Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Δύο σενάρια: Ένα σκληρό και ένα εφιαλτικό

Δύο σενάρια: Ένα σκληρό και ένα εφιαλτικό



Σε τροχιά ραγδαίων εξελίξεων βρίσκεται η χώρα, καθώς αναμένονται αποφάσεις που θα κρίνουν -εν πολλοίς- την μετέπειτα πορεία για τα επόμενα χρόνια.
Το αργότερο μέχρι το Σάββατο θα συνεδριάσουν υπό τον Λ. Παπαδήμο οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, ώστε να συναποφασίσουν για τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να “κλείσουν” οι συμφωνίες για τη νέα δανειακή σύμβαση και το “κούρεμα”.
Τα πάντα κινούνται με διαδικασίες κατεπείγοντος, καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας και τη Δευτέρα να παρουσιαστούν στο Eurogroup, ώστε να δοθεί το “πράσινο φως” για την επικύρωση της νέας δανειακής σύμβασης.

Πακέτο φωτιά

 

Η τρόικα ζητεί μέτρα ύψους 4,4 δισ. ευρώ, με στόχο να κλείσουν οι “τρύπες” των ετών 2011-12 και αποτελούν προϋπόθεση για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ο επικεφαλής της τρόικας στο ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, σε συνέντευξη του στην “Καθημερινή”, έδωσε το περίγραμμα των μέτρων που αξιώνουν οι δανειστές.
Συγκεκριμένα, εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού, ενώ είναι πιο διαλλακτικοί αναφορικά με τον 13ο/14ο μισθό.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Βήματος”, η τρόικα προτάσσει τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο. Απαιτεί, επίσης, την κατάργηση 150.000 μόνιμων θέσεων στο δημόσιο ως το 2015 και την απόλυση ισάριθμων υπαλλήλων.
Τι άλλο ζητούν; Υιοθέτηση αυστηρού μνημονίου για τους ΟΤΑ και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, μερική ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και την ανάληψη άμεσης δράσης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Την ίδια ώρα, δραστικές αλλαγές στη φορολογία προτείνει το ΔΝΤ με έκθεσή του που έχει υποβάλει στην κυβέρνηση.
Περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, προτάσεις για αλλαγές στο ΦΠΑ με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 19% ή 21%, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και περικοπές σε φοροαπαλλαγές, όπως στις εκπτώσεις τόκων των στεγαστικών δανείων.

Και στο βάθος εκλογές… ή/και άτακτη χρεοκοπία
Οι δανειστές ασκούν αφόρητες πιέσεις στη χώρα μας, καθώς εμφανίζονται σφόδρα ενοχλημένοι με τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων.
Τα μέτρα που προτείνονται έχουν το χαρακτήρα “τα δέχεστε ή φεύγουμε”, με τις διαπραγματεύσεις να καθίστανται εξαιρετικά δύσκολες, όπως παραδέχθηκε άλλωστε και ο Λ. Παπαδήμος.
Τούτων δοθέντων, μία συνολική συμφωνία για το νέο μνημόνιο και το PSI συνιστά προαπαιτούμενο για τη χορήγηση των 130 δισ. ευρώ του νέου δανείου.
Και όλα αυτά πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου- δηλαδή μετά το Eurogroup τα νέα μέτρα θα πάρουν το δρόμο της Βουλής, και εκεί οι 300 θα κληθούν να ψηφίσουν.

Δύο σενάρια
Σε αυτή την περίπτωση βρισκόμαστε ενώπιον δύο σεναρίων:
1) Ψηφίζονται τα μέτρα και το νέο μνημόνιο, εκταμιεύονται τα χρήματα από την τρόικα και η Ελλάδα έχει να πληρώσει στις 20 Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα ύψους 14,5 δισ. ευρώ, αποσοβώντας μία άτακτη χρεοκοπία.
2) Καταψηφίζεται το νέο μνημόνιο, η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη και ο Λ. Παπαδήμος ζητεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία την προκήρυξη εκλογών εντός 20 ημερών. Η χώρα μας αδυνατεί να βρει τα χρήματα για τα ομόλογα που λήγουν με αποτέλεσμα να επέλθει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
Όπως και να’ χει, τα χρονικά περιθώρια είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτικά και οι πολιτικές εξελίξεις κινούνται με την ταχύτητα του φωτός.
Κορυφαίοι πολιτικο-οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μετά την 13η Φεβρουαρίου ανοίγει ο δρόμος προς τις κάλπες, με την κυβέρνηση Παπαδήμου να προχωρά παράλληλα σε ανασχηματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου