Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ολοταχώς προς... τη Βουλγαρία οι έλληνες μισθωτοί


Ολοταχώς προς... τη Βουλγαρία οι έλληνες μισθωτοί 
Ολοταχώς προς... τη Βουλγαρία οδηγεί τους εργαζομένους στην Ελλάδα η τρόικα, επιβάλλοντας σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Ο στόχος της τρόικας, να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική και να μειωθεί η εφιαλτικά υψηλή ανεργία, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί. Βέβαιο όμως είναι ότι σε λίγους μήνες θα έχουν ανατραπεί όλα τα βασικά δεδομένα στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Προς το παρόν ορισμένα βασικά στοιχεία των αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης, πολιτικών αρχηγών και τρόικας παραμένουν «σκοτεινά». Δεν είναι σαφές, για παράδειγμα, αν η μείωση κατά 22% στον βασικό μισθό θα καλύψει όλους τους εργαζομένους, με «ψαλίδισμα» αποδοχών σε όλα τα κλιμάκια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, ή μόνο τους νεοεισερχόμενους. Η πρώτη εκδοχή υιοθετείται στο αγγλικό κείμενο που έχει στείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η κυβέρνηση, αλλά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς δήλωσε την Πέμπτη ότι ισχύει η δεύτερη, δηλαδή η μείωση κατά 22% θα αφορά μόνο τους μισθούς των νεοεισερχόμενων.

 

Πάντως, ο στόχος της τρόικας είναι σαφής: θέλει οι αμοιβές των εργαζομένων στην Ελλάδα να προσαρμοσθούν σε επίπεδα της Πορτογαλίας και των χωρών της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία -αυτό, άλλωστε, αναφέρεται στο αγγλικό κείμενο του νέου μνημονίου. Αν επιδιωχθεί, πάντως, μια σύγκλιση με τους μισθούς των γειτονικών μας, βαλκανικών χωρών, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα θα πρέπει να ετοιμασθούν για... άγριες καταστάσεις, αφού ο βασικός μισθός στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ!

Οι αλλαγές που δεσμεύθηκε να προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση είναι πολλές, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και... δεύτερος γύρος, αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι της τρόικας ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για αναμόρφωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε ο βασικός μισθός να προσαρμοσθεί στα επίπεδα οικονομιών που μπορούν να συγκριθούν με την ελληνική (Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.ά.).
Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει:
- Αμεση μείωση των βασικών μισθών σε όλα τα κλιμάκια κατά 22% (ο εισαγωγικός μισθός θα πέσει από τα 751 στα 589 ευρώ).
- Πρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους κάτω των 25 ετών (αυτοί θα λαμβάνουν μόνο 530 ευρώ μεικτά).
- Ολες οι συλλογικές συμβάσεις θα έχουν μέγιστη διάρκεια τριών ετών και όσες ισχύουν ήδη για 24 μήνες, ή περισσότερο, θα θεωρείται ότι έχουν λήξει το αργότερο σε ένα χρόνο από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.
- Οι κλαδικές συμβάσεις θα ισχύουν για τρεις μήνες μετά τη λήξη τους (σήμερα η περίοδος είναι έξι μήνες). Αν μια σύμβαση δεν έχει ανανεωθεί εντός τριμήνου, οι αμοιβές των εργαζομένων θα μπορούν να «ψαλιδιστούν» από τον εργοδότη με ατομικές συμβάσεις στα επίπεδα του βασικού μισθού. Σε αυτή την περίπτωση θα διατηρούνται μόνο τέσσερα επιδόματα: αρχαιότητας, τέκνων, πτυχίου και ανθυγιεινής εργασίας. Καταργείται, επίσης, το δικαίωμα για μονομερή προσφυγή σε Διαιτησία, στην οποία συνήθως προσέφευγαν οι συνδικαλιστές, σε περιπτώσεις διαφωνιών με εργοδότες για τους όρους μιας συλλογικής σύμβασης.
- Η ωρίμανση, δηλαδή η αυτόματη αύξηση του μισθού ανάλογα με τα χρόνια εργασίας, «παγώνει» επ' αόριστον, δηλαδή μέχρι να υποχωρήσει η ανεργία κάτω από το 10% (σήμερα ξεπερνά το 20%).
- Σε όλες τις ΔΕΚΟ και τράπεζες ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις «παλαιών» υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν προσληφθεί πριν από το 2006. Οι σχέσεις εργασίας και αυτών των κατηγοριών προσωπικού θα μετατραπούν σε σχέσεις αορίστου χρόνου, ώστε να μπορούν να απολυθούν εύκολα, με απόφαση της διοίκησης κάθε επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου