Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ρουσφέτι της τρόικας για λογαριασμό των τραπεζιτών

Ρουσφέτι της τρόικας για λογαριασμό των τραπεζιτών

Μπορεί η τρόικα να ζητά από την κυβέρνηση να επιβάλλει σκληρά οικονομικά μέτρα, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο στην εξαθλίωση τον απλό πολίτη, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις τράπεζες. Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ ζήτησαν από τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να μην καταβάλουν οι τράπεζες συσσωρευμένες οφειλές 550 εκατ. ευρώ και το δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί με επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα. Πιο απλά να μην πληρώσουν οι τραπεζίτες και να πληρώσουν για ακόμα μια φορά οι απλοί εργαζόμενοι.

Άνοιγμα 550 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό 2012 προέκυψε κατά τις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα την Τετάρτη, καθώς τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ ζήτησαν να μην καταβληθούν στο Δημόσιο από τις τράπεζες οι τόκοι επί των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Κράτος. Εισηγήθηκαν, δε, το δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί με έξτρα φορολογικές παρεμβάσεις. Η πρόταση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Γ.Στουρνάρα και Χρ.Σταϊκούρα, ο οποίος απείλησε και με παραίτηση.
Οι συσσωρευμένες οφειλές των τραπεζικών ιδρυμάτων προς το ελληνικό δημόσιο προέρχονται από το 2008 και μετά. Συγκεκριμένα με βάση το νόμο Αλογοσκούφη του 2008 για τις εγγυήσεις στο τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες υποχρεούνταν να επιστρέφουν κάθε χρόνο το 10% στο Δημόσιο. Οι τραπεζίτες όμως πλήρωσαν κανονικά μόνο την πρώτη χρονιά και στη συνέχεια εποίησαν τη νήσσαν, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν οφειλές 550 εκατ. ευρώ.
Πριν από ένα μήνα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί του θέματος και έκρινε ότι οι τόκοι θα πρέπει να αποδοθούν κανονικά στο Δημόσιο. Η γνωμοδότησή του έγινε μάλιστα δεκτή από την κυβέρνηση.
Φαίνεται όμως ότι η τρόικα είχε διαφορετική άποψη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί και αν χρειαστεί το κενό θα καλυφθεί με την επιβολή φόρων στους μισθούς τραπεζικών στελεχών και υπαλλήλων. Ο κ. Σταϊκούρας φέρεται να απείλησε με παραίτηση.
Το επιχείρημα της τρόικας είναι ότι αν οι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεωθούν να καταβάλουν τόκο ακόμη και όταν εμφανίζουν ζημιές τότε τα 5 δισ. ευρώ που έλαβαν σε προνομιούχες παύουν να λογίζονται στα εποπτικά κεφάλαια και θα πρέπει να λογίζονται ως δάνειο, έτσι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να αυξηθούν κατά 5 δισ. ευρώ και οι προνομιούχες μετοχές να ακυρωθούν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου