνέπεια επί των αγορών. Και, κατά συνέπεια, οι αγορές έχουν σήμερα μία πιο απαισιόδοξη εικόνα για την κατάσταση ορισμένων χωρών από μας».
«Ο,τι λέμε και ό,τι δεν λέμε ερμηνεύεται, βγαίνει από το πλαίσιό του και διογκώνεται, διότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα και νευρικότητα. Αλλά όταν αρχίσαμε να υποβαθμίζουμε την πιστοληπτική ικανότητα αυτών των ίδιων χωρών, το 2004, αυτό δεν είχε καμία επίπτωση στις αγορές. Εκείνη την εποχή οι αγορές ήταν αντίθετα πολύ πιο αισιόδοξες από εμάς» λέει προσπαθώντας να αναπροσαρμόσει το ρόλο των οίκων αξιολόγησης.
«Δεν είμαστε θερμοκέφαλοι. Συνειδητοποιούμε τον ρόλο μας και την ευθύνη μας και δεν θέλουμε να τροφοδοτούμε αναίτια τις ανησυχίες. Δεν θέλουμε να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, αλλά να ενημερώνουμε, δηλαδή να εκφραζόμαστε όταν τα γεγονότα ή τα νέα στοιχεία μεταβάλλουν την εκτίμησή μας για μια δεδομένη κατάσταση" είπε.
Σχετικά με μια περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Πορτογαλίας βραχυπρόθεσμα είπε "μεταβάλλουμε πάντα τις αξιολογήσεις μας όταν εκτιμούμε ότι υπαρχούν στοιχεία που το δικαιολογούν, διότι αυτή είναι η δουλειά μας και η ευθύνη μας απέναντι στους επενδυτές και τους καταθέτες. Και αυτό αποτελεί επίσης συμβατική μας υποχρέωσή. Μάς προσάπτουν ανευθυνότητα. Κατά συνέπεια, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες όταν θεωρούμε ότι το πιστωτικό ρίσκο δεν αντιστοιχεί πλέον στην αξιολόγηση και τον σχολιασμό της. Εάν έχουμε πληροφορίες για κινδύνους και αποφασίσουμε να τους δημοσιοποιήσουμε, θα παραβιάζαμε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς".
Απαντώντας για το εάν στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει εκδοχή συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών που δεν θα εκλαμβανόταν από τις αγορές ως χρεοκοπία ή επιλεκτική χρεοκοπία, δήλωσε ότι  "όταν μία χώρα βρίσκεται σε δυσχερή θέση και οι δυσκολίες της είναι γνωστές, οι πιστωτές δεν είναι εθελοντές. Όταν μία χώρα βρίσκεται σε δυσχερή θέση, δεν πρόκειται περί μίας φυσιολογικής κατάστασης και κάθε διαπραγμάτευση με τους πιστωτές επί του συμβολαίου (που έχουν συνάψει) αποτελεί ντε φάκτο καταναγκασμό". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου