Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ακίνητα: Τι θα πληρώσουν οι Θεσσαλονικείς για το ειδικό τέλος




Ακίνητα: Τι θα πληρώσουν οι Θεσσαλονικείς για το ειδικό τέλος




Της Λίνας Τσιρέκα
ltsireka@makthes.gr


Για «θάνατο» της ιδιοκτησίας αλλά και της αγοράς ακινήτων, εξαιτίας του νέου ηλεκτροσόκ που θα επιφέρει το τέλος ακινήτων που θα επιβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κάνουν λόγο ιδιοκτήτες και εκπρόσωποι της αγοράς.
Η νέα φορολογική επιβάρυνση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της μάχης για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού, ύψους 2 δισ. ευρώ, αφορά ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων οι οποίοι, μέσω 7,5 εκατομμυρίων “καυτών” λογαριασμών της ΔΕΗ, θα κληθούν να βάλουν, για μία ακόμη φορά, βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Το νέο χαράτσι, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποδώσει στη διετία 2011-2012 πρόσθετα έσοδα από 4 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ, έρχεται να προστεθεί στην καταιγίδα των πολυεκκαθαριστικών που άρχισαν ήδη να καταφθάνουν στους φορολογουμένους με τις έκτακτες εισφορές εισοδήματος, επιτηδεύματος και τεκμηρίων.

 

“Όλος ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της πολιτείας πέφτει στα ακίνητα, στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μετανιώνουν που επένδυσαν στην ίδια τους τη χώρα. Η πολιτεία μάλλον θέλει να μας διώξει…” λέει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ) Κώστας Γεωργάκος.

Ανάστατοι οι ενοικιαστές
Και μπορεί χθες η κυβέρνηση να διευκρίνισε ότι «το ειδικό τέλος επί των ακινήτων θα καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες και δεν θα επιβαρύνει τους ενοικιαστές», ωστόσο η πλειονότητα των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι στο όνομα του χρήστη και, κατ’ επέκταση, ο πρώτος που θα κληθεί να τον πληρώσει θα είναι ο ενοικιαστής. Όπως λένε ιδιοκτήτες αλλά και ενοικιαστές, δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για αλαλούμ και κόντρες μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών για το ποιος θα επιβαρυνθεί τελικά με το νέο χαράτσι.
«Οι σχέσεις πολλών ενοικιαστών και ιδιοκτητών είναι ήδη τεταμένες. Με το ειδικό τέλος, θα δημιουργηθούν τα περιθώρια για νέες προστριβές. Θα υπάρξουν νέου τύπου συναλλαγές για το πώς θα πάρει ο ενοικιαστής τα χρήματα που θα δώσει στη ΔΕΗ. Θα τα κρατήσει, για παράδειγμα, από το ενοίκιο ή θα υπάρξει κάποιο άλλο σενάριο; Είναι λάθος ο τρόπος που επέλεξε να κινηθεί η κυβέρνηση”, σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ) Κώστας Χαιδούτης. “Με το νέο χαράτσι, η κυβέρνηση καταργεί την οποιαδήποτε αναφορά σε αναπτυξιακά μέτρα για την κτηματαγορά (π.χ., κατάργηση ‘πόθεν έσχες’) και δημιουργεί δυσφορία στους πολίτες. Αντί να στοχεύει στην περιστολή των δημόσιων δαπανών, στοχεύει στην περιστολή της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Επιπλέον, κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξουν και νέα μέτρα”, τονίζει ο κ. Χαιδούτης.

Οι επιχειρηματίες δεν αντέχουν άλλο…

Για νέα δυσβάστακτη επιβάρυνση στα ακίνητα και, κατά συνέπεια, και στους επαγγελματικούς χώρους κάνει λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρηματίες δεν αντέχουν άλλο. «Η αγορά πνέει τα λοίσθια, τα λουκέτα διαδέχονται το ένα το άλλο, η ανεργία καλπάζει και η κυβέρνηση επιβάλλει συνεχώς φόρους επί δικαίων και αδίκων”, επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Στην πρόσφατη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό του ζητήσαμε στήριξη για την οικοδομή και, σε ‘αντιστάθμισμα’, επέβαλε ένα νέο τέλος στα ακίνητα. Ο χώρος της οικοδομής αποτελεί τον μόνιμο και εύκολο στόχο για την κυβέρνηση».

Κλιμακωτή η επιβολή
Tο ειδικό τέλος στα ακίνητα θα επιβληθεί στη “δομημένη ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια” των ακινήτων όλης της χώρας. Δηλαδή, σε κατοικίες (κύριες, δευτερεύουσες, εξοχικές, αυθαίρετα), σε γραφεία, καταστήματα, αγροτικά κτίρια, αποθήκες, κλειστούς χώρους στάθμευσης, κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών κ.ά. Tο τέλος θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων κάθε περιοχής. Θα ξεκινά από 0,5 ευρώ για τις φθηνές περιοχές και τα χωριά και θα φτάνει μέχρι 10 ευρώ το τετραγωνικό για τις ακριβές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με μία ενδεικτική κλίμακα που εξετάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Oικονομικών, το τέλος θα είναι 0,5 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ, 1 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 500-1.000 ευρώ, 2 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 1.000-1.500 ευρώ, 3 ευρώ/τ.μ. για αντικειμενική αξία 1500-2.000 ευρώ, 4 ευρώ /τ.μ. για τιμή ζώνης 2.000 - 4.000 ευρώ, 5 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα με τιμή ζώνης 2.500-3.000 ευρώ, 6 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 3.000-4.000 ευρώ, 8 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης από 4.000-6.000 ευρώ και 10 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με αντικειμενική αξία άνω των 6.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τέλος θα είναι διετούς διάρκειας. Tην πρώτη χρονιά το ποσό αυτό θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ έως και τον Φεβρουάριο, ενώ το 2012 οι φορολογούμενοι θα το εξοφλήσουν σε δόσεις.


Η "λυπητερή" ανά περιοχή της Θεσσαλονίκης

Τιμή ζώνης (ευρώ)  / Περιοχή / Επιβάρυνση ανά τ.μ. (ευρώ) / Συνολική επιβάρυνση ανά 100 τ.μ. (ευρώ)

1.950, Αγ. Δημητρίου, 3, 300
1.550, Παπαναστασίου, 3, 300
2.050, Β. Όλγας, 4, 400
2.500, Ανδριανουπόλεως, 4, 400
3.500, Θ. Σοφούλη, 6, 600
2.200, Αγγελάκη, 4, 400
1.000, Μηχανιώνα, 1, 100
1.000, Εχέδωρος, 1, 100
1.500, Γρ. Λαμπράκη, 2, 200
1.300, Πολίχνη (Αγ. Παντελεήμων), 2, 200
1.450, Μοναστηρίου, 2, 200
Πάνω από 6.000, Παλιά παραλία, 10, 1.000


Η τρόικα ενθουσιάστηκε, οι αγορές όμως αντέδρασαν χλιαρά


Από το χείλος της πτώχευσης μπορεί να τραβήξει την Ελλάδα το νέο τέλος για τα ακίνητα, εξασφαλίζοντας την πολυπόθητη έκτη δόση, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που παραδέχεται πάντως ότι παράλληλα εκθέτει την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις χρόνιες διαρθρωτικές ασθένειες για να βγει από την κρίση χρέους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενθουσιάστηκαν από το νέο μέτρο, την ίδια στιγμή όμως οι αγορές έδωσαν στο τέλος αυτό μια μάλλον χλιαρή υποδοχή. “Είναι ένα απελπισμένο μέτρο ώστε η Ελλάδα να λάβει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να αποφύγει τη χρεοκοπία βραχυπρόθεσμα”, σημείωσε ο αναλυτής Diego Iscaro της His Global Insight. “Αν αυτό διασφαλίζει ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν, αμφιβάλλω”.

Πράσινο φως

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνταν χθες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η επιβολή του φόρου θα επιτρέψει στην τρόικα, που επιστρέφει στην Αθήνα, να ανάψει το φως για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ. “Οι Έλληνες έλαβαν νέα μέτρα που αντιμετωπίζουν το έλλειμμα και αναμένουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου”, φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της τρόικας σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones.


Σύγχυση σε κυβέρνηση και καταναλωτές

Μια άνευ προηγουμένου σύγχυση σε εκατομμύρια έλληνες πολίτες έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής οι κυβερνητικές ανακοινώσεις και δηλώσεις σχετικά με το νέο τέλος, που αποφασίστηκε να επιβληθεί μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, σε όλες τις κατοικίες και τα λοιπά κτίσματα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλ. Μόσιαλος, διευκρίνισε χθες ότι μόνο τους ιδιοκτήτες ακινήτων και όχι τους ενοικιαστές θα αφορά το έκτακτο τέλος, προσθέτοντας πως αν ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι στο όνομα του ενοικιαστή, το τέλος θα πρέπει να μετακυλίεται στον ιδιοκτήτη.
Από την άλλη πλευρά, ένας από τους καθ’ ύλην αρμoδίους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, υποστήριξε ότι λόγω τεχνικών δυσκολιών δεν μπορεί να συνυπολογιστεί στα κριτήρια κλιμάκωσης του νέου ειδικού τέλους και η παλαιότητα των κτισμάτων, μια και η ΔΕΗ δεν διαθέτει στοιχεία σχετικά με την παλαιότητα και το χρονικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό για να υπάρξει προεργασία συνδυασμού δεδομένων.
Ο κ. Οικονόμου παραδέχτηκε ότι το μέτρο αυτό ανασύρθηκε από την εφεδρεία χωρίς να υπάρξει πλήρης προεργασία και επομένως απαιτείται υπομονή προκειμένου να ανακοινωθούν κρίσιμες λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού του έκτακτου τέλους.
Εξάλλου, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζαν χθες φόβους ότι αν επιχειρηθεί να εισπραχθεί το νέο ειδικό τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενδέχεται εκατομμύρια πολίτες να αποφύγουν την πληρωμή του και να εξοφλούν μόνο την αξία του καταναλωθέντος ρεύματος, καταθέτοντας στο Ταμείο Παρακαταθηκών μόνο το ποσό που αφορά στην αξία αυτή!


Αντιδράσεις συνδικάτων


“Οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί η ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός κατά των πολιτών επειδή το κράτος είναι ανίκανο να εισπράττει τους φόρους που επιβάλλει”.
Τα παραπάνω δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλος, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή ειδικού τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ο κ. Φωτόπουλος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαβεβαιώσει ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όποιον δεν πληρώσει το ειδικό τέλος. “Διαφορετικά”, πρόσθεσε, “θα εμποδίσουμε την έκδοση αυτών των λογαριασμών και δεν θα υλοποιούμε τις διακοπές ρεύματος για όσους καταναλωτές δεν πληρώσουν το τέλος”. “Βάζουν τη ΔΕΗ απέναντι στον ελληνικό λαό”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του σωματείου ενέργειας “Σπάρτακος”, Γιώργος Αδαμίδης, ζήτησε “να αφήσουν επιτέλους τη ΔΕΗ ήσυχη, γιατί μια εταιρεία που προσπαθεί να ορθοποδήσει, τη στιγμή που έχει τόσα ανείσπρακτα έσοδα από απλήρωτα τιμολόγια, δεν μπορούν να τη φορτώνουν συνεχώς με διάφορα ειδικά τέλη”. Σημείωσε μάλιστα ότι “οι φτωχοί καταναλωτές δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όχι για το ρεύμα που είναι ακόμη φθηνό, αλλά για τα χαράτσια που βάζει το κράτος μέσω των λογαριασμών”.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε χθες δριμεία επίθεση κατά της ΓΕΝΟΠ, δηλώνοντας ότι “αποφάσεις για τη λειτουργία της ΔΕΗ λαμβάνονται από τη διοίκησή της και όχι από τη ΓΕΝΟΠ. Η εποχή της συνδιοίκησης έχει περάσει ανεπιστρεπτί”!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου