Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ : Υπάλληλος... καρφώνει τον Παπαγεωργόπουλο

Στην αντεπίθεση πέρασε η πλευρά των υπαλλήλων που κατηγορούνται για την υπεξαίρεση στον δήμο Θεσ/νίκης.
 

ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ Υπάλληλος... καρφώνει τον Παπαγεωργόπουλο


Του Κώστα Καντούρη
Χθες, κατά τη διάρκεια της 8ης μέρας της δίκης για το οικονομικό σκάνδαλο, οι συνήγοροι υπεράσπισης πρώην διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας κατέθεσαν έγγραφα, με τα οποία φαίνεται ότι τόσο ο πρώην δήμαρχος όσο και οι αντιδήμαρχοι και ο πρώην γενικός γραμματέας ενημερώνονται από την πρώτη χρονιά της θητείας τους για τις «προβληματικές» διαδικασίες του ταμείου, από τις οποίες άνοιξε ο δρόμος για την υπεξαίρεση.
Πρόκειται για τον πρώτο υπάλληλο, μετά τον βασικό κατηγορούμενο πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, που επιρρίπτει σαφείς ευθύνες στα πολιτικά πρόσωπα του δήμου Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας, μέσω των συνηγόρων του, πως ο ίδιος εξέφραζε συνεχώς αντιρρήσεις για τον τρόπο διαχείρισης και για τις ειδικές εντολές πληρωμών, αλλά όπως υποστηρίζει αναγκάστηκε να ακολουθήσει γραπτές εντολές, τις οποίες δεν μπορούσε να παραβεί.
«Είχε σημασία γι’ αυτόν να μπει στην ευθύνη και ο δήμαρχος. Ουσιαστικά με τα έγγραφα έλεγε ‘θα κάνω εγώ την εξυπηρέτηση, αλλά πάρτε κι εσείς την ευθύνη’», απάντησε η επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, όταν κλήθηκε να αιτιολογήσει τις κινήσεις του πρώην διευθυντή να επισημαίνει συνεχώς, ακόμη και πριν από τη θητεία Παπαγεωργόπουλου, τα προβλήματα που υπήρχαν στον τρόπο διαχείρισης του δήμου. Οι συνήγοροι υπεράσπισής του υπαλλήλου, Γιώργος Δημήτραινας και Σπύρος Κωνσταντόπουλος, κατέθεσαν χθες στο δικαστήριο σειρά εγγράφων που απευθύνονται σε όλη την ηγεσία του δήμου και στον γενικό γραμματέα, από τα οποία φαίνεται ότι δημιουργούνταν έλλειμμα, αλλά και πως επικρατούσε χάος.
Είναι ενδεικτικό πως στα έγγραφα ακόμη και το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τις δαπάνες που μεταθέτονταν στα επόμενα έτη. «Επειδή οι πληρωμές αυτές έγιναν χωρίς τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις δικαιολογητικά (στην προκειμένη περίπτωση χωρίς εντάλματα), θεωρούνται ως έλλειμμα του υπολόγου», αναφέρεται στο έγγραφο που κατατέθηκε στο δικαστήριο με ημερομηνία τον Ιούλιο του 1999 και αποδέκτη τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, αλλά και κοινοποίηση στο γραφείο του δημάρχου.
Αλλά και με έγγραφο που έστειλε στον αντιδήμαρχο Οικονομικών το 2000, ο ίδιος υπάλληλος φαίνεται ότι επισημαίνει πάλι το πρόβλημα των πληρωμών χωρίς χρηματικά εντάλματα στον δήμο, μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να συσκοτιστεί ο τρόπος διαχείρισης και να υπεξαιρούνται χωρίς κανέναν έλεγχο χρήματα. «Οι πληρωμές χωρίς εντάλματα, εκτός του ότι είναι προδήλως παράνομες, αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα της ταμειακής διαχείρισης και δημιουργούν πολλά προβλήματα από άποψη νομιμότητας», αναφέρει και παραπέμπει σε έγγραφο που είχε στείλει από το 1998 στον τότε δήμαρχο. «Αλλά και η εκ των υστέρων έκδοση του σχετικού χρηματικού εντάλματος δεν νομιμοποιεί την πράξη πληρωμής πριν από την έκδοσή του», συμπληρώνει στο ίδιο έγγραφο.
Η πορεία των επίσημων αντιρρήσεων του ίδιου υπαλλήλου παίρνει τον ίδιο δρόμο και τα επόμενα χρόνια και στο δικαστήριο χθες κατατέθηκε και έγγραφο του 2006, το οποίο απευθύνεται στη διεύθυνση οργάνωσης και μεθόδων και κοινοποιείται στον αντιδήμαρχο και στον γενικό γραμματέα. Στο έγγραφο αυτό υποδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να λειτουργούν οι αντίστοιχες οικονομικές υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας ότι «η τήρηση των βιβλίων πρέπει να ενταχθεί σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα που θα αφορά όλες τις οικονομικές υπηρεσίες», κίνηση που όμως δεν έγινε ποτέ.
«Όλη αυτήν την παθολογία δεν την αποτυπώνει ο υπάλληλος; Δεν απευθύνεται στον δήμαρχο;», ρώτησε ο κ. Κωνσταντόπουλος την επιθεωρήτρια, για να λάβει την απάντηση πως «έπρεπε να πει ότι υπήρχε το έλλειμμα. Να έλεγε ότι δεν είχε αντίκρισμα και πως τα χρήματα είχαν κάνει φτερά», απάντησε η κ. Τσεμπερά, η οποία απέφυγε να απαλλάξει από τις ευθύνες του τον πρώην διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας. Παρ’ όλα αυτά, επιβεβαίωσε τη σειρά των εγγράφων του προς τους ανωτέρους του, πολιτικούς προϊσταμένους, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν ο συγκεκριμένος έχει αποκτήσει εισοδήματα, απάντησε αρνητικά.

ΑΙΡΕΤΟΙ Οι πρώτες αντιδράσεις
Η στάση του συγκεκριμένου υπαλλήλου προκάλεσε εκνευρισμό μεταξύ αιρετών που κατηγορούνται για το οικονομικό σκάνδαλο. Όπως φάνηκε στη διακοπή της ακροαματικής διαδικασίας, έγιναν έντονοι διάλογοι μεταξύ συνηγόρων και κατηγορουμένων, ενώ οι τελευταίοι προανήγγειλαν ότι θα δώσουν απαντήσεις τόσο στις απολογίες τους όσο και κατά τις ερωτήσεις που θα απευθύνουν οι ίδιοι.

Τη Δευτέρα οι κατηγορούμενοι
Τη σκυτάλη των ερωτήσεων προς την οικονομική επιθεωρήτρια αναμένεται να πάρουν τη Δευτέρα, καθώς για τότε διακόπηκε η ακροαματική διαδικασία, οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι που κάθονται στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.
Χθες, ερωτήσεις στην επιθεωρήτρια υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης υπαλλήλων που κατηγορούνται ότι είχαν εμπλοκή, Μ. Παναγιωτόπουλος, Γ. Νισύριος και Γ. Πανούσης. Και γι’ αυτούς τους υπαλλήλους η οικονομική επιθεωρήτρια επανέλαβε πως γνώριζαν όλες τις διαδικασίες που ακολουθούνταν στη διαχείριση των οικονομικών και έπρεπε να αντιδράσουν, αφού έβλεπαν ότι χανόταν δημόσιο χρήμα, επιρρίπτοντας επιμέρους ευθύνες, ανάλογα με τη θέση που είχε ο καθένας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου