Τράπεζες, εταιρείες και επενδυτές προετοιμάζονται για μια κατάρρευση του ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel.
Spiegel: Όλοι στις αγορές προετοιμάζονται για μια κατάρρευση της ευρωζώνης
Ο διασυνοριακός τραπεζικός δανεισμός μειώνεται, οι
μεγάλοι επενδυτές αποφεύγουν την Ευρώπη και μεγάλα κεφάλαια επενδύονται
πλέον μόνο σε γερμανικό ομόλογα και ακίνητη περιουσία. Το ευρώ παραμένει
σταθερό έναντι του δολαρίου, καθώς και οι ΗΠΑ έχουν πρόβλημα χρέους,
ωστόσο και σε αντίθεση με τη ζώνη του ευρώ, το δολάριο δεν τίθεται υπό
αμφισβήτηση.
Όπως αναφέρει το Spiegel, αρκετοί πλέον πιστεύουν ότι η προφητεία του νομπελίστα οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν περί κατάρρευσης της ευρωζώνης θα επιβεβαιωθεί και οι τράπεζες οι επενδυτές και οι εταιρείες προετοιμάζονται για αυτήν τη διάλυση.
Όπως αναφέρει το Spiegel, αρκετοί πλέον πιστεύουν ότι η προφητεία του νομπελίστα οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν περί κατάρρευσης της ευρωζώνης θα επιβεβαιωθεί και οι τράπεζες οι επενδυτές και οι εταιρείες προετοιμάζονται για αυτήν τη διάλυση.
Η ανησυχία συνεχώς εντείνεται, όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, καθώς οι πολιτικοί δείχνουν ανήμποροι να αντιδράσουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης. Παρ’ όλες τις προσπάθειές τους η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απελπιστική, αναφέρει το Spiegel και προσθέτει πως η Ισπανία κάνει ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θα αποφασίσει το Σεπτέμβριο εάν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης είναι συμβατός με το γερμανικό Σύνταγμα. Γενικότερα, όπως αναφέρει το Spiegel, υπάρχει μια αυξανόμενη αντιπαράθεση τόσο στις χώρες δανειστές, όσο και στις δανειζόμενες χώρες.
Διχασμός υπάρχει και στη Γερμανία. Γερμανοί πολιτικοί, όπως ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Markus Söder του κόμματος CSU, τάσσεται πλέον ανοιχτά υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Sigmar Gabriel των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ζητά από τις χώρες του ευρώ να αναλάβουν από κοινό τα εθνικά χρέη.
Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει το Spiegel, αυτή η πολιτική διένεξη για τον τρόπο επίλυσης της κρίσης του ευρώ έχει πυροδοτήσει τις ανησυχίες των αγορών για κατάρρευση της ευρωζώνης.
«Οι τράπεζες και οι εταιρείες αρχίζουν να επενδύουν πλέον σε τοπικό επίπεδο», αναφέρει ο Thomas Mayer, μέχρι πρόσφατα επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank. Η ροή των χρημάτων προς το εξωτερικό έχει σταματήσει καθώς οι τράπεζες φοβούνται τις απώλειες.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που επικαλείται το Spiegel, ο διασυνοριακός δανεισμός των τραπεζών της ευρωζώνης μειώνεται σταθερά, κυρίως από το καλοκαίρι του 2011. Τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι διατραπεζικές συναλλαγές έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007.
Μάλιστα τράπεζες έχουν παγώσει τη ροή χρημάτων και προς θυγατρικές τους στο εξωτερικό. Το Spiegel σχολιάζει πως οι γερμανικές Commerzbank και Deutsche Bank προφανώς προτιμούν οι θυγατρικές τους σε Ισπανία και Ιταλία να παίρνουν χρήματα από την ΕΚΤ, παρά να τις χρηματοδοτούν οι ίδιοι.
«Ακόμα και στις εποπτικές αρχές δεν αρέσει, όταν οι τράπεζες εξετάζουν κινδύνους που ξεπερνούν τα σύνορά, παρόλο που αυτό αντικρούει την ιδέα μιας νομισματικής ένωσης κατά παράλογο τρόπο» σημειώνει ο Thomas Mayer.
Εξάλλου, από την κορύφωση της δημοσιονομικής κρίσης το 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τις τράπεζες να μειώσουν τις συναλλαγές τους κυρίως στο εξωτερικό για να ενισχύσουν το κεφάλαιό τους. Και οι εποπτικές αρχές εξέδωσαν αυστηρούς όρους για τη ροή χρήματος εντός των ομίλων. Έτσι οι εποπτικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ζήτησαν, οι τράπεζες να χρηματοδοτούνται ανεξάρτητα από κάθε χώρα.
Πέρα από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και μεγάλες εταιρείες βγάζουν τα κεφάλαιά τους από την Ευρώπη. Για παράδειγμα ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι αποσύρει τα κεφάλαιά της από την Ευρώπη υπό το φόβο να υποστεί ζημιές.
Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι επενδυτές κερδοσκοπούν στοιχηματίζοντας κατά του ευρώ. Τα ανοιχτά χρηματοπιστωτικά στοιχήματα κατά του κοινού νομίσματος, τα αποκαλούμενα «short positions», αυξήθηκαν τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, πριν από λίγες εβδομάδες ότι δεν υπάρχει λόγος να στοιχηματίζει κανείς στην διάλυση του ευρώ, όσοι τζογάρουν με την κατάρρευση του ευρώ εν μέρει μαζεύτηκαν, αναφέρει το Spiegel, ωστόσο ο πόλεμος των κερδοσκόπων εναντίον του ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι πολύ έντονος καθώς τροφοδοτείται και από μεγάλους επενδυτές εντός της ευρωζώνης. Γερμανοί ασφαλιστές και διαχειριστές μεγάλων κεφαλαίων φαίνεται να στοιχηματίζουν στην κατάρρευση της ζώνης του ευρώ. «Πριονίζουν το κλαδί που κάθονται» αναφέρει στο Spiegel ένας ειδικός.
Μέχρι σήμερα όσοι έχουν στοιχηματίσει κατά του ευρώ δεν έχουν κερδίσει. Ο John Paulson, ο οποίος χρησιμοποιώντας μεγάλα κεφάλαια έβγαλε δισεκατομμύρια από στοιχήματα υπέρ της κατάρρευσης της αμερικανικής αγοράς ακινήτων και ο οποίος είχε ανακοινώσει την περασμένη άνοιξη πως θα στοιχηματίσει σε κατάρρευση του ευρώ, φαίνεται πως έχει απώλειες. Ωστόσο τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, σχολιάζει το Spiegel καταλήγοντας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου