Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για την πραγματική οικονομία, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της τραπεζικής χρηματοδότησης και η δημόσια χρηματοδότηση θα παραμείνει μηδενική
Του Γιώργου Σταθάκη
Η νέα δόση που δόθηκε αφορά τρία θέματα. Πρώτον, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα γίνει σε δύο στάδια: 16 δισ. τώρα και 9 στο πρώτο τρίμηνο του 2013. ζχ την επαναγορά του χρέους, που ήταν νέο δεδομένο σε σχέση με την αρχική συμφωνία και κόστισε 11δισ. Και τέλος, τη χρηματοδότηση του ελληνικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των αναγκών της κυβέρνησης το 2012 και 2013, που είναι περίπου 16 δισ.
Το τελευταίο είναι και το πιο ασαφές. Επτά δισ. δίνονται στην παρούσα στιγμή για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που περιλαμβάνει όμως και τον βραχυχρόνιο δανεισμό της κυβέρνησης, τα τρίμηνα δηλαδή ομόλογα, με τα οποία χρηματοδοτούσε το τρέχον έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2012.
Ο δανεισμός αυτός είναι μάλλον γύρω στα 3,5 δισ. Εάν πληρωθούν αρχές του χρόνου που λήγουν, τότε απομένει για την πληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες (που υπολογίζονται σε περίπου 9 δισ.) περίπου 3,5 δισ. Συνεπώς, θα μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών για το επόμενο έτος.
Ο δανεισμός αυτός είναι μάλλον γύρω στα 3,5 δισ. Εάν πληρωθούν αρχές του χρόνου που λήγουν, τότε απομένει για την πληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες (που υπολογίζονται σε περίπου 9 δισ.) περίπου 3,5 δισ. Συνεπώς, θα μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών για το επόμενο έτος.
Με τη νέα χρονιά, στο συνολικό πακέτο των 52,5 δισ., μαζί με τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ, και αφού περιληφθούν όλα τα παραπάνω, μένει ένα ποσό 9 δισ. για να καλύψει τις ανάγκες του 2013. Η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου του 2012 θα απορροφήσει τα 5,5. Και έτσι, μένει ένα μικρό αποθεματικό, μόλις 3,5 δισ., το οποίο καλείται να καλύψει τις όποιες αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού εν μέσω της ακραίας κατάστασης που θα δημιουργηθεί από την εφαρμογή των νέων μέτρων που ψηφίστηκαν μαζί με το φορολογικό που ψηφίζεται.
Ας ανακεφαλαιώσουμε. Η σούπερ δόση καλύπτει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την επαναγορά του χρέους και τα άμεσα χρέη του Δημοσίου. Κάθε απόκλιση από τα εύθραυστα δημοσιονομικά μεγέθη το 2013 θα οδηγήσει σε νέα μέτρα ή νέα χρήματα. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για την πραγματική οικονομία, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της τραπεζικής χρηματοδότησης και η δημόσια χρηματοδότηση θα παραμείνει μηδενική. Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει, συνεπώς, να βουλιάζει με ένα ακόμα αρνητικό 7% και η ανεργία θα συνεχίσει να προσθέτει στα 1,3 εκατ. ανέργους, εκ των οποίων μάλιστα διογκώνεται το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων (ήδη το 63% έχει κλείσει πάνω από χρόνο ως άνεργο).
Η μνημονιακή πολιτική θα βρεθεί αναπόφευκτα στα όριά της, καθώς δεν διαφαίνεται πως η "δόση" θα φρενάρει τον κατήφορο. Προφανώς, θα σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, το οποίο διαφορετικά θα έπρεπε να κλείσει. Προφανώς, η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου θα φέρει μια μικρή ανακούφιση στον ιδιωτικό τομέα. Προφανώς, η επαναγορά του χρέους είχε ένα μικρό όφελος στο μακροχρόνιο δημόσιο χρέος.
Μόνο που το χρέος δεν έγινε βιώσιμο και θα χρειαστεί νέο κούρεμα άλλων 80 δισ. κατ' ελάχιστον. Το τραπεζικό σύστημα δεν θα σταθεροποιηθεί για όσο διάστημα τα κόκκινα δάνεια δεν απομειώνονται και για όσο διάστημα θα τίθεται το θέμα της μεγάλης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα. Τα δε δημόσια οικονομικά θα δοκιμάζονται εν μέσω της κλιμακούμενης ύφεσης, διαμορφώνοντας διαδοχικές αστοχίες σε έσοδα και δαπάνες και την ανάγκη διαδοχικών προσαρμογών. Εξάλλου, οι δόσεις θα δοθούν το 2013 στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας, ενός νέου “γράμματος αμοιβαίας κατανόησης” που θα υπογραφεί με την τρόικα προκειμένου να εκταμιεύονται οι δόσεις του 2013 που προορίζονται για την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, θα θριαμβολογήσει. Το “ελληνικό πρόγραμμα” θα συνεχίσει να είναι στον αέρα για όσο διάστημα η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης θα ροκανίζει τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να παράγει. Η ανάπτυξη δεν θα επιστρέψει, καθώς από τα 54 δισ. τίποτα δεν θα δώσει την αναγκαία ώθηση στην οικονομία. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναζητά μία τρίτη πηγή πόρων προκειμένου να μπορέσει να ενεργοποιήσει τις επενδύσεις, μιας και από τα 54 δισ. δεν θα μένει τίποτα. Οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο επενδυτικό ταμείο και μια επενδυτική προίκα έχουν ξεκινήσει, καθώς η ύφεση θα διαλύει την πραγματική οικονομία, και μάλιστα τη χρονιά της σούπερ δόσης. Ίσως καταλήξουν, ίσως όχι. Σε κάθε περίπτωση, μάλλον θα είναι πολύ αργά. Η κυρίαρχη πολιτική στην Ευρώπη θα δοκιμάζεται εν μέσω νέων διαδοχικών εθνικών κρίσεων και η Ελλάδα θα είναι, όπως συμβαίνει ήδη, μόνο μία από αυτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου