Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ερχονται μέτρα 11 δισ. ευρώ μετά τις εκλογές



Νέο περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου θα κληθεί να αποφασίσει η νέα κυβέρνηση
 
Ερχονται μέτρα 11 δισ. ευρώ μετά τις εκλογές


Ζώης Τσώλης 

Ερχονται μέτρα 11 δισ. ευρώ μετά τις εκλογέςΝέα μέτρα που θα πρέπει να οδηγήσουν στον περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου κατά 11 δισ. ευρώ (5,5%) του ΑΕΠ τη διετία 2013-2014 θα κληθεί να αποφασίσει η νέα κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι κάλπες.
Τα πεδία που θα αφορούν τα νέα μέτρα λιτότητας έχουν ήδη προσδιοριστεί και αφορούν:
1. Τις δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού, δηλαδή τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα επιδόματα κοινωνικής πολιτικής - ΕΚΑΣ, ανεργίας, απόρων και αναπηρίας -, όπου, όπως αποδείχθηκε από την τελευταία απογραφή, γινόταν επί σειρά ετών το μεγάλο φαγοπότι. Πέραν των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, από τον προϋπολογισμό θα δοθούν εφέτος 15,5 δισ. ευρώ στα Ταμεία και έξτρα κονδύλια 1,3 δισ. ευρώ για την καταβολή των επιδομάτων κοινωνικής προστασίας.

 

2. Το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, το οποίο, παρά την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και τις περικοπές επιδομάτων, παραμένει στα ύψη, θα ξεπεράσει και εφέτος τα 20 δισ. ευρώ καθώς δεν μειώνεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων.

3. Τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους - έξοδα από τα ενοίκια ως τις προμήθειες - στις οποίες για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες για την εθνική άμυνα.
Σε ανύποπτο χρόνο και μη αναμένοντας την υπουργοποίησή του ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας σε συνάντηση οικονομολόγων στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη Λάρισα, ήταν σαφής και αποκαλυπτικός για τα μελλούμενα.
Οπως είπε, «τον Μάιο η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας (ΜΠΔΣ) για την περίοδο 2013-2016. Η επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 και έπειτα προϋποθέτει την ανάληψη νέων δημοσιονομικών παρεμβάσεων συνολικού ύψους 5,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ».
Και εξήγησε ότι οι παρεμβάσεις, που θα αφορούν κατά βάση την περαιτέρω μείωση της δημόσιας δαπάνης, «θα εντοπιστούν και θα προταθούν στην κυβέρνηση από τα αποτελέσματα τριών μελετών ως τον Ιούνιο του 2012 που έχουν ξεκινήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Task Force του κ. Ράιχενμπαχ, τον ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ, ενώ από ελληνικής πλευράς ζητήθηκε η συνδρομή του ΚΕΠΕ».
Από την κατανομή των περικοπών το μεγαλύτερο βάρος (3% του ΑΕΠ ή 6,6 δισ. ευρώ) πέφτει στις προμήθειες του Δημοσίου, στους εξοπλισμούς και στις λειτουργικές δαπάνες και ακολουθούν οι μειώσεις (1,5% ή 3,3 δισ. ευρώ) στις κοινωνικές δαπάνες, δηλαδή στις συντάξεις και στα επιδόματα.

Με μια ματιά
* Αν και ψηφίστηκαν τα μέτρα εκκρεμεί ακόμα η υλοποίησή τους, η οποία για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας μετατέθηκε για τον Ιούνιο. Τα μέτρα που «πονάνε» είναι οι μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ύψους 455 εκατ. ευρώ, και οι περικοπές, 205 εκατ. ευρώ, στα ειδικά μισθολόγια που αφορούν τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους πανεπιστημιακούς, το δικαστικό σώμα και τους ένστολους των υπουργείων Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

* Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης αντιλαμβάνεται ότι ο Ιούνιος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος μήνας όχι μόνον εν όψει της εφαρμογής των νέων αποφάσεων, αλλά και γιατί οι δαπάνες του τρέχοντος προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα πιεσμένες - «κινούνται στα όρια» λόγω των αυξημένων αναγκών χρηματοδότησης των Ταμείων και των νοσοκομείων, αλλά και των συσσωρευμένων χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου