Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΥΤΑ Γιαννιτσών; Τελικά ποιος παίρνει αποφάσεις;

ΧΥΤΑ Γιαννιτσών; Τελικά ποιος παίρνει αποφάσεις;

 


Γιώργος Ζαχ. Παπαγεωργίου
Δρ. Χημικός Μηχανικός ΑΠΘ
Δημοτικός Σύμβουλος Πέλλας

Τους τελευταίους μήνες είναι γνωστό στους πολίτες του Δήμου Πέλλας ότι υπάρχει ανοιχτό το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής Πέλλας υπό το Δήμαρχο κ. Στάμκο, ένα σύνθετο σκηνικό έχει προκύψει στο έργο ΧΥΤΑ καθώς λόγω Καλλικράτη στο τιμόνι του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμάτων μέχρι πρότινος παρέμενε ο πρώην Δήμαρχος Γιαννιτσών και νυν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Παπανικολάου και σήμερα ο... 

 

...πρώην Δήμαρχος Κύρρου κ. Ιωαννίδης (Τούλης) ο οποίος σήμερα δεν είναι καν Δημοτικός Σύμβουλος. Σημειωτέον, ο κ. Ιωαννίδης εκλέχθηκε με τις τρεις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης Παπανικολάου, Αρνάκης, Πετρίδης) και τις τρεις ψήφους μελών του Φορέα που η θητεία τους στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει λήξη εδώ και οκτώ μήνες (Ιωαννίδης, Μακρίδης, Ζαχαριάδης). Η πλειοψηφία αυτή δημιούργημα περίεργων συμμαχιών, μη νομιμοποιημένη ηθικά και πολιτικά, λαμβάνει αποφάσεις που δεσμεύουν το μέλλον του δήμου μας οικονομικά και περιβαλλοντικά αδιαφορώντας για τις απόψεις της παράταξης που εκλέχθηκε για να διοικεί το Δήμο Πέλλας.
 
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας έχουμε γίνει κατά καιρούς μάρτυρες διαφόρων αντιφατικών τοποθετήσεων του κ. Παπανικολάου για το θέμα του ΧΥΤΑ Γιαννιτσών και το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, όπως ότι αφού είχε ηττηθεί στις εκλογές δεν είχε την ηθική νομιμοποίηση να προβεί σε προσλήψεις. Στην πραγματικότητα φαίνεται πως δεν υπήρξε ποτέ προγραμματισμός. 
Είναι γνωστό ότι το Φλεβάρη μετά από προτροπή του κ. Στάμκου προς τον κ. Παπανικολάου να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ ώστε να αναλάβει η νέα δημοτική αρχή, ο κ. Παπανικολάου αρνήθηκε. 

Ερώτημα: δηλαδή είχε τότε μετά την ανάληψη μάλιστα από την νέα Δημοτική Αρχή των καθηκόντων της, την πολιτική και ηθική νομιμοποίηση να αρνηθεί να παραδώσει τη διοίκηση του έργου στο νόμιμα εκλεγμένο Δήμαρχο; Το πνεύμα του νόμου είναι ότι για την καλύτερη προετοιμασία της νέας διοίκησης και την υπέρβαση προβλημάτων λόγω συνενώσεων παρατείνεται η θητεία της προηγούμενης διοίκησης. 

Άλλωστε με τις συνενώσεις τα όρια της περιοχής που καλύπτει ένας ΧΥΤΑ συνήθως δε συμπίπτουν με τα όρια Καλλικρατικού δήμου. Να όμως που τα όρια του νέου Δήμου Πέλλας συμπίπτουν με τα διοικητικά όρια των παλαιότερων Δήμων που συμμετείχαν στο ΦΟΔΣΑ. Ως εκ τούτου κανένα πρόβλημα δεν θα υφίστατο για άμεση ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Αρχή. 

Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι υπάρχει το τεράστιο φλέγον θέμα για την ανάθεση της λειτουργίας του έργου σε ιδιώτη ή την ανάληψη της λειτουργίας από τον ίδιο τον ενιαίο δήμο με δικούς του υπαλλήλους. Ποιος λοιπόν νομιμοποιείται να πάρει τέτοιες αποφάσεις; Κάποιος που λειτουργεί ως υπηρεσιακός αφού η θητεία του ως αιρετός έληξε; Ας θυμηθούμε εδώ μια αναλογία: σε περίπτωση σοβαρών θεμάτων της χώρας το σύνταγμα δίνει σε μια κυβέρνηση δικαίωμα παραίτησης ώστε να παρθούν αποφάσεις από κυβέρνηση με πρόσφατη λαϊκή εντολή.
 
Το άλλο απίστευτο είναι η γενικότερη προσπάθεια του αρχηγού της αντιπολίτευσης να πείσει εντός δημοτικού συμβουλίου ότι νομικά δεν υπάρχει περιθώριο για λειτουργία του ΧΥΤΑ με δημοτικούς υπαλλήλους. Λες και η Ελληνική βουλή νομοθετώντας παρέδωσε τη λειτουργία των ΧΥΤΑ αποκλειστικά σε ιδιώτες!  
Ίσως αξίζει να σχολιασθεί η συστηματική απουσία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου και των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης από τις διαλέξεις που δόθηκαν το τρέχον έτος στα Γιαννιτσά από ειδικούς στο θέμα των ΧΥΤΑ και των απορριμάτων γενικότερα. Φαίνεται πως οι γνώση και οι γνώμες των ειδικών περιττεύουν για κάποιους. 
Ας σημειωθεί όμως ότι σε σχετική ημερίδα ο κ. Κ. Νικολάου, Δρ. Χημικός Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης και Καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ανέφερε ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ συνολικά μετά την πρόσθεση και του λεγόμενου εξωτερικού κόστους, διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 20 ευρώ ακριβότερα ανά τόνο στην περίπτωση του ιδιώτη.
 
Το σήριαλ βέβαια ακόμη δεν έχει τελειώσει. Είναι ακόμη ανοιχτό το θέμα των τευχών δημοπράτησης του έργου που σημαίνει την ανάθεση της λειτουργίας σε ιδιώτη. Ο σύλλογος των εργαζομένων του Δήμου Πέλλας έχει καταθέσει προσφυγή όσον αφορά τη νομιμότητα της θεώρησης των τευχών από τον αρμόδιο φορέα. Φτάσαμε Σεπτέμβρη και ο κατασκευαστής-ιδιώτης λειτουργεί το ΧΥΤΑ χωρίς καν να είναι σαφές το καθεστώς της λειτουργίας του έργου σήμερα. Μια πρόσφατη εξέλιξη είναι ότι και ο έλεγχος της καλής λειτουργίας του έργου έχει ανατεθεί σε ιδιώτη. 
Ερώτημα: η λειτουργία από υπαλλήλους που λογοδοτούν στο Δήμο δεν είναι πιο ασφαλής όσον αφορά την προέλευση, την ποσότητα και το είδος των απορριμάτων που θάβονται στο δικό μας ΧΥΤΑ; 

Με τα σύγχρονα δεδομένα η διαχείριση των απορριμάτων είναι μία από τις πλέον επικερδείς επιχειρήσεις. Αποτελεί μεγαλύτερη διασφάλιση της καλής λειτουργίας του ΧΥΤΑ και του αποκλεισμού των τοξικών ή γενικά των ξένων φορτίων απορριμάτων ο έλεγχος του ιδιώτη από έναν άλλο ιδιώτη; Ήδη δεχόμαστε απορρίματα από τη Γουμένισσα και την Αλεξάνδρεια, συν τα επιστρεφόμενα της ανακύκλωσης. Ο χρόνος λειτουργίας του έργου από 15 χρόνια κανονικά, προφανώς μειώνεται όσο προστίθενται και άλλες περιοχές που στέλνουν σε μας τα απορρίματά τους, αφού το έργο σχεδιάστηκε μόνο για τις δικές μας ανάγκες.
 
Προσωπικά παρότι δεν είμαι ο πιο ρομαντικός των ανθρώπων, έχω την άποψη ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για λειτουργία του ΧΥΤΑ με δημόσιο χαρακτήρα. Δε βλέπω το λόγο για τον οποίο το επιπλέον κόστος της λειτουργίας θα πρέπει να το επωμισθεί ο πολίτης του Δήμου. 
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θεωρώ πολύ πιο ασφαλή τη λειτουργία του έργου με δημόσιο χαρακτήρα, με προσωπικό υπό αυστηρό έλεγχο από τη διοίκηση, ως προς το τι είδους, πόσα και ποιας προέλευσης απορρίματα θα καταλήγουν στο δικό μας ΧΥΤΑ. Προφανώς το εγχείρημα είναι δύσκολο και απαιτείται καλή εκπαίδευση και κυρίως σοβαρότητα από όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου