Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

«Κολασμένο» τριήμερο για PSI και προμνημόνιο


Με τη συμμετοχή ή μη του επίσημου φορέα -της ΕΚΤ και των εθνικών τραπεζών- αναμένεται να κλείσει η συμφωνία για το PSI, εκ του οποίου φαίνεται να αποκλείονται φυσικά πρόσωπα με ομόλογα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
 

«Κολασμένο» τριήμερο για PSI και προμνημόνιο

 

Της Ελένης Κωσταρέλου

Η χρηματοδοτική «τρύπα» των περίπου 20 δισ. ευρώ (καθώς η συμμετοχή των ιδιωτών μόλις που ξεπερνάει το 70%) φαίνεται να προκαλεί τριγμούς στη συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και IIF. «Εξαιρετικά δύσκολες» χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεπαρκή» μέτρα της συνόδου κορυφής.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο αν στο PSI θα συμμετάσχει και ο επίσημος φορέας, ώστε να καλυφθεί η εκτιμώμενη χρηματοδοτική «τρύπα» των 20 δισ. ευρώ, βάσει της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου 2011 περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Εξέλιξη που ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τη συμμετοχή της ΕΚΤ και των 17 κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.

 


Εξαιρέσεις
Ως εναλλακτική-συμπληρωματική πρόταση παρουσιάζεται και η συμμετοχή των φυσικών προσώπων. Πρόκειται, βέβαια, για πολύ μικρό ποσό, καθώς εκτιμάται ότι η αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους τα φυσικά πρόσωπα κινείται περί τα 2 δισ. ευρώ.
Η τρόικα πιέζει ώστε να υπαχθούν στο PSI, μια άλλη πρόταση θέλει να υφίστανται το «κούρεμα» και κατόπιν να αποζημιώνονται από το Δημόσιο, το οποίο θα τους επιστρέψει μέρος ή ακόμη και το σύνολο των ζημιών επί του κεφαλαίου που έχουν επενδύσει, ενώ γίνεται λόγος και για όριο κάλυψης των απωλειών στα 100.000 ευρώ, όσο είναι, δηλαδή, και το όριο εγγύησης καταθέσεων από το Ταμείο Εγγύησης. Τέλος, δεν αποκλείεται να προστεθεί και έτερο κριτήριο, της αποζημίωσης αποκλειστικώς στην περίπτωση που τα ομόλογα αγοράστηκαν στην πρωτογενή αγορά (ως αποταμίευση/ επένδυση) και όχι στη δευτερογενή (ως επένδυση/ κερδοσκοπία).


Ασφυκτικές πιέσεις
Το τριήμερο που ακολουθεί είναι το πλέον ασφυκτικό και επικίνδυνο, καθώς πρέπει να κλείσει η συμφωνία τόσο για το PSI όσο και για το προμνημόνιο, που φέρνει μέτρα 4,4 δισ. ευρώ (εκτός κι αν το έλλειμμα του 2011 κλείσει οριστικά σε μικρότερα επίπεδα, όπως δείχνουν οι πληροφορίες που διέρρευσαν χθες -βλ. σχετικά το κείμενο στην κορυφή της ανά χείρας σελίδας), ένεκα των αποκλίσεων της διετίας 2011-2012.
Στόχος, σε κάθε περίπτωση, είναι η μείωση του δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ ώς το 2020. Ως εκ τούτου, η αδυναμία κάλυψης της χρηματοδοτικής τρύπας μπορεί να οδηγήσει σε νέο πακέτο μέτρων λιτότητας.
«Το αργότερο μέχρι την Κυριακή το βράδυ θα έχει κλείσει η συμφωνία», σημείωναν χθες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι δεν απέκλειαν να δοθεί τέλος στο θρίλερ ακόμη και στη σημερινή (κατά πάσα πιθανότητα) συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων με τον πρωθυπουργό.
Το επιτόκιο της συμφωνίας, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, θα είναι μεταξύ 3,65% και 3,75%, ενώ η συνολική επιβάρυνση σε παρούσες αξίες θα φθάσει το 72% -ενδεχομένως και στο 75%.

Κοινές ή προνομιούχες
Το έτερο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έθεσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, τόνισε ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών πρέπει να πραγματοποιηθεί «με πραγματικές κοινές και όχι με προνομιούχες μετοχές», ενδεχόμενο που ισοδυναμεί με κρατικοποίηση τους.
Η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση που είχε υποβάλει προχθές ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη σύνοδο κορυφής, αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με «εργαλεία άνευ ψήφου» (δηλαδή, μη κρατικοποίηση), διευκρινίζοντας πως μεταξύ αυτών είναι τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια με υψηλή σταθερή απόδοση (μεταξύ 5%-10%). Πρόταση, η οποία έχει θορυβήσει τους τραπεζίτες, καθώς η απόδοση θα διενεργείται ετησίως και όχι ανά τετραετία ή πενταετία που προτιμούν οι εκπρόσωποι των τραπεζών, αλλά κυρίως λόγω του υψηλού επιτοκίου, που φθάνει ακόμη και στο 10%. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την πρόταση αυτή οι τραπεζίτες μιλούν για κοινές μετοχές...

«Χωρίς δικαίωμα ψήφου»
Υπέρ της πρότασης Βενιζέλου τάσσεται και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος, απαντώντας χθες βράδυ σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλη, έκανε λόγο για κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου -αν και επεσήμανε ότι το ζήτημα είναι ακόμη σε διαπραγμάτευση με την τρόικα.
«Η ολοκλήρωση του PSI+ θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για αρκετές δεκαετίες» σημείωσε χθες ο κ. Βενιζέλος και κατέστησε σαφές πως στην αναδιάρθρωση τού χρέους πρέπει να συμμετάσχει και η ΕΚΤ. Αναφερόμενος στις τράπεζες, μίλησε για σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα ως προς το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω κοινών μετοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου