Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

«Πόλεμος» για το έλλειμμα του 2009

Τι λένε υπουργείο Οικονομικών, ΕΛΣΤΑΤ, Eurostat, Κομισιόν και ΣΥΡΙΖΑ
«Πόλεμος» για το έλλειμμα του 2009



O επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) κ. Ανδρ. Γεωργίου έδωσε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Πέμπτης έγγραφο της Eurostat προς τις Εθνικές Στατιστικές Υπηρεσίες της Ευρώπης σχετικά με το θέμα του ελλείμματος του 2009, το οποίο στηρίζει τους χειρισμούς της ΕΛΣΤΑΤ.

Το έγγραφο απορρίπτει τις καταγγελίες του πρώην μέλους του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κυρίας Ζωής Γεωργαντά για σκόπιμη και με την υπόδειξη της Eurostat διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009, καταγγελίες που αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας. Στο θέμα παρενέβη το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με ανακοίνωσή του υπερασπίζεται τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στον οποίο παρέπεμψε εμμέσως για το θέμα, χωρίς να τον κατονομάζει, η ΕΛΣΤΑΤ με ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τετάρτη. Το υπουργείο Οικονομικών απαντά εμμέσως και στην ερμηνεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την απάντηση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Αλγκίρντας Σεμέτα σε ερώτημα του ευρωβουλευτη του κόμματος κ. Ν. Χουντή για το ίδιο θέμα.

 

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ο κ. Γεωργίου έχει κληθεί ως ύποπτος από τον εισαγγελέα που ερευνά τις καταγγελίες και στις 12 Δεκεμβρίου αναμένεται να δώσει εξηγήσεις. Η καταγελλούσα, καθηγήτρια οικονομετρίας κυρία Γεωργαντά, υποστηρίζει ότι «σκοπίμως και εν μέσω πιέσεων, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η ΕΛΣΤΑΤ με μη επιστημονικές μεθόδους διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4%, με στόχο να επιβληθούν στην χώρα περισσότερα και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα».

Το έγγραφο (1/12) που υπογράφει ο επικεφαλής της Eurostat κ. Βάλτερ Ραντερμάχερ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία «αντικρούει όλους τους ισχυρισμούς ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν υπερ-εκτιμημένο και επιβεβαιώνει ότι, όπως έχει ήδη αναφερθεί στο ενημερωτικό σημείωμα της 20ης Σεπτεμβρίου 2011, η κατάρτιση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009 και το 2010 ακολούθησε τους κανόνες που εφαρμόζονται, και χρησιμοποιούνται σε όλα τα κράτη-μέλη». Στο έγγραφο της Eurostat επισυνάπτονται το ενημερωτικό σημείωμα της 20ης Σεπτεμβρίου και άρθρο της εφημερίδας «Financial Times» (27/11) για την εισαγγελική έρευνα το οποίο περιλαμβάνει δηλώσεις του κ. Γεωργίου. «Διώκομαι γιατί δεν μαγείρεψα τα στοιχεία» αναφέρει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Την Τετάρτη η ΕΛΣΤΑΤ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή οι οποίος ζητούσε να μάθει, πρώτον, με βάση ποιο άρθρο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών (ESA 95) δικαιολόγησε η ελληνική κυβέρνηση την εισαγωγή των μη επαναλαμβανόμενων δαπανών στο έλλειμμα του 2009 και αν υπήρξε σχετική υπόδειξη εκ μέρους της Eurostat και, δεύτερον, αν ήταν υποχρεωμένη η ελληνική κυβέρνηση να συμπεριλάβει για εκείνο το έτος τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες, που αφορούσαν προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού, καθώς και ποια άλλα κράτη μέλη έχουν εντάξει στους εθνικούς λογαριασμούς τους, μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες που αφορούν σε οφειλές προς προμηθευτές υγειονομικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλγκίρντας Σεμέτα σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία συγκέντρωναν απλήρωτες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους για μια μεγάλη χρονική περίοδο και οι σχετικές δαπάνες δεν είχαν καταγραφεί στον υπολογισμό του κρατικού ελλείμματος. Η αρχική συμπερίληψη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ολόκληρης της έκτασης των οφειλών στις προβλέψεις του ελλείμματος για το 2009 δεν έγινε με παρότρυνση της Επιτροπής». Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ (29/11) σημειώνονται τα εξής: «Ενώ οι νοσοκομειακές δαπάνες έπρεπε να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αμέσως μόλις ανέλαβε, και χωρίς να υπάρχει σχετική υποχρέωση εκ μέρους της Κομισιόν ή της Eurostat, φούσκωσε με τα χρέη των νοσοκομείων τα δημόσια ελλείμματα των ετών 2008, και κυρίως του 2009».

Η ΕΛΣΤΑΤ διευκρινίζει με ανακοίνωσή της που εκδόθηκε την Τετάρτη ότι το θέμα των προβλέψεων του 2009 για τις οποίες τέθηκε το ερώτημα στη Κομισιόν «δεν αφορά τα στατιστικά στοιχεία που παρήγαγε η ΕΛΣΤΑΤ για το 2009 στα πλαίσια της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) Οκτωβρίου 2010, αλλά τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2009 που διαβιβάστηκαν με την κοινοποίηση προς τη Eurostat στα πλαίσια της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος στις 21 Οκτωβρίου 2009». Ουσιαστικά ο κ. Γεωργίου παραπέμπει για το θέμα στον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών με την οποία υπερασπίζεται του χειρισμούς που έγιναν. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «αρμόδια για τα στατιστικά στοιχεία των χωρών της Ευρωζώνης δεν είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και ορθώς δεν "επεσήμανε" κάτι, αλλά η Eurostat, η οποία είχε πολλές φορές επισημάνει στις ελληνικές αρχές να τηρήσει τη μεθοδολογία, μέχρι τον Νοέμβριο του 2010, οπότε και ήρε όλους τους αστερίσκους της για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία».

Υπάρχει επίσης παραπομπή στην ανακοίνωση της Eurostat η οποία, όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, «επισημαίνει ότι κατά την επεξεργασία και συγκέντρωση των οικονομικών στοιχείων των ετών 2009 και 2010 η ΕΛΣΤΑΤ ακολούθησε τους κανόνες που εφαρμόζονται από όλα τα κράτη μέλη και ότι δημοσίευσε τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης χωρίς καμία επιφύλαξη για τις τρεις τελευταίες ανακοινώσεις (Νοεμβρίου 2010, Απριλίου 2011 και Οκτωβρίου 2011) σε αντίθεση με προηγούμενες περιόδους».

«Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την σημαντική πρόοδο στην ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων που διαβιβάζονται από την ΕΛΣΤΑΤ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «τον Οκτώβριο του 2009 διαπιστώθηκε ότι το ελληνικό δημόσιο είχε υποχρεώσεις, οι οποίες δεν είχαν καταγραφεί και ανέλαβε την καταγραφή και αποπληρωμή των υποχρεώσεων, όπως αυτών των νοσοκομείων σε προμηθευτές». Σημειώνει ότι στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2010 που καταρτίστηκε τον Οκτώβριο του 2009 υπήρχε ρητή πρόβλεψη για διαμόρφωση υποχρεώσεων των νοσοκομείων κατά το 2009 ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, συνεχίζει η ανακοίνωση, «στη εκτίμηση διαμόρφωσης του ελλείμματος του 2009 στο 12,7% του ΑΕΠ είχε περιληφθεί μόνο το ποσό των υποχρεώσεων των νοσοκομείων του 2009 και όχι ανεξόφλητες υποχρεώσεις παλαιοτέρων χρήσεων».

Η ανακοίνωση συνεχίζει με τα εξής: «Με την οριστική διαμόρφωση των μεγεθών του έτους 2009, όπως αποτυπώνεται στον Π/Υ του 2011 (Εισηγητική έκθεση Π/Υ 2011, πίνακας 5.1), οι νέες υποχρεώσεις των νοσοκομείων για το έτος 2009 ανήλθαν τελικά σε 2.13 δισ. ευρώ από τα οποία, ποσό 1.49 δισ. ευρώ καλύφθηκε μέσω επιχορήγησης από τον Τακτικό προϋπολογισμό και ποσό 634 εκ. παρέμεινε ως ανεξόφλητη οφειλή των νοσοκομείων, όπως απεστάλη από την ΕΛΣΤΑΤ στη Eurostat τον Οκτώβριο του 2011 (ΕDP 10/2011). Είναι λοιπόν προφανές, ότι τα χρέη των νοσοκομείων δεν κατεγράφησαν στο σύνολό τους στο έλλειμμα του 2009, όπως υποστηρίζεται από κάποιους».

»Αναφορικά με το έλλειμμα του 2008, λόγω της μερικής αποτύπωσης του συνολικού πραγματικού μεγέθους των ανεξόφλητων υποχρεώσεων της περιόδου 2005-2008 στις μέχρι τότε επίσημες αναφορές της Ε.Σ.Υ.Ε. προς τη Eurostat, τον Οκτώβριο του 2009 στην επίσημη αναφορά προς τη Eurostat (που αφορούσε το κλείσιμο του 2008), έγινε η καταγραφή όλου του μη δηλωθέντος μέρους των υποχρεώσεων του έτους 2008. Πλην όμως στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της μεθοδολογικής επίσκεψης της Eurostat, τόσο η Ε.Σ.Υ.Ε. όσο και η Eurostat διατύπωσαν επιφυλάξεις ως προς το λογιστικό αυτό χειρισμό. Λόγω αυτών των επιφυλάξεων, στα μέσα Νοεμβρίου 2009, συστάθηκε ειδική επιτροπή από μέλη του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Υγείας για τον ακριβή προσδιορισμό και την κατανομή των μη δηλωθέντων μέχρι τότε υποχρεώσεων στα έτη που πραγματικά δημιουργήθηκαν. Η επιτροπή, ολοκλήρωσε το έργο της τον Φεβρουάριο του 2010, με πόρισμα το οποίο υποβλήθηκε στην Ε.Σ.Υ.Ε. και στην συνέχεια στην Eurostat. Η Eurostat έκανε αποδεκτό το πόρισμα, με αποτέλεσμα να αποκατασταθούν πλήρως τα ελλείμματα ως προς τις ανεξόφλητες οφειλές των νοσοκομείων της περιόδου 2005-2008, τόσο στις σχετικές αναφορές προς τη Eurostat όσο και στους επόμενους Προϋπολογισμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου