ΠΑΣΟΚ σε νευρικό κλονισμό, κυβέρνηση σε επιφυλακή
Ως «χτύπημα που τελειώνει το Βενιζέλο» περιγράφουν στο ΠΑΣΟΚ την ανάδειξη των χειρισμών του γύρω από τη λίστα Ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία. Η υπόθεση προκαλεί αναταράξεις στην κυβέρνηση συνεργασίας και θέτει το Μαξίμου σε μεγαλύτερη εγρήγορση ενόψει της ψηφοφορίας για το πακέτο των 13,5 δις. Επιπλέον, επιταχύνει τις εξελίξεις στο μέτωπο της Κεντροαριστεράς.Ο αναβρασμός ο οποίος επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ μετά την αποχώρηση Ραγκούση και την εκδήλωση ευρύτερων αντιδράσεων βουλευτών του κόμματος, με επίκεντρο τη λίστα Φαλσιανί, φέρεται να προκαλεί περαιτέρω ανησυχία στην κυβέρνηση συνεργασίας, κύριο μέλημα της οποίας είναι ασφαλώς να «περάσει» τα νέα μέτρα από τη Βουλή. «Αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν είναι ό,τι καλύτερο να δημιουργούνται σκιές γύρω από μία υπόθεση φοροδιαφυγής την ώρα που προσπαθείς να πείσεις για την αναγκαιότητα επώδυνων φοροεισπρακτικών μέτρων», επισημαίνουν χαρακτηριστικά πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι παράλληλα τίθεται εν αμφιβόλω και η γενικότερη προοπτική βιωσιμότητας του κυβερνητικού σχήματος.
Επ’ αυτού, κύκλοι της Ιπποκράτους εκτιμούν ότι μπορεί οι τελευταίες εξελίξεις να ενισχύσουν τις διαρροές στην επικείμενη ψηφοφορία, αλλά δύσκολα θα σηκώσει κανείς το βάρος ακύρωσης των σχεδιασμών για την έγκριση του πακέτου το οποίο τίθεται ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης. Υπογραμμίζουν δε πως η γενικότερη ηθική απονομιμοποίηση της ασκούμενης πολιτικής και των σκληρών μέτρων είναι αυτή η οποία απειλεί τη μεσοπρόθεσμη πορεία της κυβέρνησης συνεργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα το οποίο διαμορφώνει η υπόθεση Φαλσιανί τορπιλίζει τη συνεννόηση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μέσα και έξω από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις οι οποίες προέρχονται από το στρατηγείο της πάλαι ποτέ ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι δυνατό ανάλογες υποθέσεις παραοικονομίας και φοροδιαφυγής να μένουν στο περιθώριο του πολιτικού ενδιαφέροντος και να μην αξιολογούνται ανάλογα. Διατυπώνονται μάλιστα υπαινιγμοί περί προσπάθειας απόκρυψης ονομάτων τα οποία περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε εντάσσονται -και γενικότερες- προτροπές προς το Μέγαρο Μαξίμου να ικανοποιήσει το αίσθημα περί δικαιοσύνης διαλευκάνοντας τις συνθήκες τις υπόθεσης. Σημείο το οποίο τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής αποτελεί η ανάγκη ταυτοποίησης του υλικού που ενδεχομένως θα δημοσιοποιηθεί με το αντίστοιχο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών ώστε να αποσοβηθεί κάθε ενδεχόμενο συγκάλυψης.
Ως προς τις εξελίξεις οι οποίες δρομολογούνται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, στελέχη τα οποία υπάγονται στη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα κάνουν λόγο για εν εξελίξει ενδοδεξιά σύγκρουση στο κόμμα. Ανάμεσα σε άλλα παρατηρούν:
- Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενδέχεται να θέσει εκβιαστικά πολιτικά διλήμματα τύπου: «χωρίς εμένα θα πέσει η κυβέρνηση» προκειμένου να κρατήσει ζωντανό ένα ΠΑΣΟΚ του 6-7% για να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στις εξελίξεις.
- Οι Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Ανδρέας Λοβέρδος διαφοροποιούνται μεν από την ηγεσία του κόμματος, αλλά δεν βρίσκονται σε κοινή γραμμή. Παρ’ όλες τις τελευταίες δυναμικές κινήσεις του, ο τελευταίος θα ψηφίσει υπέρ των μέτρων «για να δώσει διαπιστευτήρια απέναντι στο σύστημα».
- Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι ίσως ο μόνος από το «Παπανδρεϊκό» μπλοκ ο οποίος έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στις εξελίξεις, αλλά δεν έχει την απαιτούμενη κοινωνική απήχηση.
- Ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι παραπάνω από πιθανό να παρέμβει ως ιστορικό στέλεχος του κινήματος και να «χτυπήσει» την προεδρία από τα αριστερά.
Ταυτόχρονα, εστιάζουν το ενδιαφέρον στα αποτελέσματα της διαδικασίας ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τη στάση την οποία θα τηρήσουν «άστεγες πασοκογενείς» δυνάμεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου