Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Αφαιρούν τους κοινωνικούς πόρους από τα Επικουρικά που δεν θα ενωθούν

ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ Η... ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΝΩ Ο ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ «ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΔΙΕΤΙΑ» * 15% Η ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ, ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΕΩΣ 40%

Αφαιρούν τους κοινωνικούς πόρους από τα Επικουρικά που δεν θα ενωθούν

Μια εφιαλτική διετία για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, απόρροια μιας καταστροφικής οικονομικής πολιτικής, με απολύσεις και απανωτές μειώσεις μισθών, περιγράφεται αναφορικά με τα οικονομικά των Ταμείων και τις προοπτικές του Ασφαλιστικού.
Παρουσιάζοντας τους ευμενείς, για τα ασφαλιστικά ταμεία, αριθμούς που εμπεριέχονται στις αναλογιστικές μελέτες -αλλά για μετά 50 έτη- ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε χθες την εθελοντική ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων, αλλά με υποχρεωτικό «κούρεμα» στις αποδοχές.
Παράλληλα, περιέγραψε με τουλάχιστον δραματικά λόγια την κατάσταση με τα οικονομικά του συστήματος, ιδίως για την περίοδο 2012-13. Είπε χαρακτηριστικά ότι «ενώ το Ασφαλιστικό δείχνει εξαιρετικά στοιχεία αντοχής (αναλογιστικές μελέτες), ωστόσο το πρόβλημα της κρίσης και της ύφεσης προκαλεί την ταμειακή ανισορροπία».

 

Τα 5 μεγάλα Ταμεία
Ετσι, η κυβέρνηση προωθεί την ενοποίηση των 5 μεγαλύτερων Επικουρικών Ταμείων (ΕΤΕΑΜ και ΤΕΑΙΤ του ιδιωτικού τομέα, ΤΕΑΔΥ του Δημόσιου, ΕΤΑΤ των τραπεζών και ΤΑΥΤΕΚΩ της Κοινής Ωφέλειας) όπου υπάρχουν 28 επιμέρους τομείς και με ταυτόχρονη μείωση των συντάξεων από 10% έως και 40% στο σύνολο των παροχών (με μεσοσταθμική μείωση γύρω στο 15%).
Επιβεβαιώνοντας έτσι την αποκάλυψη της «Ε» της Δευτέρας (28ης Νοεμβρίου) για την 5η παρέμβαση στις συντάξεις, που αυτή τη φορά «πιάνει» περισσότερους από 900.000 συνταξιούχους (από ένα σύνολο 1,030 εκατ. δικαιούχων επικουρικής σύνταξης στα 5 υπό ενοποίηση Ταμεία).
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου (ενώ οι διοικήσεις των Ταμείων θα έχουν περιθώριο έως 3 μήνες προκειμένου να ενταχθούν, εθελοντικά, στο ενιαίο Ταμείο), όλες οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν προς το 20% του συντάξιμου μισθού. Ετσι η κατώτατη σύνταξη του ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ιδιωτικού τομέα) αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 25% και από το 26% έως το 40% του συντάξιμου μισθού σήμερα να περιοριστεί προς το 20%.
Σε άλλα Ταμεία, όπως είναι το ΤΑΝΠΥ των ναυτικών πρακτόρων, οι περικοπές θα είναι υψηλότερες -και άνω του 40%- καθώς εκεί οι συντάξεις αναφέρονται στο 67% του συντάξιμου μισθού. Στο Επικουρικό των ασφαλιστικών εταιρειών οι επικουρικές φτάνουν στο 80%. Αλλά αυτές οι παροχές δεν θα μειωθούν στο 20%. «Το ποσοστό αυτό είναι στόχος, και αποτελεί οροφή στην Ευρώπη» κατά τον κ. Κουτρουμάνη, αλλά οι επικουρικές συντάξεις δεν θα κινούνται πάνω από το 40% του συντάξιμου μισθού.
Η ένταξη στο ενιαίο Επικουρικό Ταμείο θα είναι εθελοντική, αν και το «κούρεμα» των παροχών θα είναι υποχρεωτικό. Ωστόσο, όσα Ταμεία μείνουν εκτός, θα χάσουν τους κοινωνικούς πόρους, οι οποίοι αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων για τα πλεονασματικά Ταμεία.
Ετσι, εάν δεν δεχθούν την ενοποίηση, θα περικοπούν οι πληρωμές των ελλειμματικών ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.) προς το Επικουρικό ΤΕΑΠΟΚΑ, θα καταργηθούν τα τέλη επί των δημοτικών έργων υπέρ του ΤΑΔΚΥ, θα ανασταλούν οι εισφορές των επιβατών επί της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για το ΤΑΝΠΥ κ.λπ. Κοντολογίς, θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της «στάσης πληρωμών», σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας.
Στο Ταμείο των ναυτικών πρακτόρων οι περικοπές θα είναι υψηλότερες Πρόσθετα, τα εν λόγω πλεονασματικά Ταμεία θα μετατραπούν σύντομα σε ελλειμματικά «λόγω της μείωσης της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, φαινόμενο που είχαμε και στο ΤΑΠ/ΟΤΕ».
3.500.000 άτομα
Στο νέο Επικουρικό οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι θα φτάνουν τα 3,5 εκατ. άτομα (2,5 εκατ. και 1 εκατ. αντιστοίχως) και από αυτούς θα γίνουν περικοπές της τάξης των 750 εκατ. ευρώ (από τα σχεδόν 4,7 δισ. ευρώ συνταξιοδοτικής δαπάνης το χρόνο φέτος). Συν την περικοπή του ΕΤΕΑΜ κατά 30% για ποσά σύνταξης πάνω από τα 150 ευρώ που επιβλήθηκε με τον πολυνόμο και εφαρμόζεται ήδη από τις αρχές του μήνα. Να σημειωθεί ότι το ταμειακό έλλειμμα (χρήσης) των επικουρικών για το 2011 υπολογίζεται στα 850 εκατ. ευρώ.
Το πολιτικό επιχείρημα Κουτρουμάνη γι' αυτή τη νέα δραστική περικοπή των συντάξεων συμπυκνώνεται στην ακόλουθη δήλωση: «Δεν θέλω να βρει ο επόμενος υπουργός τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπισα πριν από δύο χρόνια».
Απέτυχαν και συνεχίζουν
Ως προς τις επιπτώσεις από την ύφεση, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι τα Ταμεία έχουν απώλειες (μείωση αποδοχών, επιπλέον ανεργία) της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Αυτό καλύπτεται από τη μείωση της υγειονομικής και φαρμακευτικής δαπάνης, τη μείωση των συντάξεων και την αυξημένη κρατική χρηματοδότηση. Ηδη φέτος τα Ταμεία απορρόφησαν από τον προϋπολογισμό, επιπλέον των προβλεπομένων, 1,4 δισ. ευρώ.
Ομως, πέραν της μείωσης των εσόδων από την κρίση και την ύφεση και η εισπραξιμότητα περιορίστηκε από 80% (επί των εσόδων) το 2000, στο 65% φέτος.
Πάντως, μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου τα Ταμεία διεκδικούν 1,5 δισ. ευρώ (λήξη ομολόγων -αλλά και πληρωμή τους με την αναγκαία εκταμίευση της 6ης δόσης-, προκαταβολή της επιχορήγησης του 2012 κ.ά.) προκειμένου να καταβληθούν κανονικά τα Δώρα και οι συντάξεις Ιανουαρίου.
Συν 2,5 έτη - μείον 7%
Εν τω μεταξύ, οι αναλογιστικές μελέτες για τις κύριες συντάξεις και τα μεγαλύτερα Ταμεία της επικουρικής ασφάλισης δείχνουν περιορισμό των κρυφών-μελλοντικών ελλειμμάτων. Και αυτό καθώς αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2,5 έτη (από 61 ετών το 2010 στα 63,5 το 2060-έτος αναφοράς), ενώ οι συντάξεις περιορίζονται ταχύτερα. Μείον 7,5% έως το 2047 (-2% το 2020).
Ταυτόχρονα, μειώνονται και οι αναπηρικές συντάξεις από 14% επί του συνόλου πέρυσι (24% το 1990) στο 8% το 2020. * 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου