Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ :Βαριές κουβέντες στο δημοτικό συμβούλιο

 

Βαριές κουβέντες στο δημοτικό συμβούλιο 


 



Φωτιές άναψε ενδεχόμενη εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στον δήμο Θεσσαλονίκης.

(φωτ.: παραλίγο να πιαστούν στα χέρια ο πρόεδρος των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης Ηλίας Μανουσαρίδης -δεξιά- με δημοτικό σύμβουλο της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη)


Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
φωτ.: Σίσση Βασιλειάδου

Σε ριγκ παραλίγο να μετατραπεί χθες το απόγευμα η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου κυριάρχησε η αντιπαράθεση μεταξύ συνδικαλιστών και διοίκησης, με αιχμή το ζήτημα της ενδεχόμενης εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας για τους δημοτικούς υπαλλήλους. Κυριάρχησαν η ένταση, οι αντιπαραθέσεις και οι διαπληκτισμοί μεταξύ δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων των εργαζομένων, ενώ λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια συνδικαλιστές αντίθετων παρατάξεων.
Τα πνεύματα άναψαν ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, όταν πήρε πρώτος τον λόγο ο πρόεδρος των εργαζομένων στον δήμο, Ηλίας Μανουσαρίδης, κατά παραχώρηση του δημάρχου, και ζήτησε από το σώμα να ληφθεί απόφαση η οποία θα προβλέπει ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα υπαχθεί σε εργασιακή εφεδρεία και δεν θα απολυθεί, ότι οι συμβασιούχοι θα ενταχθούν στο οργανόγραμμα του δήμου και θα μονιμοποιηθούν και ότι οι οργανικές θέσεις θα αυξηθούν. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έκανε μια γενική τοποθέτηση, γεγονός που δεν ικανοποίησε τους συνδικαλιστές. Ο Ηλίας Μανουσαρίδης άρχισε να διαμαρτύρεται, και τότε συνδικαλιστής παράταξης φιλικά προσκείμενης στη διοίκηση του ζήτησε να σταματήσει. Ο πρόεδρος των εργαζομένων κινήθηκε απειλητικά εναντίον του με εμφανή την πρόθεση να “πιαστεί στα χέρια”, αλλά επενέβησαν ψυχραιμότεροι και τον απομάκρυναν. Την ίδια ώρα, δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης χαρακτήρισε “λαμόγια” τους συνδικαλιστές του ΚΚΕ, οι οποίοι απάντησαν με γιουχάισμα. Ο Ηλίας Μανουσαρίδης μαινόμενος άρχισε να φωνάζει προς τους δημοτικούς συμβούλους ότι “δεν θα φύγετε από εδώ μέσα εάν δεν ψηφίσετε την απόφαση”. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, αναγκάστηκε να διακόψει για 15 λεπτά τη συνεδρίαση προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

 
Ο βιομήχανος και οι φασίστες
Η επανάληψη της συνεδρίασης ήταν η αρχή νέας οξύτατης αντιπαράθεσης, που πυροδοτήθηκε ουσιαστικά από την τοποθέτηση του επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” (προσκείμενη στο ΚΚΕ) Σωτήρη Ζαριανόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι “δεν πρόκειται να μπει στο δημαρχείο ιδιώτης σύμβουλος για να αναλάβει να φτιάξει το οργανόγραμμα. Θα πεταχτεί από τα μπαλκόνια”. “Αυτός που λες και αυτό που κάνει ο Μανουσαρίδης, να λέει ότι δεν θα φύγει κανείς αν δεν ψηφίσουμε αυτό που θέλει, το λέω φασισμό του κερατά”, είπε ο δήμαρχος απευθυνόμενος στον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, και τότε πετάχτηκε από τα καθίσματα κοινού ο Ηλίας Μανουσαρίδης λέγοντας προς τον δήμαρχο: “Είσαι βιομήχανος του κερατά”. “Εκείνο που μπορείς να κάνεις είναι να σηκώνεις καμία σημαία σε διαδήλωση. Να δουλεύεις δεν έμαθες. Πάρε δρόμο. Είσαι φασίστας του κερατά”, απάντησε ο Γιάννης Μπουτάρης. “Πότε δούλεψες εσύ; Όλη μέρα τσάπα είσαι... Δείξε μας τα χέρια σου”, είπε ειρωνικά ο Μανουσαρίδης. “Πάρε δρόμο, ρε”, επανέλαβε ο δήμαρχος. Ο Γιάννης Μπουτάρης είχε δηλώσει νωρίτερα, στη δευτερολογία του, ότι δεν είναι υπέρ της εργασιακής εφεδρείας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε “προκρούστεια λογική”, αλλά εάν ψηφιστεί και γίνει νόμος του κράτους, είναι υποχρεωμένος να την εφαρμόσει. “Δεν μπορεί ο δήμος να παρανομεί, να μην εφαρμόζει τους νόμους”, τόνισε.

Οργανόγραμμα

Στην ουσία, ο δήμαρχος αναφερόμενος στο ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας υπογράμμισε ότι “είμαστε κατά των οριζόντιων, κεντρικά επιβαλλόμενων περικοπών του προσωπικού του δήμου Θεσσαλονίκης, περικοπών που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις πραγματικές ανάγκες του δήμου”. Ο ίδιος τόνισε ότι “είναι πιθανόν, λαμβάνοντας υπόψη τις πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος, ότι το προσωπικό του δήμου είναι υπεράριθμο και ανισομερώς κατανεμημένο” και ότι “προτεραιότητά μου είναι μια σύνθεση και οργάνωση προσωπικού του δήμου που θα εξυπηρετεί τον δημότη της Θεσσαλονίκης τουλάχιστον όσο και τον εργαζόμενο στον δήμο”. Η άποψη που πρότεινε να υιοθετηθεί από το δημοτικό συμβούλιο είναι ότι ο καθορισμός των αναγκών σε προσωπικό του δήμου Θεσσαλονίκης και ο αριθμός των εργαζομένων πρέπει να γίνει μέσω της κατάρτισης οργανογράμματος με τη βοήθεια εξειδικευμένου συμβούλου και σε διαβούλευση με τους διευθυντές και τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων. Η διαδικασία αυτή να μην απορυθμιστεί από οριζόντιες παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Ο αριθμός του προσωπικού, η διάταξη και η δομή λειτουργίας του να έχει ως κύριο κριτήριο την ικανότητα του δήμου να εξυπηρετήσει τον δημότη της πόλης.

Η αντιπολίτευση

Κατά της εργασιακής εφεδρείας τάχθηκε ο Κώστας Καζαντζίδης, εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι “ο δήμος πρέπει να κάνει αναδιάρθρωση υπηρεσιών, αλλά να προστατεύσει τους εργαζόμενους”. “Να μην παραδώσει ο δήμος καμία λίστα εργαζομένων για εφεδρεία” ζήτησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, “ο δήμος πρέπει να αντισταθεί στις απολύσεις” εκτίμησε ο Στέλιος Παπαθεμελής. Ο επικεφαλής της “Ανοιχτής Πόλης” Τριαντάφυλλος Μηταφίδης συνέστησε στους εργαζόμενους να βγουν στους δρόμους, καθώς “κανένα ψήφισμα δημοτικού συμβουλίου δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, όταν έχουμε συμβολικά ποσοστά συμμετοχής στους απεργιακούς αγώνες”. Να ξεκαθαρίσει η διοίκηση εάν υπάρχουν υπεράριθμοι ή όχι στον δήμο Θεσσαλονίκης ζήτησε ο Χρήστος Μάτης, ο οποίος έκρινε ότι με κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να εφαρμοστεί εργασιακή εφεδρεία στον δημόσιο τομέα.


ΕΔΕ για τα κοιμητήρια


Εν τω μεταξύ, τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών υπαλλήλων του δήμου σε υπόθεση πλαστογραφίας παραστατικών και υπεξαίρεσης χρημάτων διέταξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά και στον εισαγγελέα.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου και φέρεται να εμπλέκεται γνωστό γραφείο κηδειών της πόλης. Αποκαλύφθηκε όταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου ζητήθηκε από συγγενείς θανόντος να καταβάλουν χρεωστούμενες εισφορές για την παράταση του χρόνου ταφής του συγγενή τους. Οι συγγενείς, ωστόσο, παρουσιάζοντας και τα σχετικά παραστατικά, επέμειναν πως είχαν πράγματι καταβάλει το απαιτούμενο ποσό. Καθώς όμως η αρμόδια υπηρεσία των κοιμητηρίων δεν είχε καταχωρισμένο το σχετικό ποσό στο ταμείο της, ενημέρωσε αρμοδίως τη δημοτική αρχή και, έπειτα από έλεγχο, διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για πλαστά παραστατικά που ουδεμία σχέση έχουν με τον δήμο Θεσσαλονίκης.

http://www.makthes.gr/news/politics/81750/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου