Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

«Νοσεί» η υγεία στο Αιγαίο: Το παράδειγμα Πάτμος

«Νοσεί» η υγεία στο Αιγαίο: Το παράδειγμα Πάτμος

 
Μετά την Πάρο, η Πάτμος. Περίπου ένας μήνας έχει περάσει από την ημέρα που οι κάτοικοι της Πάρου, κατέβηκαν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Η Πάρος εδώ και δυο χρόνια στερείται παιδίατρου. Επόμενο «θύμα» το νησί της Αποκάλυψης. Χθες, η μοναδική αγροτική γιατρός της Πάτμου υπέβάλλε την παραίτησή της, ενώ σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού Γρηγόρη Στόικο και ο δεύτερος γιατρός που βρίσκεται στο νησί τελεί υπό παραίτηση. Το Κέντρο Υγείας είναι φυσικά «άψυχο». Η είδηση προκάλεσε σάλο και την άμεση αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων φορέων.  Εξάλλου, πρόκειται για ένα από τα πιο τουριστικά νησιά του Αιγαίου με 3.500 μόνιμους κατοίκους και 650 παιδιά. Ο κ. Στόικος, μιλώντας στο tvxs.gr, σκιαγραφεί την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Υγείας.


Σύμφωνα με ενημέρωση του βουλευτή της ΝΔ, Μάνου Κόνσολα στα τοπικά μέσα ο υπ. Υγείας τον διαβεβαίωσε ότι η παραίτηση του παθολόγου του Κέντρου Υγείας δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης. Παράλληλα, όπως δήλωσε, ο βουλευτής στην Ε.ΡΑ Ρόδου, επισπεύδονται οι διαδικασίες ώστε να τοποθετηθεί γενικός γιατρός στο νησί καθώς και οι διαδικασίες για την προκήρυξη θέσης αγροτικού γιατρού. Επιπλέον, αναμένεται να τοποθετηθούν στην Πάτμο δυο γιατροί για ένα δεκαπενθήμερο, προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πάτμου, κ. Στόικο εκτός από το δελτίο τύπου του βουλευτή, ο ίδιος δεν έχει καμιά επίσημη ενημέρωση από το υπ. Υγείας ή από τις αρμόδιες υπηρεσίες και βρίσκεται σε αναμονή. Σημειώνει πάντως ότι υποσχέσεις έχουν δοθεί πολλές φορές.
 
Σκιαγραφώντας τις υποδομές υγείας
 
«Είμαστε ένα νησί με 3.500 μόνιμους κατοίκους. Το καλοκαίρι γινόμαστε τριπλάσιοι. Έχουμε ένα κέντρο Υγείας. Για να λειτουργήσει χρειάζεται μια ομάδα γιατρών. Το οργανόγραμμα αναγράφει έξι ειδικούς γιατρούς και τρεις αγροτικούς. Εμείς δεν ζητάμε έξι. Επειδή γνωρίζουμε τις δυσκολίες ζητάμε τουλάχιστον δυο ειδικευμένους γιατρούς και δυο αγροτικούς για να μπορεί στοιχειωδώς να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας του νησιού. Μέχρι τώρα ή με έναν γιατρό είμαστε ή με δυο. Πως να αντέξει μια αγροτική γιατρός όταν θα έπρεπε να δουλεύει όλο το 24ωρο για να γράφει συνταγές, να κάνει διαγνώσεις, να κάνει διακομιδές στη Σάμο και τη Λέρο που έχει νοσοκομεία; Γι’ αυτό παραιτήθηκε η γιατρός» τονίζει ο δήμαρχος Πάτμου, Γρηγόρης Στόικος.
 
«Ξεκινούν οι ηλικιωμένοι από τα χωριά της Πάτμου να έρθουν στο Κέντρο Υγείας στη χώρα, στις 05:00 το πρωί, για να πάρουν ένα νούμερο και να κάνουν συνταγογράφηση. Αν τα νούμερα τελειώσουν πρέπει να γυρίσουν στο χωριό τους και πάλι από την αρχή. Δεν αντέχεται αυτή η κατάσταση» υπογραμμίζει.
 
«Στο Κέντρο Υγείας υπάρχει ένας τέλειος βιοχημικός αναλυτής που βρίσκεται μέσα σε μια αίθουσα εν αχρηστία και το κράτος δεν έχει διορίσει παρασκευαστή για να χειρίζεται το μηχάνημα και να γίνονται απλές αιματολογικές εξετάσεις. Έτσι όλοι περιμένουμε πότε θα περάσει το καράβι – τρεις φορές την εβδομάδα κι αν δεν έχει απαγορευτικό – για να πάμε στη Ρόδο ή τον Πειραιά».  
 
Πέντε χρόνια χωρίς παιδίατρο
 
«Παιδίατρος; Πέντε ή έξι χρόνια έχει να διοριστεί. Φέρνουμε την Ομάδα Αιγαίου ή ιδιώτες και εθελοντές γιατρούς. Τα παιδιά δεν έχουν κάνει αντιφυματικά εμβόλια γιατί τα εμβόλια πήγαν στη Ρόδο και αφού δεν υπήρχε γιατρός εδώ, διανεμήθηκαν σε άλλα νησιά. Είμαστε στο έλεος του θεού» σημειώνει ο κ. Στόικος.
 
«Μας λένε για την τρόικα... ‘δεν μπορούμε να κινηθούμε, δεν μπορούμε να προσλάβουμε’. Η τρόικα βάζει τα χαράτσια αλλά λέει να μη στέλνονται γιατροί στα νησιά και να πεθαίνουν οι κάτοικοι; Αν πεθάνουμε πως θα δώσουμε τους φόρους μας. Περιμένουμε να οριστεί συνάντηση με τον υπουργό. Ντρέπομαι πάρα πολύ που βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση. Να διεκδικούμε με αγώνες, τι; Πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Το αυτονόητο. Έστω εκ περιτροπής να έχει το νησί έναν παιδίατρο. Δεν ζητάμε να γίνονται χειρουργεία» καταλήγει.
 
«Λάβρος» ο ΙΣΑ  

Η παραίτηση της γιατρού προκάλεσε αναστάτωση στο νησί και άμεσες αντιδράσεις από τους φορείς. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέφρασε την αγανάκτησή του για την τραγική εγκατάλειψη της Πάτμου, κάνοντας λόγο για τριτοκοσμική κατάσταση. Ζήτησε άμεση λύση, υποστηρίζοντας ότι «αν δεν επανδρωθεί το νησί με γιατρό τις επόμενες ώρες, τότε οι ιατρικοί σύλλογοι Αθηνών και Καλύμνου θα στείλουν στο νησί εθελοντές γιατρούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου