Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκινά η διαδικασία των μαζικών προσφυγών των πολιτών, εναντίον του τέλους επιτηδεύματος


Ξεκινά η διαδικασία των μαζικών προσφυγών των πολιτών, εναντίον του τέλους επιτηδεύματος

 

Απόφαση για την κατάθεση μαζικής προσφυγής εναντίον των ατομικών σημειωμάτων για το τέλος επιτηδεύματος που, αυτή την περίοδο, στέλνει η Εφορία, αποφάσισε ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου.

Η μαζική προσφυγή του Συλλόγου γίνεται κυρίως για δύο λόγους:
α) Για να εκδηλωθεί -επιτέλους- μία μαζική αντίδραση των πολιτών, εναντίον της άδικης κρατικής πολιτικής, η οποία, χρησιμοποιώντας ακόμη και παράνομα ή αντισυνταγματικά μέσα, έχει φέρει τους πολίτες σε μία εξαιρετικά δυσχερή οικονομική και ψυχολογική κατάσταση.

 


β) Για να επιστραφεί αυτό το άδικο “τέλος” (το οποίο στην ουσία είναι ένας ακόμη φόρος) στους πολίτες, οι οποίοι σήμερα το καταβάλλουν αναγκαστικά.

Ήδη, όπως είναι γνωστό (δείτε σχετικό άρθρο), ο Σύλλογος κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της υπουργικής απόφασης ΠΟΛ. 1167/02-08-2011 (ΦΕΚ 1835/B΄/17-08-2011), με βάση την οποία αποφασίστηκε η είσπραξη του “τέλους”. Όμως, αυτό δεν αρκεί. Ακόμη και εάν η προσφυγή μας γίνει δεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά τη συνήθη πρακτική του Ελληνικού Δημοσίου, τα χρήματα θα επιστραφούν μόνον σε όσους καταθέσουν προσφυγή στο διοικητικό πρωτοδικείο.
Δυστυχώς, το Ελληνικό Κράτος, αδικεί και ταλαιπωρεί τους πολίτες του, αναγκάζοντάς τους να καταφεύγουν σε δικαστικούς αγώνες, για να τους αποδοθούν τα όσα παράνομα εισπράχθηκαν...

Στη μαζική προσφυγή μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας ή επιτηδευματίας, ή επιχείρηση οποιουδήποτε τύπου, η οποία “πλήττεται” από το άδικο, παράνομο και αντισυνταγματικό τέλος επιτηδεύματος.

Το κόστος της προσφυγής προσδιορίζεται σε 35 ευρώ ανά προσφεύγοντα και περιλαμβάνει:
α) την αμοιβή του δικηγόρου, για την πρωτοβάθμια δίκη,
β) την αμοιβή του δικηγόρου για ενδεχόμενη προσφυγή σε εφετείο,
β) διάφορα λειτουργικά κόστη του εγχειρήματος,
β) την ετήσια συνδρομή στο Σύλλογο.

Επίσης, θα πρέπει να υπολογισθεί και το παράβολο 2% (δηλαδή 6 ευρώ) επί του διεκδικούμενου ποσού το οποίο πρέπει να καταβάλει ο προσφεύγων στο Δικαστήριο (σε περίπτωση που η προσφυγή γίνει αποδεκτή, τότε το ποσό αυτό επιστρέφεται).

Όπως γίνεται αντιληπτό, καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ώστε το τελικό κόστος των πολιτών να περιορισθεί, όσο είναι δυνατό, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία, αλλά και το κίνητρο, να συμμετάσχει ο κάθε φορολογούμενος.
Σημειώνεται ότι, εάν ένας φορολογούμενος προσφύγει μόνος του στο διοικητικό πρωτοδικείο εναντίον του τέλους επιτηδεύματος, η όλη διαδικασία είναι πιθανό να του κοστίσει περισσότερα από 1000 ευρώ και συνεπώς δεν έχει το (οικονομικό) κίνητρο της προσφυγής.

Με βάση τα οριζόμενα από το νόμο, η προσφυγή θα πρέπει να κατατεθεί εντός 60 ημερών από την ημέρα που ο φορολογούμενος έλαβε γνώση της οφειλής του (για λόγους ασφαλείας, ως τέτοια θα πρέπει να θεωρήσουμε την ημέρα έκδοσης του κάθε ατομικού σημειώματος), η προσφυγή, θα κατατεθεί έως το τέλος Οκτωβρίου 2011.

Το κρίσιμο στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι η προσφυγή που κατέθεσε ο Σύλλογος κατά του τέλους επιτηδεύματος, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εφ’ όσον αυτή η προσφυγή γίνει δεκτή (δηλαδή, κερδηθεί) τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνουν δεκτές και οι μαζικές προσφυγές.
Η εκτίμησή μας είναι ότι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα εκδικασθεί εντός των επομένων 6 μηνών.

Όμως, πέρα από την οικονομική σημασία του ζητήματος (η οποία είναι σημαντική, αφού πέραν της χρέωσης που υφίσταται για το 2011, κατά τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει επανάληψη της χρέωσης του τέλους επιτηδεύματος, που θα ανέρχεται πλέον σε 500 ευρώ), μία σημαντική σημασία στην όλη κίνηση του Συλλόγου μας είναι ότι, για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία εκδηλώνεται μία ευρεία, μαζική και οργανωμένη κοινωνική διαμαρτυρία μέσω της μαζικής προσφυγής των φορολογούμενων στα δικαστήρια, για τη δικαίωσή τους απέναντι σε έναν εξόφθαλμα άδικο και παράνομο φόρο.
Και είναι μόνον η αρχή!

Τη Δευτέρα (12 Σεπτεμβρίου) το πρωί, θα έχει αναρτηθεί στο site μας, άρθρο με αναλυτικές πληροφορίες για το πώς μπορεί ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας ή επιτηδευματίας, ή επιχείρηση να συστρατευθεί μαζί μας για την κατάθεση της μαζικής προσφυγής, αλλά και απαντήσεις σε κάθε σχετικό ερώτημα που θα μπορούσε να προκύψει. Σχετικό δελτίο τύπου θα σταλεί και στα ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου