Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη στον ''ΕΠΕΝΔΥΤΗ''

ΠΙΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

 Συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη στον ''ΕΠΕΝΔΥΤΗ'' 

 ΝΕΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΜΕΣΑ ΚΙ ΕΞΩ ΑΠ' ΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ!

Ολόκληρη η συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη στην εφημερίδα «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» του Σαββάτου (23/6/2012) και στον δημοσιογράφο Β. Παπαδημητρίου έχει ως εξής:

 Ερ: Το αποτέλεσμα των εκλογών, παρά τη θεαματική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έδωσε τη λύση στην ακύρωση του Μνημονίου, που ήταν ο κεντρικός σας στόχος. Ωστόσο, πιστεύετε πως θα επιδράσει στην δρομολογούμενη αναδιαπραγμάτευσή του;
Π.Λ.: Πριν από τις εκλογές η «απαγορευμένη» λέξη ήταν η καταγγελία ή η ακύρωση του μνημονίου. Τώρα, μετά τις εκλογές, ακόμα και η αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, όσο ανούσια και αναποτελεσματική και αν είναι, τείνει να ξεχαστεί από τη συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡή και να γίνει «κακιά» λέξη.
Ερ: Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να αξιοποιηθεί «η δυναμική της λαϊκής ψήφου» από την κυβέρνηση, η οποία ωστόσο καταγγέλλεται ταυτόχρονα ως μια μνημονιακή κυβέρνηση. Οι αντίπαλοί σας εντόπισαν αντίφαση σ' αυτό...
Π.Λ.: Πολύ σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά σε όσους μας κατηγορούν ότι η αντιμνημονιακή δυναμική μας είναι το καλύτερο όπλο για όσους επιθυμούν έστω και αυτή την ατελέσφορη αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Φοβούμεθα, όμως, ότι η νέα κυβέρνηση θα ακούει σε λίγο επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και θα το θεωρεί «αντιευρωπαϊκή» εξαγγελία ή ακόμα χειρότερα θα χρησιμοποιεί την επαναδιαπραγμάτευση ως αδειανό πουκάμισο που θα προσφέρεται για ειρωνικά σχόλια.
Πολύ φοβούμαι ότι η νέα, υπό τον Α. Σαμαρά, κυβέρνηση θα αποδειχθεί γρήγορα πιο μνημονιακή και πιο νεοφιλελεύθερη από το ίδιο το μνημόνιο.
Επιβεβαίωση γι' αυτήν την τραγική κατεύθυνσή της είναι το οικονομικό επιτελείο της.
Ερ: Πολλοί διαπίστωσαν και μια ανομολόγητη ανακούφιση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη θέση. Μήπως πράγματι δεν ήσασταν έτοιμοι να διαχειριστείτε κυβερνητικά τη χειρότερη κρίση και τη δυσκολότερη διαπραγμάτευση στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας;
Π.Λ.: Ανακούφιση από τη δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ένιωσαν μόνο το εγχώριο κατεστημένο, το τραπεζικό κεφάλαιο και η ευρωπαϊκή αντίδραση. Όλοι αυτοί, όμως, πρέπει να γνωρίζουν ότι η ανακούφισή τους είναι πολύ προσωρινή.
Όπως στον πόλεμο, έτσι και στην πολιτική, στις πιο δύσκολες στιγμές της, δεν είναι ποτέ και κανένας απόλυτα έτοιμος να αντιμετωπίσει τις ιστορικές προκλήσεις.
Πιο ανέτοιμο απ' όλους για την αντιμετώπιση της κατάστασης ήταν το πολιτικό κατεστημένο, που βύθισε τη χώρα, μέσα στην κρίση, στην καταστροφή και στην ερήμωση.
Ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν «ανέτοιμος» να επαναδιαπραγματευτεί ένα μνημόνιο που ρίχνει τη χώρα στην άβυσσο. Κι αυτό γιατί το μνημόνιο δεν είναι «διαπραγματεύσιμο». Γιατί δεν υπάρχει «καλό» και «κακό» μνημόνιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ήταν πανέτοιμος να συγκρουστεί με τα μεγάλα εκείνα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που έριξαν τη χώρα στο γκρεμό για να ακυρώσει τα μνημόνια και να ανοίξει σιγά-σιγά ελπιδοφόρους δρόμους διεξόδου από την κρίση.
Ερ: Με δεδομένη τη στάση της ΔΗΜΑΡ στον σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τη Ν.Δ., πού βασίζατε την αισιοδοξία σας για «κυβέρνηση της αριστεράς» αν ήσασταν πρώτοι;
Π.Λ.: Η στάση της ΔΗΜΑΡ ή καλύτερα της πλειοψηφίας της, προκαλεί βαθύτατη θλίψη και νομίζω ότι απογοητεύει την πλειοψηφία της κοινωνικής της βάσης.
Να είστε βέβαιος, όμως, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την πρωτιά στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και μάλιστα με σημαντικό προβάδισμα, θα ήταν τόσο μεγάλος ο πολιτικός σεισμός σε Ελλάδα και Ευρώπη, ώστε τα πάντα θα άλλαζαν δραματικά και σε θετική κατεύθυνση. Η κυβέρνηση τότε, με σημαντικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν αναπόφευκτο γεγονός!
Ερ: Τι ορίζοντα πιστεύετε πως έχει η κυβέρνηση που σχηματίστηκε;
Π.Λ.: Δεν θεωρώ ότι μια κυβέρνηση προσηλωμένη στο μνημόνιο, όπως η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, μπορεί να μακροημερεύσει. Η Ελλάδα ερημώνει. Παντού οι αγορές νεκρώνουν. Μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο τα «λουκέτα» θα είναι ο κανόνας και θα πνίγουν τον τόπο. Η συνέχιση της μνημονιακής κατεδάφισης θα δώσει γρήγορα τη χαριστική βολή στη «νέα» κυβέρνηση που προσπαθεί, ματαίως, ή ΔΗΜΑΡ να καλλωπίσει!
Ερ: Και σεις τι είδους αντιπολίτευση πρέπει να ασκήσετε; Θα στηρίζατε επιλογές που περιλαμβάνονται και στο δικό σας πρόγραμμα, πχ ένα ν.σ. που θα επανέφερε τη μετενέργεια;
Π.Λ.: Το είδος της αντιπολίτευσης που θα πρέπει να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μεγάλη συζήτηση και επεξεργασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να «στρογγυλέψει» τις θέσεις του και να αμβλύνει τις επεξεργασίες του προκειμένου να γίνει «αρεστός» από δυνάμεις του συστήματος και να προσπελάσει, υποτίθεται, πιο εύκολα στην κυβέρνηση. Αντίθετα, θα έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το νέο ρόλο του θα πρέπει να ριζοσπαστικοποιήσει τις επιλογές του για να αντιστοιχηθεί με την οργή και την αγανάκτηση των πιο δυναμικών και λαϊκών στρωμάτων τα οποία επιζητούν μια προοδευτική απάντηση στην κρίση . Με δυο λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ασκήσει μια νέου είδους ουσιαστική, δυναμική και μαχητική αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή, απέναντι σε μια συγκυβέρνηση μνημονιακού προσανατολισμού, στη βάση του εναλλακτικού προγράμματός του, το οποίο ασφαλώς χρειάζεται περεταίρω επεξεργασία.
Ερ: Τι θα κάνετε στη Βουλή; Πώς θα αξιοποιήσετε τη μεγάλη κοινοβουλευτική σας ομάδα; Θα σχηματίσετε τη δική σας σκιώδη κυβέρνηση;
Π.Λ.: Η νέα διευρυμένη Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει ένα νέο ιστορικό ρόλο για την ήττα του μνημονιακού νεοφιλελεύθερου μπλοκ και ένα νέο ρόλο πρωτοπόρας παρουσίας για προοδευτικές εξελίξεις και προοδευτική διέξοδο στη χώρα. Μέσα από τη νέα Κοινοβουλευτική μας ομάδα θα έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθήσουμε στενά το κυβερνητικό έργο αλλά και να αποδομήσουμε πλήρως τις κυβερνητικές νεοφιλελεύθερες επιλογές προασπίζοντας τα πιο θεμελιώδη κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, ιδιαίτερα τα λαϊκά εισοδήματα, τους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές δαπάνες.
Ταυτόχρονα, η ίδια η Κοινοβουλευτική ομάδα που θα αντιπολιτεύεται ουσιαστικά και δυναμικά στην αίθουσα της Βουλής, θα πρέπει να είναι πρωτοπόρα και στην κοινωνία, μέσα στα προβλήματα και μπροστά στους κοινωνικούς ενωτικούς ταξικούς αγώνες και τα κοινωνικά κινήματα.
Ερ: Εξακολουθείτε να πιστεύετε σε λύση εντός ευρώ; Παραμένουν οι προσδοκίες ότι στην Ευρωζώνη μπορούν αλλάξουν οι πολιτικές και οι συσχετισμοί υπέρ των κοινωνιών;
Π.Λ.: Αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα για να προτάσσονται προσωπικές ιδιαιτερότητες αλλά συλλογικές θέσεις που υπηρετούν μια συλλογική προσπάθεια και οι οποίες χρειάζονται αναμφισβήτητα περαιτέρω επεξεργασία και εμβάθυνση.
Η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η άποψη στηρίζεται από όλους μας στο δημόσιο λόγο μας.
Θέση, όμως, του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η ριζική αλλαγή του ευρωσυστήματος και της ίδιας της Ε.Ε., η οποία μαζί με την ευρωζώνη ακολουθούν μια πορεία από το κακό στο χειρότερο κάτω από την επικυριαρχία του Γερμανο-γαλλικού ιμπεριαλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου