Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Φτερά έκαναν από τις τράπεζες 50,5 δισ. ευρώ σε 18 μήνες

Φτερά έκαναν από τις τράπεζες 50,5 δισ. ευρώ σε 18 μήνες
Τσιπούρας Δ.

Σε ξένες τράπεζες έχουν σταθμεύσει 50,5 δισ. ευρώ από τον περσινό Ιανουάριο με τις απώλειες να αγγίζουν πλέον το ένα τέταρτο του συνόλου των εγχώριων ιδιωτικών καταθέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων εμφάνισαν τον φετινό Ιούνιο πτώση της τάξης του 1,9%, για έκτο συνεχή μήνα. Απομένουν τα στοιχεία του Ιουλίου για να αποδειχτεί αν όντως ανακόπηκε η εκροή ζεστού χρήματος, όπως δήλωσε εκκωφαντικά ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά την απόφαση της συνόδου της 21ης Ιουλίου για δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

 

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις υποχώρησαν στα 188,2 δισ. ευρώ από 191,9 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο. Από την αρχή του έτους, οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν υποχωρήσει κατά 10% ή 21,4 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και τα 29,1 δισ. ευρώ που έκαναν φτερά το 2010 οι απώλειες φτάνουν τα 50,5 δισ. ευρώ.
Η μείωση των καταθέσεων δημιουργεί πρόσθετο πονοκέφαλο στα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών που αναγκάζονται να προσφέρουν δελεαστικά επιτόκια προκειμένου να συγκρατήσουν τους αποταμιευτές, καθώς η πρόσβασή τους σε άλλες πηγές χρηματοδότης είναι δυσχερής και ακριβότερη. Τον περασμένο μήνα μάλιστα οι εγχώριες τράπεζες ζήτησαν εκ νέου τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς η πρόσβασή τους στη διατραπεζική αγορά παραμένει απαγορευτική εξαιτίας του υπέρογκου χρέους της χώρας.
Κόκκινος συναγερμός για τα δάνεια
Η έλλειψη ρευστότητας για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών καθιστά γκρίζα την εικόνα για τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι διεθνείς οργανισμοί ζητούν εδώ και τώρα αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και αναγκαστικά παντρολογήματα, ενώ ο τρόμος των «κόκκινων» δανείων αρχίζει να εξαπλώνεται στον πιστωτικό ορίζοντα. Έτσι, οι ρυθμοί αύξησης των «κόκκινων δανείων» αναγκάζουν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε λύσεις που επιτρέπουν στους δανειολήπτες να εξυπηρετούν τα δάνεια τους με όσο το δυνατόν χαμηλότερη μηνιαία δόση, αφού πρωταρχικός στόχος παραμένει να συγκεντρωθούν όσα περισσότερα μπορούν.
Από την πλευρά τους οι δανειολήπτες που βρίσκονται σε κλοιό εξοντωτικής περικοπής των εισοδημάτων τους, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις έχουν βρεθεί άνεργοι ή αναγκάζονται να βάλουν λουκέτα στις επιχειρήσεις τους, ζητούν από τις τράπεζες διακανονισμούς μακράς διάρκειας με ταυτόχρονο «κούρεμα» του χρέους.
Από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά προκύπτει ότι τα υπόλοιπα των δανείων καταναλωτικής πίστης (συμπεριλαμβανομένων και των πιστωτικών καρτών) διαμορφώνονται στα 33 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο τα κόκκινα δάνεια έχουν ενισχυθεί συνολικά στο 11%. Στην καταναλωτική πίστη έχουν ξεπεράσει το 20% με τις καθυστερήσεις στις πιστωτικές κάρτες να φτάνουν στο 25%, ενώ το 11 με 12% (8 δισ. ευρώ) των στεγαστικών, που αποτελεί την έσχατη άμυνα για τα νοικοκυριά , χτυπάνε ήδη κόκκινο.
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=632905

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου