Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Περί θεσμών


Περί θεσμών

Λώρη Κέζα 


Για τον ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργείται μια εικόνα, από τους πολιτευτές του ΠαΣοΚ, από τους χρήστες του σφυροδρέπανου και από τους δημοσιογράφους που μέχρι σήμερα πίνουν νερό στο όνομα του Παπανδρέου. Η συζήτηση είναι βολικά μονοθεματική και ξεκινά με την επίμονη ερώτηση «τα καταδικάζετε τα επεισόδια, τα καταδικάζετε; Εεεε τα καταδικάζετε;». Υπάρχει τέτοια εμμονή με την απόδοση ευθυνών για την παραμικρή μούντζα, που ξεχάσαμε κάτι βασικό: ο κ. Αλέξης Τσίπρας προ διετίας έλεγε και ξανάλεγε ότι είναι αδύνατον να αποπληρωθεί το εθνικό χρέος αν δεν κουτσουρευτεί. Τώρα που ήρθαν όλοι στα λόγια του (ασφαλώς με τεχνικές αποκλίσεις) είναι πλέον αργά. Ο κ. Τσίπρας τώρα ζητεί εκλογές και μάλιστα υπέδειξε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον τρόπο για να προκηρυχτούν άμεσα. Κατέθεσε λοιπόν υπόμνημα που τεκμηριώνει την πρότασή του.

 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει στο κείμενό του κάτι βασικό, το οποίο επίσης ξεχνάμε. Η κυβέρνηση εξελέγη σε άλλες συνθήκες με εντελώς αντίθετες εξαγγελίες από όσα εδώ και δύο χρόνια αποφασίζει. Αναφέρει επίσης ότι η Βουλή έχει μετατραπεί σε επικυρωτικό όργανο αποφάσεων που λαμβάνονται στην αλλοδαπή. Γράφει: «Η δανειακή σύμβαση, βάσει της οποίας εκπονήθηκαν τόσο το μνημόνιο όσο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δεν έχει έρθει ακόμη στη Βουλή για κύρωση, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έχει εξουσιοδοτηθεί να υπογράφει και να κυρώνει οποιαδήποτε νέα σύμβαση». Αναφέρει επίσης ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύονται για θέματα που αγνοεί ακόμη και το υπουργικό συμβούλιο. Όπως και να το κάνουμε αυτές οι πρακτικές δεν είναι οι πιο δημοκρατικές αλλά όποιος τις καταγγέλλει κινδυνεύει να χαρακτηριστεί επιπόλαιος, ότι δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης. Είναι εντυπωσιακό που η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται στα επεισόδια των παρελάσεων, που δήθεν απειλούν το πολίτευμα και όχι σε αυτά τα προφανή που αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παπανδρέου εδώ και δυο χρόνια κάνει ό,τι του κατέβει.

Ο κ. Τσίπρας κρατά τους τύπους – δεν λέει δηλαδή πουθενά ότι ο πρωθυπουργός είναι εντελώς ακατάλληλος. Το υπόμνημα αναφέρεται στους θεσμούς διατυπώνοντας αμφιβολίες για την τήρηση του Συντάγματος. Αναφέρεται στην πολιτική εκτροπή η οποία είναι εξίσου σοβαρή με την οικονομική κρίση. Εν ολίγοις στο υπόμνημα το κεντρικό ζήτημα είναι η Δημοκρατία: πρόκειται για ομαδικό παιχνίδι και ο πρωθυπουργός παίζει σόλο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου