Οδοστρωτήρες ιδεών και αξιών
Κυβερνητικός αυταρχισμός με ισοπέδωση του Συντάγματος
Η πολιτική επιστράτευση των απεργών στις συγκοινωνίες αποτέλεσε χθες τα ξημερώματα την αναμενόμενη κλιμάκωση του πολιτικού αυταρχισμού με τον οποίο η συγκυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προτίθεται να αντιμετωπίζει στο εξής τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η πρόδηλη παράβαση του άρθρου 22, παρ. 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με τον οποίο η επίταξη μπορεί να γίνεται μόνο σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης για την αντιμετώπιση των αναγκών άμυνας της χώρας, επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή κατάστασης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, δηλώνει πέρα από κάθε αμφιβολία οτι κυβέρνηση Σαμαρά έχει λάβει την απόφαση να μην επιτρέψει σε καμία κοινωνική ή εργασιακή ομάδα να διαταράξει, αντιστεκόμενη, το πρόγραμμα εκτέλεσης του μνημονίου.
Η δήλωση του
πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά οτι "τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν ανήκουν
στις συντεχνίες" και οτι "τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν"
ούτε καν συγκαλύπτει την πρόθεση της κυβέρνησης να "πατάξει" δια της
βίας -όπως χθες, με την επέμβαση της επίλεκτης μονάδας ΕΚΑΜ στα
αμαξοστάσια- κάθε απόπειρα αντίστασης σε περικοπές μισθών
και καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων.
Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πλέον ότι εν όψει των ακόμα δυσκολότερων μέτρων και επιλογών που έχουν μπροστά τους την επόμενη περίοδο, με δεδομένη και την ήδη μεγάλη κοινωνική δυσφορία, μια σπίθα θα μπορούσε να βάλει φωτιά σε ένα κοινωνικό το οποίοι μόνο κατ'επίφαση δείχνει "ήρεμο". Το καλλιεργούμενο κλίμα πολιτικής και οικονομικής "σταθερότητας" είναι εύθραυστο, αλλά η εμπέδωση του θεωρείται μονόδρομος.
--------------------------------------------------------------------------------------
Η επιχείρηση στη… βίλα Σεπόλια ολοκλήρωσε την επίταξη
Των Γεωργίας Βορύλλα-Μιχάλη Λαγάνη
Με ένα… οικοδομικό ψαλίδι και ολονύχτια διανομή των «φύλλων επίταξης», που ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι, έληξε οριστικά η κινητοποίηση στο μετρό και στα υπόλοιπα μέσα σταθερής τροχιάς. Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής άνδρες της ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ μπήκαν στον χώρο του αμαξοστασίου του μετρό στα Σεπόλια, σπάζοντας τις αλυσίδες με τις οποίες είχαν κλειδώσει την πύλη της εισόδου οι απεργοί, και απομάκρυναν 20 με 30 άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα.
Για την επιχείρηση «α λα Βίλα Αμαλία» επιστρατεύτηκαν 7 διμοιρίες των ΜΑΤ και μία της ΕΚΑΜ, που δεν συνάντησαν καμία αντίδραση, προχώρησαν ωστόσο σε τέσσερις προσαγωγές ατόμων που δεν είχαν σχέση με την περιφρούρηση ή δεν φορούσαν το ειδικό ανακλαστικό γιλέκο. Μετά την αστυνομική επέμβαση, στο αμαξοστάσιο παρέμειναν μόνο όσοι είχαν οριστεί ως προσωπικό ασφαλείας. «Δεν είμαστε δολοφόνοι, είμαστε εργαζόμενοι» δήλωνε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ) Σπύρος Ρεβύθης, καταδικάζοντας την επιχείρηση της αστυνομίας στο αμαξοστάσιο.
Όπως έλεγαν συνδικαλιστές στις «6μέρες», από τη στιγμή που βγήκε η απόφαση για την επίταξη, γνώριζαν και οι ίδιοι ότι υπήρχαν πλέον ελάχιστοι τρόποι αντίδρασης και ότι η επιστροφή στις θέσεις εργασίας τους ήταν μονόδρομος. Αλλωστε, σύμφωνα με τους νομικούς τους συμβούλους, τα χέρια τους είναι δεμένα και θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να εξασφαλίσουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στην ολονύχτια διαβούλευση, πριν από την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων στα αμαξοστάσια, όλα τα σενάρια έπεσαν στο τραπέζι. Τώρα αναζητούνται νέες φόρμουλες κινητοποιήσεων, καθώς το ζήτημα δεν θεωρείται λήξαν.
«Δεν θα πέσουμε αμαχητί» τόνιζαν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, κάνοντας λόγο για δόλια επίθεση που δέχθηκαν τις τελευταίες ημέρες με ασύστολα ψεύδη και συκοφαντίες. Πολλοί δε ανέφεραν ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στη Βρετανία το κοινό εξυπηρετούνταν κανονικά τις ώρες αιχμής, ενώ στην υπόλοιπη βάρδια ο συρμός περνούσε κάθε 20 λεπτά. Παράλληλα, οι υπάλληλοι των εκδοτηρίων ενημέρωναν το κοινό με φυλλάδια. «Ετσι πιέζεις ουσιαστικά» έλεγαν με νόημα χρησιμοποιώντας και το παράδειγμα των Ιταλών συναδέλφων τους, που επέτρεπαν τη δωρεάν επιβίβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Φουντώνουν οι απεργίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το μέτωπο στις αστικές συγκοινωνίες δεν έχει κλείσει με την επίταξη στα μέσα σταθερής τροχιάς. Χθες το μεσημέρι όλοι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σήμερα στις 11 το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο στην Ομόνοια. «Επιμένουμε στον διάλογο, αυτές οι καταστάσεις οδηγούν στα άκρα. Περιμένουμε νέες συναντήσεις με το υπουργείο για να βρεθεί η χρυσή τομή» λέει ο Λεωνίδας Σκούλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ. Αλλωστε, η απεργιακή ατζέντα στα μέσα μεταφοράς δεν θα κλείσει σύντομα. Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) έως τη Τρίτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων προκειμένου να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του Προαστιακού, συμπεριλαμβανομένων και των δρομολογίων προς Χαλκίδα, καθώς και τα τρένα του ΟΣΕ, έως τη Δευτέρα τουλάχιστον. Στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη από τις 12.00 έως τις 16.00 και νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου. Πέμπτη και Παρασκευή δένουν κάβους τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, εξαιτίας της 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας της ΠΝΟ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που αλλάζει τον εργασιακό χάρτη των ναυτικών.
---------------------------
Απεργιακή Ατζέντα
* Σάββατο 26, Κυριακή 27, Δευτέρα 28 Ιανουαρίου: 24ωρες απεργίες σε λεωφορεία, τρόλεϊ, Προαστιακό και τρένα του ΟΣΕ
* Τρίτη 29 Ιανουαρίου: 24ωρη απεργία σε λεωφορεία και τρόλεϊ – στάση εργασίας 12.00-16.00 σε Προαστιακό και τρένα του ΟΣΕ
* Πέμπτη 31 Ιανουαρίου: 24ωρη απεργία σε Προαστιακό και τρένα του ΟΣΕ – Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά
* Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου: Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά
-----------------------------------------------------
Κρατική βία που θυμίζει άλλες εποχές
Δέσμια των αυταρχικών της επιλογών καθίσταται πλέον η κυβέρνηση μετά και την επιλογή της να εισβάλουν τα ΜΑΤ χθες στις 3:45 το πρωί στο υπό κατάληψη αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια, την ίδια ώρα που άνδρες της αστυνομίας χτυπούσαν τις πόρτες στις οικείες των εργαζομένων για να τους παραδώσουν τα πρώτα φύλλα επίταξης και να τους καλέσουν να μεταβούν στην εργασία τους.
Πρόκειται για επιλογές που έρχονται ως συνέχεια του μέτρου της επίταξης και που επί της ουσίας ρίχνουν λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τους εργαζομένους στα ΜΜΜ. Μια αντιπαράθεση που επιτείνει το αίσθημα αδικίας που επικρατεί στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καθιστώντας αμφίβολο το αν θα λειτουργήσει ο περίφημος κοινωνικός αυτοματισμός, στον οποίο προφανώς ποντάρει το κυβερνητικό επιτελείο για να αιτιολογήσει τις επιλογές του.
Εντονότατες ήταν οι αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για «πρωτοφανή πράγματα» που θυμίζουν άλλες εποχές και για κρατική βία και καταστολή εις βάρος των εργαζομένων.
Ήδη χθες το μεσημέρι σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του κόμματος κατέθεσαν ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς, με την οποία ζητούν «να ανακληθεί εδώ και τώρα η αντισυνταγματική και πραξικοπηματική επιστράτευση των εργαζομένων στο μετρό της Αθήνας».
Ο στόχος της κυβέρνησης, σημειώνεται στην ερώτηση, είναι «να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη “κινεζοποίηση” τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, μιλώντας χθες το πρωί έξω από το αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια, αναφέρθηκε σε «μεθόδους κοινοβουλευτικής χούντας» και σε «στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις», οι οποίες οδηγούν σε αδιέξοδα.
Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατήγγειλε την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των απεργών στο αμαξοστασίο του μετρό, τονίζοντας πως αποδεικνύει ότι η επιχείρηση «Νόμος και Τάξη της κυβέρνησης στόχο έχει τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες». Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ενέργειες αυτές δεν στρέφονται μόνο εναντίον των εργαζομένων στο μετρό, αλλά αποτελούν επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού, ο οποίος πρέπει να απαντήσει με συλλογική αντεπίθεση και μαζική οργανωμένη απειθαρχία.
Και στη Βουλή έφτασε το θέμα της επίταξης των απεργών του μετρό, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα να καταγγέλλει «αυταρχισμό», γεγονός που σηματοδοτεί, όπως είπε, την εκκίνηση λήξης του πολιτικού χρόνου της κυβέρνησης. Ευχήθηκε μάλιστα στον παριστάμενο υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλο την επόμενη φορά που θα προσέλθει στο Κοινοβούλιο να μην έχει διευρυνθεί το χαρτοφυλάκιό του προς την κατεύθυνση καθηκόντων υπουργού Εργασίας, Μεταφορών και Δημοσίας Τάξης. Εκανε μάλιστα λόγο για «ολισθηρό δρόμο». «Η κυβέρνηση έπραξε ό,τι έπραξε για να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο» απάντησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, γιατί, όπως είπε, «δεν είναι δυνατόν να κλείνει τα μάτια όταν βρίσκονται σε ομηρία στους δρόμους της Αθήνας από δύο έως τρία εκατομμύρια άνθρωποι». Στην επισήμανσή του να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, απάντησε ο κ. Δρίτσας λέγοντας ότι «τη στρατηγική της έντασης όχι μόνο την προκαλεί, αλλά τη μεθοδεύει η κυβέρνηση. Είναι ο πυρήνας της πολιτικής της».
Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πλέον ότι εν όψει των ακόμα δυσκολότερων μέτρων και επιλογών που έχουν μπροστά τους την επόμενη περίοδο, με δεδομένη και την ήδη μεγάλη κοινωνική δυσφορία, μια σπίθα θα μπορούσε να βάλει φωτιά σε ένα κοινωνικό το οποίοι μόνο κατ'επίφαση δείχνει "ήρεμο". Το καλλιεργούμενο κλίμα πολιτικής και οικονομικής "σταθερότητας" είναι εύθραυστο, αλλά η εμπέδωση του θεωρείται μονόδρομος.
--------------------------------------------------------------------------------------
Η επιχείρηση στη… βίλα Σεπόλια ολοκλήρωσε την επίταξη
Των Γεωργίας Βορύλλα-Μιχάλη Λαγάνη
Με ένα… οικοδομικό ψαλίδι και ολονύχτια διανομή των «φύλλων επίταξης», που ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι, έληξε οριστικά η κινητοποίηση στο μετρό και στα υπόλοιπα μέσα σταθερής τροχιάς. Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής άνδρες της ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ μπήκαν στον χώρο του αμαξοστασίου του μετρό στα Σεπόλια, σπάζοντας τις αλυσίδες με τις οποίες είχαν κλειδώσει την πύλη της εισόδου οι απεργοί, και απομάκρυναν 20 με 30 άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα.
Για την επιχείρηση «α λα Βίλα Αμαλία» επιστρατεύτηκαν 7 διμοιρίες των ΜΑΤ και μία της ΕΚΑΜ, που δεν συνάντησαν καμία αντίδραση, προχώρησαν ωστόσο σε τέσσερις προσαγωγές ατόμων που δεν είχαν σχέση με την περιφρούρηση ή δεν φορούσαν το ειδικό ανακλαστικό γιλέκο. Μετά την αστυνομική επέμβαση, στο αμαξοστάσιο παρέμειναν μόνο όσοι είχαν οριστεί ως προσωπικό ασφαλείας. «Δεν είμαστε δολοφόνοι, είμαστε εργαζόμενοι» δήλωνε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ) Σπύρος Ρεβύθης, καταδικάζοντας την επιχείρηση της αστυνομίας στο αμαξοστάσιο.
Όπως έλεγαν συνδικαλιστές στις «6μέρες», από τη στιγμή που βγήκε η απόφαση για την επίταξη, γνώριζαν και οι ίδιοι ότι υπήρχαν πλέον ελάχιστοι τρόποι αντίδρασης και ότι η επιστροφή στις θέσεις εργασίας τους ήταν μονόδρομος. Αλλωστε, σύμφωνα με τους νομικούς τους συμβούλους, τα χέρια τους είναι δεμένα και θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να εξασφαλίσουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στην ολονύχτια διαβούλευση, πριν από την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων στα αμαξοστάσια, όλα τα σενάρια έπεσαν στο τραπέζι. Τώρα αναζητούνται νέες φόρμουλες κινητοποιήσεων, καθώς το ζήτημα δεν θεωρείται λήξαν.
«Δεν θα πέσουμε αμαχητί» τόνιζαν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, κάνοντας λόγο για δόλια επίθεση που δέχθηκαν τις τελευταίες ημέρες με ασύστολα ψεύδη και συκοφαντίες. Πολλοί δε ανέφεραν ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στη Βρετανία το κοινό εξυπηρετούνταν κανονικά τις ώρες αιχμής, ενώ στην υπόλοιπη βάρδια ο συρμός περνούσε κάθε 20 λεπτά. Παράλληλα, οι υπάλληλοι των εκδοτηρίων ενημέρωναν το κοινό με φυλλάδια. «Ετσι πιέζεις ουσιαστικά» έλεγαν με νόημα χρησιμοποιώντας και το παράδειγμα των Ιταλών συναδέλφων τους, που επέτρεπαν τη δωρεάν επιβίβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Φουντώνουν οι απεργίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το μέτωπο στις αστικές συγκοινωνίες δεν έχει κλείσει με την επίταξη στα μέσα σταθερής τροχιάς. Χθες το μεσημέρι όλοι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σήμερα στις 11 το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο στην Ομόνοια. «Επιμένουμε στον διάλογο, αυτές οι καταστάσεις οδηγούν στα άκρα. Περιμένουμε νέες συναντήσεις με το υπουργείο για να βρεθεί η χρυσή τομή» λέει ο Λεωνίδας Σκούλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ. Αλλωστε, η απεργιακή ατζέντα στα μέσα μεταφοράς δεν θα κλείσει σύντομα. Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) έως τη Τρίτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων προκειμένου να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του Προαστιακού, συμπεριλαμβανομένων και των δρομολογίων προς Χαλκίδα, καθώς και τα τρένα του ΟΣΕ, έως τη Δευτέρα τουλάχιστον. Στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη από τις 12.00 έως τις 16.00 και νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου. Πέμπτη και Παρασκευή δένουν κάβους τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, εξαιτίας της 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας της ΠΝΟ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που αλλάζει τον εργασιακό χάρτη των ναυτικών.
---------------------------
Απεργιακή Ατζέντα
* Σάββατο 26, Κυριακή 27, Δευτέρα 28 Ιανουαρίου: 24ωρες απεργίες σε λεωφορεία, τρόλεϊ, Προαστιακό και τρένα του ΟΣΕ
* Τρίτη 29 Ιανουαρίου: 24ωρη απεργία σε λεωφορεία και τρόλεϊ – στάση εργασίας 12.00-16.00 σε Προαστιακό και τρένα του ΟΣΕ
* Πέμπτη 31 Ιανουαρίου: 24ωρη απεργία σε Προαστιακό και τρένα του ΟΣΕ – Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά
* Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου: Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά
-----------------------------------------------------
Κρατική βία που θυμίζει άλλες εποχές
Δέσμια των αυταρχικών της επιλογών καθίσταται πλέον η κυβέρνηση μετά και την επιλογή της να εισβάλουν τα ΜΑΤ χθες στις 3:45 το πρωί στο υπό κατάληψη αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια, την ίδια ώρα που άνδρες της αστυνομίας χτυπούσαν τις πόρτες στις οικείες των εργαζομένων για να τους παραδώσουν τα πρώτα φύλλα επίταξης και να τους καλέσουν να μεταβούν στην εργασία τους.
Πρόκειται για επιλογές που έρχονται ως συνέχεια του μέτρου της επίταξης και που επί της ουσίας ρίχνουν λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τους εργαζομένους στα ΜΜΜ. Μια αντιπαράθεση που επιτείνει το αίσθημα αδικίας που επικρατεί στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καθιστώντας αμφίβολο το αν θα λειτουργήσει ο περίφημος κοινωνικός αυτοματισμός, στον οποίο προφανώς ποντάρει το κυβερνητικό επιτελείο για να αιτιολογήσει τις επιλογές του.
Εντονότατες ήταν οι αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για «πρωτοφανή πράγματα» που θυμίζουν άλλες εποχές και για κρατική βία και καταστολή εις βάρος των εργαζομένων.
Ήδη χθες το μεσημέρι σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του κόμματος κατέθεσαν ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς, με την οποία ζητούν «να ανακληθεί εδώ και τώρα η αντισυνταγματική και πραξικοπηματική επιστράτευση των εργαζομένων στο μετρό της Αθήνας».
Ο στόχος της κυβέρνησης, σημειώνεται στην ερώτηση, είναι «να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη “κινεζοποίηση” τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, μιλώντας χθες το πρωί έξω από το αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια, αναφέρθηκε σε «μεθόδους κοινοβουλευτικής χούντας» και σε «στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις», οι οποίες οδηγούν σε αδιέξοδα.
Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατήγγειλε την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των απεργών στο αμαξοστασίο του μετρό, τονίζοντας πως αποδεικνύει ότι η επιχείρηση «Νόμος και Τάξη της κυβέρνησης στόχο έχει τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες». Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ενέργειες αυτές δεν στρέφονται μόνο εναντίον των εργαζομένων στο μετρό, αλλά αποτελούν επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού, ο οποίος πρέπει να απαντήσει με συλλογική αντεπίθεση και μαζική οργανωμένη απειθαρχία.
Και στη Βουλή έφτασε το θέμα της επίταξης των απεργών του μετρό, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα να καταγγέλλει «αυταρχισμό», γεγονός που σηματοδοτεί, όπως είπε, την εκκίνηση λήξης του πολιτικού χρόνου της κυβέρνησης. Ευχήθηκε μάλιστα στον παριστάμενο υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλο την επόμενη φορά που θα προσέλθει στο Κοινοβούλιο να μην έχει διευρυνθεί το χαρτοφυλάκιό του προς την κατεύθυνση καθηκόντων υπουργού Εργασίας, Μεταφορών και Δημοσίας Τάξης. Εκανε μάλιστα λόγο για «ολισθηρό δρόμο». «Η κυβέρνηση έπραξε ό,τι έπραξε για να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο» απάντησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, γιατί, όπως είπε, «δεν είναι δυνατόν να κλείνει τα μάτια όταν βρίσκονται σε ομηρία στους δρόμους της Αθήνας από δύο έως τρία εκατομμύρια άνθρωποι». Στην επισήμανσή του να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, απάντησε ο κ. Δρίτσας λέγοντας ότι «τη στρατηγική της έντασης όχι μόνο την προκαλεί, αλλά τη μεθοδεύει η κυβέρνηση. Είναι ο πυρήνας της πολιτικής της».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου