Η ώρα της κρίσης για 368 εταιρείες και τον Γ.Σ. Ηρακλή
Του Νίκου Ηλιάδη
Με το πιστόλι του ΣΔΟΕ στον κρόταφο βρίσκονται πλέον εκατοντάδες επιχειρηματίες αλλά και στελέχη των πρώην διοικήσεων του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ, που συνελήφθησαν να εξαπατούν το ελληνικό δημόσιο ζημιώνοντάς το με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με τα χιλιάδες εικονικά τιμολόγια που είχε εκδώσει ο αθλητικός σύλλογος, την οποία είχε αποκαλύψει το Σεπτέμβριο του 2011 με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η «Θ» και η οποία έπειτα από περίπου πενταετή διερεύνηση εισήλθε στην τελική φάση της.
Εδώ και περίπου ένα δεκαπενθήμερο φοροελεγκτικοί μηχανισμοί (ΣΔΟΕ, εφορίες), φοροτεχνικά και δικηγορικά γραφεία έχουν πάρει φωτιά, μιας και η υπόθεση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της, αφού έφτασε η ώρα της κρίσεως για όλους τους εμπλεκόμενους.
Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ για μία δεκαετία, από το 2001 έως και το 2010, είχε στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός εξαπάτησης του ελληνικού δημοσίου με συνεργούς διοικητικά στελέχη του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ και επιχειρηματίες των οποίων οι εταιρείες εμφανίζονταν ως πελάτες-διαφημιζόμενοι μέσω της ανδρικής και γυναικείας ομάδας βόλεϊ του συλλόγου. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του ΣΔΟΕ οι διαφημιζόμενες εταιρείες, λήπτριες των τιμολογίων του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ, καταχώριζαν τα υπερτιμολογημένα εικονικά τιμολόγια στα βιβλία τους ως δαπάνες, για να μειώσουν τα φορολογητέα κέρδη τους, καταβάλλοντας έτσι στο δημόσιο φόρο λιγότερο κατά 35%, ενώ μείωναν και τον προς απόδοση ΦΠΑ (19%). Την ίδια ώρα ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ προσέλκυε με αυτόν τον τρόπο πελάτες, εισέπραττε ένα μικρό μέρος του τιμολογίου (το 10% έως 20% της συνολικής αξίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΣΔΟΕ), ενώ παρακρατούσε και το ΦΠΑ είτε παρανόμως είτε συμψηφίζοντάς τον με το ΦΠΑ πλαστών και εικονικών τιμολογίων, τα οποία εμφάνιζε ως δαπάνες.
368 εταιρείες στο κόλπο
Στη δεκαετία 2001-2010 τα διαφημιστικά έσοδα του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ ανήλθαν σε 125.301.413,34 ευρώ, όπως τουλάχιστον εμφανίζονται στα χιλιάδες τιμολόγια, τα οποία αποδείχθηκαν μερικώς ή ολικώς εικονικά. Το ΣΔΟΕ, όπως αναφέρεται στο πόρισμά του, αδυνατεί να προσδιορίσει με ακρίβεια ποια ποσά εξ αυτών είναι πραγματικά, πόσα δηλαδή έχουν εισπραχθεί από το Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ και ποια είναι εικονικά. Όπως αναφέρεται στο πολυσέλιδο πόρισμα των ελεγκτών, στην απάτη, η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στον εγχώριο αθλητικό χώρο, εμπλέκονται συνολικά 368 εταιρείες παντός είδους, ορισμένες εκ των οποίων βρίσκονται και εκτός Κεντρικής Μακεδονίας (Δράμα, Βόλος, Αττική, Εύβοια, ακόμη και Κρήτη!).
Εξ αυτών 49 εταιρείες προσήλθαν με δική τους πρωτοβουλία στις αρμόδιες ΔΟΥ και δήλωσαν ότι τα τιμολόγια που έλαβαν από το Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ ήταν εικονικά ή μερικώς εικονικά (σε ποσοστό 80% ως και 100%). Η συνολική αξία των τιμολογίων αυτών των εταιρειών ανερχόταν σε 10.646.519,80 ευρώ. Οι εταιρείες αυτές εκμεταλλευόμενες ευνοϊκή ρύθμιση, η οποία ίσχυε ώς το τέλος του 2011 (περαίωση), έκλεισαν τις υποθέσεις τους καταβάλλοντας πρόστιμα ύψους από 40% έως 55% της αξίας του τιμολογίου, αναλόγως της εταιρικής μορφής τους. Μέσω αυτής της διαδικασίας το ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται ότι εισέπραξε περί τα 5 εκατ. ευρώ.
Αντίστροφη μέτρηση
Για τις υπόλοιπες 319 εταιρείες άρχισε εδώ και μερικές ημέρες η αντίστροφη μέτρηση. Ήδη στις περισσότερες από αυτές έχει κοινοποιηθεί η έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ, ενώ μέσω των αρμοδίων ΔΟΥ έχουν αποσταλεί και τα πρόστιμα, τα οποία ισούνται με την αξία των εικονικών τιμολογίων. Παράλληλα οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν προχωρήσει σε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου, όπως η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών, καθώς και των εκπροσώπων τους, η μη χορήγηση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας κ.λπ. Συγχρόνως οι εκπρόσωποι των εταιρειών προσέρχονται στο ΣΔΟΕ, προκειμένου να απολογηθούν είτε διά υπομνήματος είτε με ανωμοτί καταθέσεις. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι σχετικοί φάκελοι θα σταλούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, για να προχωρήσει το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.
Στον ανακριτή οι «γαλάζιοι» παράγοντες
Ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ δεν είναι ο μοναδικός σύλλογος ο οποίος προέβαινε σε αυτού του είδους τις πλασματικές συναλλαγές. Το ίδιο έπρατταν άλλοι έξι σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων ένας επίσης μεγάλος της πόλης (ο ερασιτέχνης, όχι η ΠΑΕ), δύο ομάδες από τη δυτική Θεσσαλονίκη, δύο από την ανατολική και μία από τη βορειοδυτική. Ωστόσο η περίπτωση του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ είναι μακράν η σοβαρότερη.
Εκτός από τις λήπτριες των εικονικών τιμολογίων στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών είναι και τα στελέχη των διοικήσεων του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ κατά την επίμαχη δεκαετία 2001-2010. Ήδη έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει στο ΣΔΟΕ πέντε υπάλληλοι του αθλητικού συλλόγου οι οποίοι διαχειρίζονταν τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας. Ήταν τα πρόσωπα τα οποία προέβαιναν σε αναλήψεις και καταθέσεις, πολλές από τις οποίες απεδείχθη πως ήταν εικονικές. Παράλληλα τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να εμφανιστούν ενώπιον ανακριτή οι παράγοντες του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για όσα απίθανα συνέβαιναν όλα αυτά τα χρόνια στο σύλλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν απευθυνθεί σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, για να προετοιμάσουν την υπερασπιστική γραμμή τους. Τα στελέχη και οι υπάλληλοι του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ θα βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά κατηγοριών, οι οποίες αφορούν την έκδοση εικονικών τιμολογίων με παραλήπτες διαφημιζόμενες εταιρείες αλλά και παράνομη μη απόδοση ΦΠΑ, ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, τον οποίο οι αρμόδιοι του συλλόγου είτε δεν τον απέδιδαν είτε τον συμψήφιζαν με το ΦΠΑ από πλαστά και εικονικά τιμολόγια, τα οποία εμφάνιζαν ως δαπάνες.
Σε ανακοίνωσή του ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «απαίτηση ολόκληρου του κυανόλευκου κόσμου εδώ και ενάμιση χρόνο ήταν και είναι η κάθαρση και η παραδειγματική τιμωρία όλων εκείνων που πιθανόν ευθύνονται και θα προκύψουν από τα αποτελέσματα της έρευνας. Δεν νοείται ούτε θα μείνει αναπάντητη όποια προσπάθεια σπίλωσης και διασυρμού του ιστορικότερου σωματείου της χώρας στο όνομα οποιουδήποτε». Στην ίδια ανακοίνωση οι νυν διοικούντες διερωτώνται εάν «θα συνεχιστεί το ρεπορτάζ με τη δημοσιοποίηση των χρεών άλλων αθλητικών σωματείων» και υπογραμμίζουν πως «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αλλάξαμε σελίδα και πορευόμαστε με αρχές την ανιδιοτέλεια, την ειλικρίνεια και τη νομιμότητα».
Με ποιους τρόπους έσβηναν τα ίχνη τους
Εικονικές καταθέσεις, πληρωμές χωρίς μετρητά, συμψηφιστικές πράξεις (ταυτόχρονη κατάθεση και ανάληψη του ίδιου ποσού) είναι μόνον μερικά από τα κόλπα τα οποία χρησιμοποιούσαν τα στελέχη του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ και οι εκπρόσωποι των εκατοντάδων διαφημιζόμενων εταιρειών, προκειμένου να σβήσουν τα ίχνη τους και να μπερδέψουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, μία από τις ισχυρότερες ενδείξεις περί της εικονικότητας των συναλλαγών ήταν το γεγονός ότι σχεδόν το 50% των συμφωνιών μεταξύ του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ και των διαφημιζόμενων εταιρειών εμφανίζονται να κλείνονται την ίδια ημέρα. Οι συνήθεις τρόποι πληρωμών ήταν οι εξής:
Α. Ανακύκλωση χρημάτων. Αποτελούσε μία από τις συνηθέστερες μεθόδους πληρωμής των τιμολογίων των διαφημιζόμενων προς τον Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ μέσω της ανακύκλωσης των ίδιων χρημάτων. Ειδικότερα ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ είχε εξουσιοδοτήσει πέντε εκπροσώπους του (τους Β.Μ., Γ.Μ., Θ.Σ. Χ.Π. και Ε.Μ.), για να πραγματοποιούν τις τραπεζικές συναλλαγές μέσω των λογαριασμών που διατηρούσε ο σύλλογος σε τέσσερις τράπεζες. Έτσι καθένας από αυτούς και κυρίως ο πρώτος, αφού έκανε ανάληψη ενός μεγάλου ποσού από έναν λογαριασμό του συλλόγου, εν συνεχεία ως δήθεν εκπρόσωπος των διαφημιζόμενων εταιρειών προέβαινε σε διαδοχικές καταθέσεις στους υπόλοιπους λογαριασμούς του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ, σε διάφορα υποκαταστήματα ανά το πολεοδομικό συγκρότημα, σε εξόφληση τιμολογίων διαφήμισης. Μοναδικός σκοπός αυτής της μεθόδευσης ήταν να εκδίδονται τραπεζικά παραστατικά κατάθεσης χρημάτων για υποτιθέμενες πληρωμές τιμολογίων από τις διαφημιζόμενες εταιρείες-πελάτες, προκειμένου να υπάρχουν αληθοφάνεια και νομιμοφάνεια στις εικονικές συναλλαγές της Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ με τις διαφημιζόμενες επιχειρήσεις.
Β. Εικονικές καταθέσεις. Εκπρόσωπος της διαφημιζόμενης επιχείρησης κατέθετε σε λογαριασμό του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ ολόκληρο το ποσό του τιμολογίου (το εξοφλούσε στο σύνολό του, πράγμα σπάνιο για τα συναλλακτικά ήθη) και την ίδια ημέρα (ακόμη και το επόμενο λεπτό) ή την επόμενη το ίδιο ποσό έβγαινε από το λογαριασμό του συλλόγου και επέστρεφε σε λογαριασμό της διαφημιζόμενης εταιρείας. Σε κάποιες περιπτώσεις επέστρεφε μέρος του ποσού που αντιστοιχούσε στην καθαρή αξία του τιμολογίου (πλην του ΦΠΑ δηλαδή).
Γ. Με μετρητά. Η εξόφληση των τιμολογίων που εξέδιδε ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ με μετρητά στερούσε από τον έλεγχο τη δυνατότητα περαιτέρω ελεγκτικών επαληθεύσεων. Μετά το 2002, οπότε η φορολογική νομοθεσία επέβαλε η εξόφληση τιμολογίων άνω των 15.000 ευρώ να γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με δίγραμμη επιταγή, πολλά τιμολόγια ήταν σκόπιμα λίγο κάτω από τα 15.000 ευρώ και φαίνονταν ότι εξοφλούνταν με μετρητά.
Δ. Μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή με επιταγές.
1. Ο διαφημιζόμενος έκοβε είτε μία επιταγή με τη συνολική αξία του τιμολογίου είτε δύο, η μία ίση με την καθαρή αξία και η δεύτερη ίση με το ΦΠΑ. Αυτές καταθέτονταν στον τραπεζικό λογαριασμό του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ. Στη συνέχεια το ποσό το οποίο αντιστοιχούσε στην καθαρή αξία του τιμολογίου μεταφερόταν από τον τραπεζικό λογαριασμό του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ σε προσωπικό λογαριασμό εκπροσώπου της διαφημιζόμενης εταιρείας. Έτσι η ομάδα εισέπραττε ουσιαστικά μόνον το ΦΠΑ, τον οποίο όμως σπανίως απέδιδε.
2. Σε άλλες περιπτώσεις τα χρήματα, πριν να καταλήξουν σε λογαριασμό του εκπροσώπου της διαφημιζόμενης εταιρείας, περνούσαν για λίγο από λογαριασμό εντός τρίτου προσώπου κοινής εμπιστοσύνης.
3. Κάποια τιμολόγια εξοφλήθηκαν από μεταφορά ποσών, τα οποία προέρχονταν από ατομικό λογαριασμό τρίτου προσώπου, μέλους του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ, σε λογαριασμό της ομάδας και εν συνεχεία, την επόμενη ημέρα, το ίδιο ποσό επέστρεφε στον προηγούμενο λογαριασμό.
4. Άλλα τιμολόγια διαφημιζόμενων φαίνονται να εξοφλήθηκαν με εγγραφή κατάθεσης σε λογαριασμό του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ χωρίς όμως αντίστοιχη κατάθεση μετρητών (συμψηφιστική εγγραφή).
Δεν απέδιδαν το ΦΠΑ
Όλοι οι ανωτέρω τρόποι εξόφλησης των τιμολογίων των διαφημιζόμενων χρησιμοποιούνταν, προκειμένου να υπάρχει αληθοφάνεια στην πραγματοποίηση των ιδιαίτερα αυξημένων ποσών των συναλλαγών.
Το ΦΠΑ που αντιστοιχούσε στα εκατοντάδες τιμολόγια ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ στη συντριπτική πλειονότητά του δεν τον απέδωσε στο δημόσιο, καθώς τον συμψήφιζε με ΦΠΑ εισροών από ανύπαρκτα και εικονικά τιμολόγια που έλαβε και καταχώριζε ως δαπάνες στα τηρούμενα βιβλία. Σε τακτά χρονικά διαστήματα και κυρίως την τελευταία ημέρα του μήνα, όταν ήταν γνωστή η ανάγκη τού προς συμψηφισμό ΦΠΑ, καταχωρίζονταν ως έξοδα ανύπαρκτες δαπάνες, όπως για παράδειγμα «δαπάνες» ύψους 1 εκατ. ευρώ για οδοιπορικά μηνός!
Επιπλέον στα βιβλία δεν τηρούνταν λογαριασμοί καταθέσεων όψεως, παρότι ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ είχε και μάλιστα εμφανίζονταν σε αυτούς καταθέσεις ιδιαίτερα μεγάλων ποσών. Η παράλειψη αυτή ήταν σκόπιμη, προκειμένου να δυσχεράνει οποιοδήποτε φορολογικό ή διαχειριστικό έλεγχο, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα επιβεβαίωσης ή αντιπαραβολής τραπεζικών κινήσεων με αντίστοιχες εγγραφές στα βιβλία.
Επίσης από τον έλεγχο του ημερολογίου διαφόρων πράξεων διαπιστώθηκε ότι ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ προέβαινε σε συστηματική διαγραφή χρεωστικών υπολοίπων των διαφημιζόμενων εταιρειών χρησιμοποιώντας ως παραστατικά λογιστικά σημειώματα αντί εξοφλητικών αποδείξεων, γεγονός που καταδεικνύει την εικονικότητα των υπερτιμολογημένων παραστατικών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις 31/12/2005 ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ προέβη σε διαγραφή απαίτησης ποσού 177.644 ευρώ από συγκεκριμένο διαφημιζόμενο.
Οι εικονικές αγορές του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ
Όπως προέκυψε από τον έλεγχο που διενήργησε ειδικό συνεργείο για την περίοδο 2001-2005 ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ προέβη στο διάστημα αυτής της πενταετίας σε εικονικές αγορές ύψους 16.009.496 ευρώ (πίνακας 1). Επίσης στη χρήση 2004 καταχώρισε εγγραφές άνευ παραστατικών ύψους 1.689.470 και εικονικά έξοδα που δεν πραγματοποιήθηκαν ύψους 790.000 ευρώ. Όλα τα ανωτέρω αφορούν συναλλαγές ανύπαρκτες, προκειμένου ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ να μην αποδώσει τον αναλογούντα ΦΠΑ που εισέπραξε από τις διαφημιζόμενες εταιρείες.
Εμφάνιζε έσοδα διπλάσια από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ
Όπως προέκυψε από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ, ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ δεν διέθετε συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική ούτε σαφή τιμοκατάλογο.
Έτσι για το ίδιο γήπεδο (Κατσάνειο ή Ιβανόφειο), για την ίδια ομάδα (βόλεϊ ανδρών ή γυναικών) και για την ίδια αθλητική περίοδο το διαφημιστικό τιμολόγιο διέφερε από εταιρεία σε εταιρεία, παρότι το προϊόν (πινακίδα ή διαφήμιση σε φανέλα) ήταν ακριβώς το ίδιο.
Η τιμολόγηση εκ μέρους του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ γινόταν ανάλογα με τις φορολογικές ανάγκες του διαφημιζόμενου. Δηλαδή ο Γ.Σ. τιμολογούσε αναλόγως του ποσού που χρειαζόταν ο διαφημιζόμενος, προκειμένου το ιδιαίτερα αυξημένο ποσό της διαφημιστικής δαπάνης να εκπέσει από τα έσοδά του και κατά συνέπεια από τα φορολογητέα κέρδη του, αλλά και ο αναλογών ΦΠΑ εισροών από τις φορολογητέες εκροές του. Έτσι για παράδειγμα διαφημιστικές πινακίδες αναλόγων διαστάσεων, οι οποίες ήταν τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη, κοστολογούταν η πρώτη 10.000 ευρώ και η δεύτερη 100.000 ευρώ!
Πρωταθλητής εσόδων
Οι εμφανιζόμενες ως τιμές διαφήμισης που φέρεται να πλήρωσαν οι εταιρείες στο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ είναι από τριπλάσιες έως και δεκαπλάσιες σε σχέση με τις ενδεικτικές τιμές διαφήμισης που ισχύουν σε μεγαλύτερα γήπεδα, στα οποία αγωνίζονται ομάδες ανώτερων κατηγοριών, όπως ο ΠΑΟ και ο ΠΑΟΚ στο μπάσκετ, των οποίων οι αγώνες μεταδίδονται από κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Από τα συγκριτικά στοιχεία των ακαθάριστων εσόδων (πίνακας 2) διαπιστώνεται ότι ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ για το άθλημα του βόλεϊ, το οποίο έχει περιορισμένη προσέλευση κοινού και υποτυπώδη τηλεοπτική κάλυψη, δήλωνε περίπου τετραπλάσια έσοδα από την ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ, διπλάσια από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και πολλαπλάσια από την ΠΑΕ ΑΡΗΣ. Εμφάνιζε επίσης πολλαπλάσια έσοδα ακόμη και από την ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟ, η οποία στο διάστημα αυτό πήρε δύο ευρωπαϊκά και τέσσερα εγχώρια πρωταθλήματα, ενώ αγωνίζεται σε πολύ μεγαλύτερο γήπεδο και με τους αγώνες να μεταδίδονται τηλεοπτικώς, προσελκύοντας συνεπώς πολύ περισσότερα διαφημιστικά έσοδα.
Το πάρτι με τα πλαστά τιμολόγια
Ο έλεγχος στο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ έγινε σε δύο στάδια. Στο πρώτο, για την περίοδο 2001 - 2005, που διενεργήθηκε από ειδικό συνεργείο ελέγχου, διαπιστώθηκαν διαφημιστικά έσοδα 62.619.563,34 ευρώ και στο δεύτερο για την περίοδο 2006 - 2010, που ο έλεγχος διεξήχθη από το ΣΔΟΕ, βρέθηκαν έσοδα ύψους 62.681.850 ευρώ.
Από τον έλεγχο που έγινε για τις χρήσεις ετών από το 2001 έως το 2005 διαπιστώθηκαν τα εξής:
• Ο σύλλογος εξέδιδε μερικώς εικονικά (ως προς την αξία) τιμολόγια σε διαφημιζόμενες εταιρείες, στα οποία αναγραφόταν αξία πολλαπλάσια της πραγματικής, καθώς, όπως προέκυψε από τον έλεγχο, τα χρηματικά ποσά που πράγματι καταβλήθηκαν από τις διαφημιζόμενες εταιρείες υπολείπονται κατά πολύ από τα χρηματικά ποσά τα οποία αναγράφονται στα παραστατικά.
Συγκεκριμένα στη διάρκεια αυτής της πενταετίας εκδόθηκαν 2.217 μερικώς εικονικά τιμολόγια (στα οποία εμφανίζονταν δηλαδή ποσά πολλαπλάσια της πραγματικής συναλλαγής, χωρίς να είναι δυνατόν να προσδιοριστεί το ακριβές ύψος της εικονικής αξίας), συνολικής αξίας 57.653.543,53 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 10.377.637,82 ευρώ.
• Εκτός αυτού ο σύλλογος εξέδιδε εικονικά τιμολόγια για ανύπαρκτες συναλλαγές. Στη διάρκεια της πενταετίας εκδόθηκαν 119 τέτοια τιμολόγια συνολικής αξίας 4.966.019,81 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 893.883,57 ευρώ.
Αναλυτικότερα ανά έτος διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
2001: 1. Έκδοση 259 μερικώς εικονικών τιμολογίων συνολικού ποσού 7.732.179,02 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 1.391.792,22 ευρώ.
2. Έκδοση 9 εικονικών τιμολογίων για ανύπαρκτες συναλλαγές αξίας 431.401,32 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 77.652,24 ευρώ.
2002: 1. Έκδοση 461 μερικώς εικονικών τιμολογίων συνολικού ποσού 9.943.767,70 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 1.789.878,18 ευρώ.
2. Έκδοση 10 εικονικών τιμολογίων για ανύπαρκτες συναλλαγές αξίας 543.618,49 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 97.851,33 ευρώ.
2003: 1. Έκδοση 446 μερικώς εικονικών τιμολογίων συνολικού ποσού 11.961.183,81 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 2.153.013,08 ευρώ.
2. Έκδοση 19 εικονικών τιμολογίων για ανύπαρκτες συναλλαγές αξίας 1.247.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 224.460 ευρώ.
2004: 1. Έκδοση 537 μερικώς εικονικών τιμολογίων συνολικού ποσού 14.673.760 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 2.641.276,80 ευρώ.
2. Έκδοση 35 εικονικών τιμολογίων για ανύπαρκτες συναλλαγές αξίας 1.500.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 270.000 ευρώ.
2005: 1. Έκδοση 514 μερικώς εικονικών τιμολογίων συνολικού ποσού 13.342.653 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 2.401.677,54 ευρώ.
2. Έκδοση 46 εικονικών τιμολογίων για ανύπαρκτες συναλλαγές αξίας 1.244.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 223.920 ευρώ.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Κίνδυνος υποβιβασμού στο βόλεϊ
Η υπόθεση των εικονικών τιμολογίων έχει άμεσο αντίκτυπο στα αγωνιστικά τμήματα του Ερασιτέχνη Ηρακλή, καθώς σχεδόν όλα φυτοζωούν, μιας και έχουν "παγώσει" οι επιχορηγήσεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ελλείψει χρημάτων, ο ΓΣ ακύρωσε τη συμμετοχή της γυναικείας ομάδας βόλεϊ στο φάιναλ φορ κυπέλλου, αφού δεν μπορούσαν να καλυφθούν ούτε τα οδοιπορικά.
Ακόμη πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα στο "καμάρι" του συλλόγου, την ανδρική ομάδα βόλεϊ. Το κακό ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν το τμήμα βόλεϊ είχε δικό του ΑΦΜ, το οποίο, ωστόσο, απενεργοποιήθηκε κατόπιν απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του Ερασιτέχνη. Έκτοτε, το ΤΑΑ Ηρακλής αγωνίζεται με το ΑΦΜ του ΓΣ, το οποίο πλέον είναι καταχρεωμένο.
Η λίγκα του βόλεϊ έχει παρακρατήσει την χορηγία του ΟΠΑΠ, ύψους 100.000 ευρώ, ενώ κάτι παραπάνω από υπαρκτός είναι ο κίνδυνος του υποβιβασμού, αφού η επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έχει εκδώσει σχετική απόφαση ενόψει της επόμενης σεζόν. Ο Ηρακλής έχει προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια, ζητώντας ανάκληση της απόφασης, καθώς δεν είναι εφικτό να διαχωριστούν τα χρέη του Ερασιτέχνη από εκείνα του ΤΑΑ και η απόφαση αναμένεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου