Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Κάποιες εκπλήξεις όσον αφορά στην Ελληνική Οικονομία

Κάποιες εκπλήξεις όσον αφορά στην Ελληνική Οικονομία

 
 
 Δρ. Σπύρος Παρασκευόπουλος
Αν συγκρίνει κανείς τους αριθμούς (που δέχονται σαν κριτήρια και σταθμά οι ίδιοι οι εκφραστές οικονομολόγοι του συστήματος) για τις οικονομίες της Ελλάδας-του ναυαγού του συστήματος στην Ευρώπη- και της Γερμανίας- του καπετάνιου της Ε.Ε.- θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα για το 2011. 1) Ελλάδα: ΑΕΠ 215 δις Ε, απασχολούμενοι περίπου 4 εκατομμύρια, δημόσιο χρέος 370 δις Ε(172% του ΑΕΠ και αξιολογείται από τις χρηματαγορές σαν χρεοκοπημένη). 2) Γερμανία: ΑΕΠ 2,57 τρις Ε, απασχολούμενοι 41,6 εκατομ., δημ. Χρέος 2,1 τρις Ε( 82% του ΑΕΠ, αξιολογείται αντίστοιχα σαν η πιο ασφαλής χώρα για αποταμιεύσεις σε ομόλογά της)

Έκπληξη 1η: συγκρίνουμε το ΑΕΠ της κάθε χώρας με βάση τους απασχολούμενους. Έχουμε Ελλάδα: 215δις/4,0 εκατ=53.750 Ε. Γερμανία: 2,57 τρις/41,6 εκατομ.= 61.779 Ε. Δηλαδή η παραγωγικότητα του έλληνα απασχολούμενου είναι στο 87% της παραγωγικότητας του αντίστοιχου γερμανού. Αλλά το μηνιαίο μεικτό εισόδημα του γερμανού είναι γύρω στο 3000 Ε και το 87% αυτού του ποσού είναι 2.610. Όμως ο μέσος έλληνας απασχολούμενος δεν παίρνει αυτό το ποσό, αλλά περίπου 1.410 μεικτά, δηλαδή το 47% του μέσου εργατικού κόστους στη Γερμανία. Αν λοιπόν συγκρίνουμε την ανταγωνιστικότητα με βάση την παραγωγικότητα και το εργατικό κόστος βρισκόμαστε προ «μεγάλης εκπλήξεως»: είναι μύθος η χαμηλή παραγωγικότητα(μη ανταγωνιστικότητα) της ελληνικής οικονομίας. Αν θεωρήσουμε το εργατικό κόστος σαν αιτία της ανταγωνιστικότητας-πράγμα που ισχυρίζονται οι ιθύνοντες της εξωτερικής και εσωτερικής τρόικα για να κατεβάζουν τους μισθούς- τότε η ελληνική οικονομία θα έπρεπε –με το χαμηλό επίπεδο μισθών που έχει- να είναι ανταγωνιστικότερη της γερμανικής οικονομίας. Πράγμα που δε συμβαίνει.

Έκπληξη 2η: αν αφαιρέσουμε από τις δύο χώρες τους λιγότερο παραγωγικά απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα έχουμε: Γερμανία 4,6 εκατομ., ενώ Ελλάδα περίπου 1,0 εκατομ. Έτσι ο μέσος απασχολούμενος στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας παράγει το χρόνο 215δις/3,0 εκατομ.=71.667, ενώ της Γερμανίας 2,57 τρις/37 εκατ.=69.460 Ε. Άρα ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας είναι παραγωγικότερος-ανταγωνιστικότερος του αντίστοιχου γερμανικού. Γιατί έπρεπε να μειωθούν οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα;

Στοιχεία από άρθρο του Δρ. Σπύρου Παρασκευόπουλου, ομότιμου καθηγητή της Οικονομικής Σχολής του πανεπιστημίου της Λειψίας, στο ελληνογερμανικό περιοδικό του Βερολίνου «Εξάντας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου