Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Θεσσαλονίκη:Στο... φως το Παζάρ Χαμάμ


Θεσσαλονίκη:Στο... φως το Παζάρ Χαμάμ


«Λίφτινγκ» στην περιοχή των Λουλουδάδικων, με στόχο αφενός την αναβάθμιση της περιοχής και αφετέρου την ανάδειξη του μνημείου του Παζάρ Χαμάμ, που σήμερα χάνεται πίσω από τραπεζοκαθίσματα και πάγκους, θα κάνει η αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού του δήμου Θεσσαλονίκης.
Η αναβάθμιση αυτή βρέθηκε χτες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο αντιδήμαρχος, Ανδρέας Κουράκης, με εκπροσώπους της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Κύριο θέμα στην ατζέντα ήταν η διερεύνηση προτάσεων για την αστική αναβάθμιση της περιοχής, έχοντας ως επίκεντρο την ολοκλήρωση των τμημάτων του περιβάλλοντος χώρου, που δεν είχαν συμπεριληφθεί σε προηγούμενες φάσεις αναπλάσεων και κυρίως την εξέταση πιλοτικών προτάσεων φωτισμού και ανάδειξης του μνημείου αλλά και της ευρύτερης περιοχής γύρω απ’ αυτό.

 

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό σημείο του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, με σήμα κατατεθέν του τα καταστήματα με τα λουλούδια που πραγματικά ομορφαίνουν την περιοχή. «Δε θα απομακρύνουμε τα λουλουδάδικα, απλώς θα συμμαζέψουμε λίγο την κατάσταση γύρω από το μνημείο. Σήμερα, πολλοί λίγοι περιπατητές παρατηρούν ότι πίσω από τα λουλούδια, τα τραπεζοκαθίσματα και τους πάγκους με εμπορεύματα κρύβεται ένα μνημείο, το οποίο θα πρέπει να αναδειχθεί», τονίζει στον «Α» ο αντιδήμαρχος.
Παράλληλα, μεγάλη σημασία θα δοθεί και στο πίσω μέρος του μνημείου, που σήμερα έχει μετατραπεί σε... αποθήκη. «Είναι σημαντικό να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο μνημείο, το οποίο, μάλιστα, πρέπει να φωτιστεί ειδικά, για να αναδειχθεί», προσθέτει ο κ. Κουράκης.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό των αρμόδιων υπηρεσιών, οι παρεμβάσεις αυτές τοποθετούνται χρονικά στα τέλη του φθινοπώρου.
Το μνημείο
Το μνημείο λέγεται Γιαχουντί Χαμάμ (Λουτρό των Εβραίων) και ονομάστηκε έτσι γιατί η περιοχή αυτή ήταν εβραϊκή συνοικία, ενώ ήταν γνωστό και ως «Λουτρό της Αγοράς» (Παζάρ Χαμάμ). Ιδρυτής του ήταν ο Χαλίλ Αγά και θα πρέπει να οικοδομήθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, ενώ έκτοτε έχει υποστεί αρκετές ζημιές. Το χαμάμ ήταν διπλό (χρησιμοποιούνταν και από άνδρες και από γυναίκες) και ήταν σε χρήση ώς το 1912, ενώ στην πυρκαγιά του 1917 υπέστη σοβαρές ζημιές. Στα νεότερα χρόνια, από το 1948 και μετά, προστέθηκαν στην περιοχή, από την πλευρά της Β. Ηρακλείου, ανθοπωλεία (εξού και η ονομασία Λουλουδάδικα), τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν, ευτυχώς, όμως, δεν εφάπτονται πλέον στο μνημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου