Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Επίσημη πρώτη του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη


Επίσημη πρώτη του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη 

Της Μαρούλας Πλήκα

Στην οδό Αισώπου 24, στην καρδιά της China Town της Θεσσαλονίκης, ξεκινά από αύριο η λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε φτωχούς ανθρώπους, οι οποίοι στους χαλεπούς αυτούς καιρούς έχουν «πεταχτεί» (και) από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα λέγαμε ότι από εκεί ένας σύγχρονος Αίσωπος θα μπορεί να πλέξει νέες διδαχές για τις σημερινές ηθικές, πολιτικές και κοινωνικές αξίες.


 

Πρόκειται για μια «δομή» που έρχεται να σταθεί αλληλέγγυα σε ανασφάλιστους Έλληνες και ανασφάλιστους μετανάστες, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν στοχεύει στο να «ελαφρύνει» το κράτος από την υποχρέωσή του να παρέχει δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους πολίτες. Το αντίθετο μάλλον: αποτελεί μια καταγγελτική «κραυγή» στον περιορισμό της κοινωνικής πρόνοιας από τις τελευταίες κυβερνήσεις. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στήθηκε με τη συνδρομή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και τη διάθεση προσφοράς δεκάδων γιατρών, αλλά και πολιτών, οι οποίοι όταν δηλώνουν «αλληλέγγυοι» στους αδύναμους οικονομικά και κοινωνικά συμπολίτες μας δεν σταματάνε στα λόγια, αλλά εμπράκτως αναδεικνύουν την έννοια του όρου «αλληλεγγύη». Πρωτεργάτες αυτής πρωτοβουλίας ήταν οι γιατροί που από την πρώτη ημέρα ήταν στο πλευρό των 50 μεταναστών απεργών πείνας, όταν οι τελευταίοι, πριν από αρκετούς μήνες, έφθασαν από την Κρήτη και φιλοξενήθηκαν στο ΕΚΘ, δίνοντας αγώνα ζωής και θανάτου. Είναι οι γιατροί που επί χρόνια παλεύουν για ένα πραγματικά δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου και δωρεάν φροντίδα πρώτιστα στους μη έχοντες και κατέχοντες. Είναι ιδιώτες γιατροί που δεν παίρνουν 150 ευρώ για μια επίσκεψη στα ιατρεία τους, είναι γιατροί του ΕΣΥ που δεν πλούτισαν από τα «φακελάκια». Και δεν είναι λίγοι. Μέχρι στιγμής είναι 55 υγειονομικοί, διάφορων ειδικοτήτων, ενώ η συμμετοχή ανεβαίνει συνεχώς και παράλληλα στήνεται ένα υποβοηθητικό δίκτυο με αλληλέγγυους γιατρούς του ΕΣΥ.

Στην κινέζικη γειτονιά
Την προηγούμενη Παρασκευή επισκεφθήκαμε τον χώρο του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λίγες ώρες πριν τα επίσημα εγκαίνιά του. Σε μια γειτονιά που το μεταναστευτικό στοιχείο κυριαρχεί, στην Αισώπου 24, βρίσκεται το κτήριο στο οποίο λειτουργεί και ένα άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το «Οδυσσέας», για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού σε μετανάστες. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου έχει δημιουργηθεί, με μεγάλο μεράκι και πολλή εθελοντική δουλειά, το αλληλέγγυο πολυιατρείο. Εξοπλίστηκε από δωρεές εταιρειών ιατρικών μηχανημάτων, δομικών υλικών και από προσφορές γιατρών, κάποιων επιχειρηματιών και πολιτών. Τον χώρο τον παραχώρησε το ΕΚΘ, το οποίο αναλαμβάνει και τα έξοδα της λειτουργίας, πλην των ιατροφαρμακευτικών παροχών. Αυτές τις τελευταίες θα τις παρέχουν δωρεάν στους ανασφάλιστους πολίτες, κάθε εθνότητας, χρώματος, θρησκείας, μια πολυπληθής ομάδα γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ θα λειτουργεί και φαρμακείο, το οποίο θα στηρίζεται καθαρά στη διάθεση κοινωνικής και οικονομικής προσφοράς των πολιτών.

Δεν είμαστε φιλάνθρωποι...
Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Στρατής Πλωμαρίτης, το μέλος του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θανάσης Κομνής, ο επιμελητής του ΕΣΥ Θόδωρος Ζδούκος και ο ψυχίατρος στο ΙΚΑ Μόδης Γούναρης, που ανήκουν μαζί με άλλους στους πρωτεργάτες για τη δημιουργία αυτής της αλληλέγγυας «δομής», τόνισαν στην «Αυγή» ότι «δεν είμαστε φιλάνθρωποι, δεν είμαστε εθελοντές. Δεν είμαστε ΜΚΟ που θα πάρει προγράμματα. Είμαστε αλληλέγγυοι στους χιλιάδες ανέργους , στους χιλιάδες ανασφάλιστους που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ και καλούνται να πληρώσουν όχι μόνο το πεντάευρο στα κρατικά νοσοκομεία, αλλά και όλες τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθούν, τα νοσήλια και τα φάρμακά τους».
Στο εύλογο ερώτημα «ποια ανάγκη έρχεται να εξυπηρετήσει αυτή η πρωτοβουλία;», ο Στ. Πλωμαρίτης περιέγραψε τη σημερινή σκληρή ελληνική πραγματικότητα, όπου οι μισθοί των εργαζομένων καταρρέουν, η ανεργία εκτοξεύεται καθημερινά σε νέα πρωτόγνωρα επίπεδα και παράλληλα το κοινωνικό κράτος, άρα και το ΕΣΥ, καταρρέει. Επικαλέστηκε μάλιστα και τα όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ότι «το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που δεν έχει πρόσβαση στο ΕΣΥ ανέρχεται πλέον στο 20%, μετά την καθιέρωση και της οικονομικής συμμετοχής του ασθενούς σε αυτό. Στο πρόβλημα αυτό κληθήκαμε να δώσουμε απάντηση, όχι με λόγια και διακηρύξεις, αλλά στην πράξη” είπε χαρακτηριστικά.
Συμπληρωματικά ο ψυχίατρος Μόδης Γούναρης, γιατρός του ΙΚΑ, επιβεβαίωσε πως βιώνει καθημερινά το φαινόμενο ασφαλισμένοι να χάνουν την ασφαλιστική τους ιδιότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ουσιαστική πολιτική πράξη» τη δημιουργία του κοινωνικού ιατρείου και έκανε ξεκάθαρο ότι «σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα αίτια του προβλήματος».
Ο Θ. Ζδούκος υποστηρίζει πως στο ΕΣΥ ισχύει «ο γνωστός νόμος της αντίστροφης φροντίδας», αφού αποκλείονται από το σύστημα όσοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή οι οικονομικά και κοινωνικά αδύναμοι. Συμπλήρωσε επίσης ότι με την εφαρμογή των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων το κόστος για τους ασθενείς αυξήθηκε δραματικά και ότι ένας ανασφάλιστος καλείται πλέον να πληρώσει από 600 μέχρι 7.000 ευρώ για ολιγοήμερη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία.

"Χρειαζόμαστε τη στήριξή σας"
Ο Θ. Κομνής, από την πλευρά του, τονίζει την ανάγκη η κοινωνία της Θεσσαλονίκης να αγκαλιάσει την προσπάθεια και να στηρίξει οικονομικά και ηθικά το κοινωνικό ιατρείο. Στο πλαίσιο αυτό καλεί τους πολίτες, αλλά και τα σωματεία, τους συλλόγους, τους επιχειρηματίες και τις συλλογικότητες να ενισχύουν με ό,τι ποσά μπορούν τη νεοσύστατη αλληλέγγυα δομή, προκειμένου να εξοπλιστεί καλύτερα και να εξασφαλίζει τα αναλώσιμα υλικά για τη λειτουργία του οδοντιατρείου και των άλλων ιατρείων. Επίσης καλεί και όσους έχουν φάρμακα στα σπίτια τους που δεν τα χρησιμοποιούν και δεν έχουν λήξει ακόμη να τα προσφέρουν για το κοινωνικό φαρμακείο, διότι μπορεί να είναι απαραίτητα σε άλλους συμπολίτες μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το οδοντιατρείο φέρει το όνομα της αγωνίστριας της Αριστεράς Μαριάννας Μπρεκάση που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.
Τέλος, η Πρωτοβουλία Υγειονομικών για το Κοινωνικό Ιατρείο ευχαριστεί τη διοίκηση του ΕΚΘ, τονίζοντας ότι εάν δεν τους παραχωρούσε τον χώρο, η ιδέα τους δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Δεν έκρυψαν επίσης την απογοήτευσή τους από τη στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού, όταν αρχικά απευθύνθηκαν στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, ζητώντας να τους παραχωρήσει ένα από τα αναξιοποίητα ακίνητα που διαθέτει, δεν βρήκαν ευήκοα ώτα, με το πρόσχημα ότι ο δήμος σχεδιάζει να δημιουργήσει μελλοντικά δημοτικά ιατρεία και άρα...

Τι, πού, πώς, πότε
Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης ξεκινά τη λειτουργία του από αύριο το πρωί, στην οδό Αισώπου 24, στον πρώτο όροφο, σε χώρο που διέθεσε το ΕΚΘ. Θα λειτουργεί καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες και θα προσφέρει εντελώς δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική και οδοντιατρική φροντίδα σε ανασφάλιστους πολίτες, Έλληνες και μετανάστες, καθώς και φάρμακα Διαθέτει τακτικό ιατρείο γενικής ιατρικής, νευρολογικό, παιδιατρικό, ψυχιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οδοντιατρείο. Όσοι θέλουν να εξεταστούν από τους γιατρούς που συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού στο τηλέφωνο 2310 520386, τις πρωινές ώρες των εργάσιμων ημερών. Επίσης όσοι πολίτες θέλουν να ενισχύσουν οικονομικά το Κοινωνικό Ιατρείο μπορούν είτε να απευθυνθούν στο παραπάνω τηλέφωνο είτε να καταθέσουν κάποιο ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό της «Πειραιώς» 5233-055191-215, στο όνομα του Θανάση Κομνή, που είναι προσωρινά ο ταμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου