Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

«Πρόβα τζενεράλε» από την ISDA κατά των κερδοσκόπων των CDS


 «Πρόβα τζενεράλε» από την ISDA κατά των κερδοσκόπων των CDS

 ZEZA ZHKOY
Εντάξει... σωθήκαμε προς το παρόν από το «credit event»! Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, η ISDA να καταλήξει σε μια απόφαση που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου κατά των συμφερόντων των τραπεζών - μελών της και να πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ISDA είναι ο φορέας που αποφασίζει εάν υπάρχει «πιστωτικό γεγονός» (credit event) ή όχι.
Αρκεί να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η χθεσινή απόφαση που κρίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση «credit event» σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ελήφθη από την Επιτροπή της ISDA που την αποτελούν οι κολοσσοί του χρήματος: Bank of America Merrill Lynch, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase Bank, Morgan Stanley, UBS, BNP Paribas, Societe Generale, Citadel Investment Group, D.E. Shaw Group, BlueMountain Capital, Elliott Management Corporation και PIMCO!
Συγκεκριμένα, όπως αποφάνθηκε η ISDA, δεν υπάρχει περίπτωση ενεργοποίησης των CDS (Credit Default Swaps - CDS) με την εισαγωγή των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό σημαίνει για την Ελλάδα ότι δεν έχουμε πιστωτικό γεγονός (credit event), εκτός κι αν η συμμετοχή στο «κούρεμα» εξελιχθεί σε πολύ χαμηλή. Αν δηλαδή οι ιδιώτες ομολογιούχοι δε μπουν στο PSI και η συμμετοχή είναι κάτω από το όριο του 75% που έχει καθοριστεί, τότε ενδεχομένως να υπάρξει ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου των ομολόγων (CDS).

 

Οπως μετέδωσε το Πρακτορείο Ρόιτερς, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι κάτοχοι των CDS στη φάση αυτή δεν πρόκειται να εισπράξουν χρήματα από τα ασφάλιστρα κινδύνου κατά της χρεοκοπίας της Ελλάδας, συνολικού ύψους 3,25 δισ. δολαρίων, τα οποία έχουν αγοράσει. Η ISDA εξαναγκάστηκε να συνεδριάσει μετά την υποβολή αιτημάτων από πανίσχυρα κερδοσκοπικά hedge funds που ζητούσαν από τη συγκεκριμένη επιτροπή να αποφανθεί εάν η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας συνιστά πιστωτικό γεγονός. Δηλαδή, έθεσαν το επιχείρημα πως η Ελλάδα δεν μεταχειρίζεται με τον ίδιο τρόπο όλους τους ομολογιούχους, καθώς στο PSI δεν συμμετέχουν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) απέφυγαν να συμφωνήσουν στη χορήγηση ολόκληρου του πακέτου βοήθειας των 130 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με το τρικ να σπάσουν το πακέτο στα δύο. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν: 35,5 δισ. για το PSI και άλλα 23 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τα υπόλοιπα 71,5 δισ. αναμένεται να δοθούν μετά την ολοκλήρωση του PSI σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 9 Μαρτίου. Επιπλέον εγκρίθηκαν και άλλα 35 δισ. εκτός του πακέτου βοηθείας ως προσωρινή βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να συνεχίσουν να δανείζονται φτηνά, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την υποβάθμιση από τον οίκο S&P της Ελλάδας στο καθεστώς «selective default» ανακοίνωσε ότι συμπαρασύρονται και τα ομόλογα που έχει εκδώσει ή εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο, και πως δεν θα αποδέχεται τους τίτλους αυτούς ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
Τι σημαίνουν, λοιπόν, όλες αυτές οι φωνές και οι απειλές κατά των κερδοσκόπων; Απλώς πρόκειται για μια «πρόβα τζενεράλε». Μα η κερδοσκοπία ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι του αγγλοσαξονικού καπιταλισμού, που μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσε σαν οικονομικό μοντέλο. Σύμφωνα με την ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς, θα έπρεπε μάλιστα μέσω της δυναμικής απορρύθμισης των κεφαλαιαγορών να προκαλέσουν νέα οικονομική ανάπτυξη. Τώρα δήθεν όλοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τους κερδοσκόπους. Δεν είναι δίκαιο και κυρίως απλοποιεί τους κανόνες.
Διότι οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες επιχειρούν να προσωποποιήσουν το κακό και να αποσπάσουν την προσοχή μας δημαγωγικά από τα δικά τους λάθη, αν και αυτοί ήταν που άνοιξαν πόρτες και παράθυρα στους κερδοσκόπους. Θέλουν να δοκιμάσουν πόσο ανθεκτική είναι η ΟΝΕ, πόσο αλληλέγγυα. Αντί να βρίζουμε τους κερδοσκόπους, ας θεσπίσουμε έξυπνους νόμους που θα αποδυναμώσουν τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις των κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Τα κεφάλαια των κερδοσκόπων θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία και θα προκαλέσουν ανάκαμψη και ανάπτυξη.
Στα «CDS», δηλαδή τα παράγωγα που -τρέχα γύρευε- λειτουργούν ως ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων σε περίπτωση χρεοκοπίας εκείνου που τα εξέδωσε, πρέπει να μπει φρένο κυρίως στα κερδοσκοπικά Funds που παίζουν με αυτά. Και όπως υπενθυμίζουν οι FT, ο τελευταίος πρωθυπουργός στριμωγμένης από τις αγορές χώρας που τα ’βαλε με τα «CDS» ήταν ο Γκέιρ Χάαρντε της Ισλανδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου