Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Τάξη στα τραπεζοκαθίσματα της Αριστοτέλους

Τάξη στα τραπεζοκαθίσματα της Αριστοτέλους


Έξω από τις στοές των οικοδομών της πλατείας Αριστοτέλους θα βγουν τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και θα δημιουργηθούν διάδρομοι στους χώρους που καταλαμβάνουν, με παράλληλη απελευθέρωση χώρου για τους πεζούς. Ωστόσο, η έκταση που θα καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι η ίδια, αλλά με διαφορετική διάταξη.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Οι πεζοί θα κινούνται ελεύθερα μέσα στις στοές, θα υπάρχουν δύο διάδρομοι από κάθε πλευρά, πλάτους 4 μέτρων, που θα συνδέουν τις στοές με την πλατεία Αριστοτέλους και ένας διάδρομος στο πεζοδρόμιο, σε κάθε πλευρά, πλάτους επίσης 4 μέτρων, από τη λεωφόρο Νίκης μέχρι την οδό Μητροπόλεως. Σε κάθε επιχειρηματία της περιοχής θα δοθεί χάρτης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, ο οποίος θα αναρτηθεί σε εμφανές σημείο του καταστήματος, ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος τήρησης των όρων. Για την οριοθέτηση του χώρου που αντιστοιχεί σε κάθε κατάστημα για τα τραπεζοκαθίσματα θα τοποθετηθούν ομοιόμορφα, καλαίσθητα διαχωριστικά και σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών, ελαχίστου πλάτους 1,5 μέτρου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, όπως και η δυνατότητα προσέγγισης οχημάτων έκτακτης ανάγκης στις εισόδους των οικοδομών που βρίσκονται εντός των στοών της πλατείας και ιδίως η δυνατότητα ανάπτυξης πυροσβεστικού οχήματος.

 


"Να αποτραπούν οι αυθαίρετες καταλήψεις"
Ο παραπάνω σχεδιασμός οριοθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στην Αριστοτέλους παρουσιάστηκε από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων στους καταστηματάρχες της πλατείας, σε συνάντηση στα γραφεία της αντιδημαρχίας, και δόθηκε προθεσμία στους επιχειρηματίες μέχρι σήμερα να μελετήσουν και να προσυπογράψουν το σχέδιο που αφορά το κατάστημά τους ή να παρουσιάσουν εναλλακτικές τροποποιήσεις για τον χώρο των τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπεται να καταλάβουν. «Θέλουμε να γίνει και στην πόλη μας ό,τι γίνεται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις. Να αναδειχθεί η ιστορική φυσιογνωμία της πλατείας, να αποτραπούν οι αυθαίρετες καταλήψεις και να υπάρξει ισομερής κατανομή του κοινόχρηστου χώρου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έτσι θα προστατευθούν τα διατηρητέα κτίρια και θα εξασφαλισθεί η ελεύθερη διακίνηση των πεζών στις στοές και την πλατεία», είπε στους καταστηματάρχες ο Γιάννης Μπουτάρης.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης περιέγραψε ότι η ανάπλαση της ιστορικής πλατείας Αριστοτέλους προβλέπει μεγάλης κλίμακας παρέμβαση για τη διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου, τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης και τη βελτίωση της κινητικότητας κατοίκων - επισκεπτών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2015. Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε τους καταστηματάρχες ότι το νέο σχέδιο για την οριοθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων που θα εφαρμοστεί στο μεταβατικό στάδιο και μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπλαση της πλατείας προβλέπει στην ευταξία του δημόσιου χώρου και ότι οι ίδιοι δεν θα χάσουν ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από το χώρο που καταλαμβάνουν με τα τραπεζοκαθίσματά τους έως τώρα.
«Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργούσαν μέχρι τώρα και με ευθύνη του δήμου Θεσσαλονίκης χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο. Η δημοτική αρχή με απόφαση που προώθησε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θέλει να βάλει τάξη και να λύσει το πρόβλημα. Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε πρόστιμα για αυθαίρετη κατάληψη δημόσιου χώρου, αλλά να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που το ταχύτερο θα υλοποιηθεί με σεβασμό στη μνημειακότητα και την ιστορία της πλατείας Αριστοτέλους» δήλωσε ο Ανδρέας Κουράκης. Οι καταστηματάρχες επιφυλάχτηκαν να μελετήσουν το σχέδιο, δηλώνοντας ωστόσο τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, ώστε να μπει τάξη στο ζήτημα των αυθαίρετων κατασκευών.


ΜΑΤΗΣ: «Περισσότερος χώρος χωρίς μείωση των τραπεζοκαθισμάτων δεν μπορεί να υπάρξει»


Η δήλωση του δημάρχου ότι οι καταστηματάρχες «δεν θα χάσουν ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από το χώρο που καταλαμβάνουν» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Χρήστου Μάτη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης των Οικολόγων. «Η διοίκηση του δήμου αντιμετωπίζει τη διευθέτηση των ρυθμίσεων της πλατείας ως μια συνήθη άσκηση δημοσίων σχέσεων. «Αναγκάζει» τους καταστηματάρχες να δεχτούν αυτό που ήδη έχουν και το οποίο έχει οδηγήσει την πλατεία σε αδιάβατο τόπο για τους πεζούς. Περισσότερος χώρος για τους πεζούς χωρίς μείωση των τραπεζοκαθισμάτων δεν μπορεί να υπάρξει», δήλωσε ο κ. Μάτης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «είναι προφανές ότι η παρέμβαση στην πλατεία επελέγη να γίνει αφότου πλέον δεν χρειάζονται οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν κάνει την πλατεία τσαντίρι. Πρόκειται για τις άθλιες κατασκευές, τις οποίες η διοίκηση αποδέχτηκε για να διευκολύνει το κάπνισμα, αλλά για αυτό πλέον… δεν γίνονται έλεγχοι. Απλώς στο μεταξύ νομιμοποίησε τη χειμερινή αθλιότητα. Το πρακτικό θέμα της πλατείας Αριστοτέλους είναι τα πρόστιμα που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η διοίκηση πρέπει να ενημερώσει δημόσια πόσα χρήματα χρωστά η κάθε επιχείρηση, πόσα διαγράφηκαν, πόσα ρυθμίστηκαν και πόσα δεν εισπράχτηκαν».



Οι παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις που θα αλλάξουν το τοπίο στους πεζόδρομους της πλατείας Αριστοτέλους συνοψίζονται σε τρεις διατάξεις που αποφάσισε ο δήμος:
1.
Απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εντός των στοών εκατέρωθεν της πλατείας Αριστοτέλους.
2.
Ο κοινόχρηστος χώρος που διατίθεται για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων οριοθετείται από την οικοδομική γραμμή (μέτωπο) των οικοδομικών τετραγώνων και από τον εσωτερικό διάδρομο των υφιστάμενων παρτεριών.
3.
Οριοθετούνται τέσσερις εγκάρσιοι διάδρομοι πλάτους 4 μέτρων για την ακώλυτη διέλευση των πεζών από τις στοές προς τον κεντρικό χώρο της πλατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου