Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο: Απολύσεις και εκτίναξη της ανεργίας

Εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο: Απολύσεις και εκτίναξη της ανεργίας
 

Των ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΠΟΛΑ 
και ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Οι θεσμοθετημένες κατευθύνσεις της τρόικας που έχουν ενσωματωθεί στο Μνημόνιο και στο Μεσοπρόθεσμο, για το κράτος και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι γνωστές και προβλέπουν:
* Μείωση του Δημόσιου Τομέα (Δ.Τ.) συνολικά, με μείωση των φορέων (κλείσιμο, συγχωνεύσεις) και των εργαζομένων σε αυτόν (εφεδρεία, απολύσεις).
* Δραστική μείωση στις δαπάνες του Δ.Τ.
* Αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, με καθιέρωση διαφορετικών μισθών και γενικότερα εργασιακών δικαιωμάτων για τους νέους υπαλλήλους, με ταυτόχρονη προώθηση απολύσεων στον στενό δημόσιο τομέα.
Η εφαρμογή αυτών των αλλαγών βρίσκεται σε εξέλιξη και στην κατεύθυνση αυτή ασκούνται ασφυκτικές, κινδυνολογικές, εκβιαστικές και βρόμικες πιέσεις των τροϊκανών (ηγεσίας και υπάλλήλων).

 

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα
Για την προώθηση αυτού του στόχου η επικοινωνιακή τακτική του οικονομικού κατεστημένου και της κυβέρνησης δεν γνωρίζει όρια. Ταυτόχρονα, υπάρχει μία συστράτευση των διαφόρων οικονομικών, πολιτικών και επιστημονικών δυνάμεων με τη συνδρομή του κυρίαρχου ιδεολογικού μηχανισμού ζύμωσης και κατασκευής συναίνεσης που είναι τα ΜΜΕ, με σκοπό να προετοιμασθεί το έδαφος για σκληρά μέτρα, όχι για μια πραγματική εξυγίανση και αναβάθμιση του δημοσίου τομέα, αλλά για τη συρρίκνωση, τον ακρωτηριασμό του και το ξεπούλημα των κερδοφόρων κομματιών του στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Όλα αυτά επιχειρούνται με μια καλοσχεδιασμένη παραπλάνηση και ζύμωση της κοινής γνώμης έτσι ώστε να περάσει πιο «εύπεπτα» η διάλυση και το ξεπούλημα του Δ.Τ. Στην κατεύθυνση αυτή προβάλουν την ύπαρξη τάχα υπερβολικά υψηλών μισθών και προνομίων των υπαλλήλων ώστε να δημιουργήσουν ενοχές στους ίδιους και τις οικογένειές τους και να στρέψουν τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα εναντίον τους. Προσπαθούν εμμέσως να πείσουν την κοινωνία ότι τα μέτρα που παίρνονται είναι δίκαια και ότι θα σώσουν την πατρίδα.
Προσπαθούν, έτσι, να υπονομεύσουν την πάλη ενάντια στις απολύσεις και στο ενιαίο μισθολόγιο-πεινολόγιο στο Δημόσιο -που μειώνει πάνω από 50% τις αποδοχές εξομοιώνοντας τους πάντες προς τα κάτω- και να δικαιολογήσουν το μέτρο της λεγόμενης «εργασιακής εφεδρείας» που απολύει εκατοντάδες χιλιάδες στον Δ.Τ. Παράλληλα, επιχειρούν να ενεργοποιήσουν και τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και να στρέψουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα απέναντι στους συναδέλφους τους στον δημόσιο.
Το παιχνίδι αυτό υπηρετούν, ταυτόχρονα, καλοθελητές (π.χ. από Spiegel, Bloomberg, αξιωματούχοι της Ε.Ε, της Γερμανίας κ.λπ.), με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις που σπέρνουν τον πανικό, με αναφορές στην πορεία του ελλείμματος, του χρέους κ.λπ.
Μια γεύση από τα παιχνίδια αυτά και τους εκβιασμούς πήραμε την τελευταία περίοδο τόσο με αυταρχικές δράσεις όσο και με τα κινδυνολογικά δημοσιεύματα και τα e-mails για την επικείμενη χρεωκοπία.
Από κοντά και η κατατρομοκράτηση των Ελλήνων από Δαμανάκη, Διαμαντοπούλου κ.λπ., που παπαγαλίζουν αυτά που τους υποβάλλουν τα ξένα αφεντικά. Και βέβαια ακούσαμε πρόσφατα τις προκλητικές και άθλιες δηλώσεις του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου (πήρε τη σκυτάλη από τον Πάγκαλο), ότι δέκα εκατομμύρια Έλληνες πληρώνουν ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Όλες οι κοινωνικές ομάδες που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης την τελευταία περίοδο [εργαζόμενοι ΔΕΚΟ, ταξιτζήδες, εργαζόμενοι στα λιμάνια, φορτηγατζήδες, δημόσιοι υπάλληλοι (Δ.Υ.) κ.λπ.] έχουν υποστεί χυδαία επίθεση από την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, οι Δ.Υ μετά τα «κοπρίτες», «τεμπέληδες», «ακαμάτηδες» κ.ά. άκουσαν ότι είναι και σαδιστές που βασανίζουν όλους τους υπόλοιπους Έλληνες!


Περαιτέρω μείωση μισθών των εργαζομένων στο Δημόσιο (ενιαίο μισθολόγιο) και εργασιακή εφεδρεία
Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, που βρίσκεται εδώ και καιρό στην επικαιρότητα, σήμερα που έχει πλέον αποσαφηνιστεί το περιεχόμενό του, ότι είναι τελικά μία διαδικασία απόλυσης πολλών δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο ευρύτερο δημόσιο, η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να δηλώσει ότι αφορά όχι άμεσα χρονικά και τον στενό δημόσιο τομέα και επομένως θα έρθουν απολύσεις και σ’ αυτόν.
Ως γνωστό, με το νέο καθεστώς (της εργασιακής εφεδρείας) ο κάθε υπάλληλος θα λαμβάνει για δώδεκα μήνες το 60% του βασικού μισθού του, μόνο για έναν χρόνο. Δηλαδή θα έχει απώλεια εισοδήματος πάνω από 50% του εισοδήματός του.
Ουσιαστικά, ένα επίδομα ανεργίας στο ύψος αυτού που δίνεται στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια θα ακολουθεί απόλυση. Και όλο αυτό αιτιολογείται ως λύση που συμβάλλει στη μείωση των ελλειμμάτων, του χρέους και έτσι «αντιμετωπίζεται» η κρίση. Αλλά η κρίση είναι γνωστό ότι καταστρέφει τις παραγωγικές δυνάμεις, με πρώτη και κύρια την εργατική δύναμη, με άμεση συνέπεια την απότομη άνοδο της ανεργίας. Τα θύματα όλης αυτής της διαδικασίας είναι οι εργαζόμενοι συνολικά (δημόσιοι και ιδιωτικοί).
Και σαν να μη φτάνει αυτό, η κυβέρνηση με περίσσιο θράσος εμπαίζει όσους εντάσσονται στο «πλεονάζον προσωπικό», λέγοντάς τους (Βενιζέλος), ότι «απολύσεις, στη φάση αυτή, δεν υπάρχουν γιατί προβλέπεται ότι το στάδιο της εργασιακής εφεδρείας δίνει ευκαιρίες στον εργαζόμενο»!!! Βεβαίως, συμπληρώνει ότι αν κάποιος δεν καταφέρει να βρει δουλειά, «τότε βεβαίως η εργασιακή του σχέση θα λυθεί». Αφού η κυβέρνηση του Μνημονίου έχει συνθλίψει μισθολογικά τους εργαζόμενους, τώρα παίζει και με το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία.
Τα νοικοκυριά λόγω των παραπάνω εξελίξεων και της εκτινασσόμενης ανεργίας που μειώνει δραστικά τους εργαζόμενους ανά νοικοκυριό και με τις μισθολογικές μειώσεις σ’ αυτούς που εργάζονται, έχουν φτάσει σε σημείο που αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς ΔΕΗ και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων και τη συντήρηση των παιδιών τους, αν φοιτούν σε διαφορετικό μέρος από αυτό της οικογένειας.
Σε οδυνηρή θέση όμως βρίσκονται και οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν ή ασφυκτιούν σε προβλήματα, ενώ πολλοί επαγγελματίες βρίσκονται ξαφνικά στον δρόμο.
Με βάση υπολογισμούς της ΓΣΕΒΕΕ, πάνω από 180.000 θα είναι τα λουκέτα μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ μόνο έως το τέλος του έτους θα κλείσουν περί τις 100.000 επιχειρήσεις, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην ανεργία.

Εργασιακά - ασφαλιστικά - μισθολογικά δικαιώματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι συγκοινωνούντα δοχεία
Τα συγκεκριμένα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα έχουν σαν στόχο να διασωθεί το κεφάλαιο από την κρίση σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων, πολλαπλασιάζοντας την ανεργία και τη φτώχεια. Οι απολύσεις στο Δημόσιο λόγω εργασιακής εφεδρείας θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο ανεργία και φτώχεια. Η εργασιακή εφεδρεία γίνεται εργαλείο στα χέρια του οικονομικού κατεστημένου, που σε συνεργασία με το κράτος και την κυβέρνηση θα συνθλίψουν συνολικά τους εργαζόμενους (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), επιδεινώνοντας στο έπακρο τη θέση τους. Οι κυρίαρχες ελίτ επιβάλλουν εργασιακές σχέσεις λάστιχο, που εντατικοποιούν τη δουλειά, θα απολύουν και θα προσλαμβάνουν ό,τι ώρα θέλουν με όποιους όρους θέλουν, θα τσακίζουν συλλογικές συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα και θα δίνουν μισθούς και μεροκάματα για «μισό κομμάτι ψωμί». Θα εξωθούν τις εργατικές οικογένειες στην εξαθλίωση.
Όλοι οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να πέσουν θύματα της προπαγάνδας του συστήματος, ότι δήθεν εξισώνονται οι εργασιακές συνθήκες και οι μισθοί και ότι θα είναι για το καλό τους.
Η όποια εξίσωση γίνεται προς τα κάτω και είναι εξαθλίωση.
Στο Δημόσιο, αφού μείωσαν 30-40% τις αποδοχές, τώρα προχωρούν σε απολύσεις και ταυτόχρονα σε νέες μειώσεις τις αποδοχές των εργαζομένων μέσω του ενιαίου μισθολογίου, ώστε να εξισωθούν με τα μεροκάματα φτώχειας του ιδιωτικού τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα καταργούν τις κλαδικές συμβάσεις και μαζί με τους μισθούς των 520 ευρώ χρυσώνουν τους εργοδότες για να μπορούν να εκμεταλλεύονται πιο αποτελεσματικά την εργατική δύναμη. Η ανεργία θα αυξηθεί κι άλλο από τις απολύσεις στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται ακόμη πιο κάτω μισθοί και μεροκάματα. Να γιατί χρειάζεται ενιαίος αγώνας εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Δεν πάει άλλο! Ζητείται διέξοδος!
Αν κυβέρνηση και τρόικα δεν ενδιαφέρονται για τις συνέπειες που υφίστανται εργαζόμενοι και νοικοκυριά, τότε και ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμιά ανοχή σε αυτούς. Είναι η ιστορική στιγμή που οι Έλληνες πρέπει να αντισταθούν και να παλέψουν για μια νέα Ελλάδα, γιατί στη χώρα υπάρχουν δυνατότητες, υπάρχουν φυσικοί πόροι και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό για μια πραγματική ανάπτυξη και μια άλλη πορεία του τόπου.
Είναι απολύτως απαραίτητο και αναγκαίο, για τη διάσωση και ανάπτυξη της χώρας και για να μη διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός της, οι εργαζόμενοι του Δημοσίου, συμμαχώντας με τους άλλους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τα άλλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, να αποκρούσουν τη νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα. Να σχηματίσουν ένα αγωνιστικό, ενωτικό και ταξικό μέτωπο, που θα ανατρέψει τις νεοφιλελεύθερες ιδέες, πολιτικές και πρακτικές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν η κυβέρνηση, η τρόικα και το κοινωνικό-οικονομικό κατεστημένο της χώρας και της Ε.Ε., προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα πορεία της χώρας, στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με κατεύθυνση τον σοσιαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου