Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή της Κύπρου για το «κούρεμα»

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή της Κύπρου για το «κούρεμα»


Κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή της Κύπρου για το «κούρεμα» Από μια λεπτή κλωστή, κρέμεται η κύρωση σήμερα το απόγευμα, από την κυπριακή βουλή, του επίμαχου νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων, μετά την επώδυνη απόφαση του Eurogroup.


Το κοινοβούλιο της Κύπρου καλείται την Κυριακή να αποφασίσει και να εγκρίνει ή όχι, αν οι αποταμιευτές πρέπει να καταβάλουν εισφορά για τις τραπεζικές καταθέσεις, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.
Η έκτακτη συνεδρίαση του κυπριακού κοινοβουλίου είναι προγραμματισμένη για τις 4 μ.μ.


Το νομοσχέδιο με τίτλο " Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013" προβλέπει την επιβολή τέλους 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και τέλους 9,99% για καταθέσεις που υπερβαίνουν το ποσό αυτό.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, προεδρεύει σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει το νομοσχέδιο. Ακολούθως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή.

Ο πρόεδρος θα απευθύνει λόγο στην Βουλή -για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της Κύπρου- σε μία προσπάθεια να πείσει τα μέλη της να εγκρίνουν το νομοσχέδιο, ενώ στη συνέχεια θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό.
Με χθεσινή του δήλωση, ο Κύπριος πρόεδρος, τόνισε ότι η επιλογή που αντιμετώπιζε η χώρα του, ήταν μεταξύ «του καταστροφικού σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας ή του σεναρίου μιας οδυνηρής αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης», ενώ σημείωσε ότι η άρνηση της διάσωσης, θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού.
Το κόμμα του κ. Αναστασιάδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) διαθέτει 20 έδρες από τις 56 του κοινοβουλίου και χρειάζεται στήριξη από άλλες παρατάξεις για να περάσει τα μέτρα. Εάν δεν υπάρξουν διαρροές, τα δύο κυβερνητικά κόμματα, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, διαθέτουν 28 ψήφους, δηλαδή υπολείπονται μίας για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την κύρωση του νομοσχεδίου.
Στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, κάτι που απορρέει και από τις απόψεις που έχει εκφράσει ο πρόεδρός το Μάριος Κάρογιαν. Όμως, ακόμη και αν αποφασιστεί να συνταχθεί το κόμμα με την Κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση συγκεκριμένων βουλευτών. Ο τέως αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο πρώτος που ενδέχεται να καταψηφίσει τα νομοσχέδιο, ενώ επίσης πιθανοί να το απορρίψουν φέρονται και οι βουλευτές Γιώργος Προκοπίου και Αντώνης Αντωνίου.

Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ εκτιμάται ότι θα ταχθούν εναντίον. Την ίδια στάση αναμένεται ότι θα κρατήσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα.
Υπό το φώς των δραματικών εξελίξεων και ενόψει της έκτακτης συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής συνέρχεται στις 9.00 το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ και στις 10.30 η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Στις 10.30 συνέρχεται το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, το μεσημέρι η Κεντρική Επιτροπή των Οικολόγων και στις δώδεκα και τριάντα, μετά το μεσημέρι, το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ 'Ανδρος Κυπριανού δήλωσε ότι ζήτησε αναβολή της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, τονίζοντας όμως πως η απάντηση που έλαβε ήταν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Επίσης πρόσθεσε πως «η εικόνα που σχηματίσαμε από την ενημέρωση του προέδρου είναι ότι, είτε θα αποδεχθούμε όλα τα μέτρα, είτε τίποτα».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν ο πρόεδρος τους ενημέρωσε κατά πόσον το Eurogroup έχει δεσμευτεί ρητά ότι θα δώσει τα 10 δισεκ. ευρώ που προβλέπονται από τη συμφωνία, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως εκείνος δεσμεύθηκε «ότι σε αυτή τη φάση θα δοθούν κάποια στιγμή 10 δισεκατομμύρια». Ο γγ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε πάντως εάν παρέμειναν ως έχουν οι όροι του μνημονίου σε οποιαδήποτε χώρα στην οποία εφαρμόστηκε μία τέτοια δανειακή συμφωνία.
«Όταν γίνεται ο έλεγχος της υλοποίησης των προνοιών πάντα επιχειρεί η Τρόικα να επιβάλει νέους όρους. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αν ψάχνουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τις επιλογές που μας αφήνει η Τρόικα, δεν υπάρχουν λύσεις», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο το κόμμα του νοιώθει την ανάγκη να απολογηθεί στον κυπριακό λαό για το γεγονός ότι η κατάληξη στο Eurogroup έρχεται σε πλήρη αντίθεση, τόσο με τις προεκλογικές, όσο και τις πρώτες μετεκλογικές δεσμεύσεις του προέδρου και του ΔΗΣΥ .
Ο κ. Νεοφύτου περιορίστηκε να πει «αυτό που έλεγε ως υποψήφιος και ως πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ότι αυτή η προσέγγιση κάποιων Ευρωπαίων ηγετών και κυβερνήσεων και του ΔΝΤ δεν είναι πολιτική προς τη σωστή κατεύθυνση και θα το δείξουν και οι αντιδράσεις ενδεχομένως των αγορών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου