Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Το ολίσθημα του συνταγματολόγου

Το ολίσθημα του συνταγματολόγου

 

Η πρωτοβουλία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, προκάλεσε σοβαρή κυβερνητική κρίση. Υπακούοντας σε εντολές του μεγάρου Μαξίμου, ο συνταγματολόγος υπουργός, ο οποίος μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν να διαφωνεί με τις απαιτήσεις της τρόικας για αθρόες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, άναψε το πράσινο φως για διευκόλυνση των απολύσεων!

Με τροπολογία-λαιμητόμο, όπως τη χαρακτήρισαν εργατολόγοι, καταργεί την προσωρινή δικαστική προστασία των εργαζομένων και μαζί τον εαυτό του, αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη. Με τις ρυθμίσεις παύουν να ισχύουν αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινές διαταγές που έχουν εκδοθεί. Κι όμως, μόλις πριν από λίγο καιρό, Μανιτάκης και Ρουπακιώτης είχαν περάσει από τη Βουλή διατάξεις που διεύρυναν την προστασία των εργαζομένων, επιτρέποντας (με ασφαλιστικά μέτρα) τη συνέχιση της προσωρινής απασχόλησής τους.
Τι έχει συμβεί; Απλά, μ' έναν σμπάρο, τρόικα και κυβέρνηση επιχειρούν να απεγκλωβιστούν από κάθε ανεπιθύμητη δικαστική παρενέργεια, ώστε να προχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες σε απολύσεις, χωρίς να πονοκεφαλιάζουν εάν τα δικαστήρια δικαιώσουν προσωρινά τους απολυμένους εργαζομένους και υποχρεώσουν το Δημόσιο (αλλά και τους ιδιώτες) να τους επαναπροσλάβουν.
Το θέμα αφορά πρωτίστως το δημόσιο τομέα. Εκεί, επανήλθαν κανονικά τα προηγούμενα χρόνια, μέσω δικαστικών αποφάσεων που παρείχαν προσωρινή δικαστική προστασία, πολλοί απολυμένοι συμβασιούχοι. Για να διώξουν λοιπόν με διαδικασίες εξπρές αυτούς τους ανεπιθύμητους υπαλλήλους (γεγονός που θα αυξήσει και τον αριθμό των απολυμένων), αλλά και για να αποφύγουν ανάλογες περιπέτειες στο μέλλον με τις νέες απολύσεις που σχεδιάζουν, προχώρησαν σε κινήσεις τις οποίες νομικοί αποκαλούν θεσμική εκτροπή.
Ανάλογη απαράδεκτη θεσμική παράκαμψη είχε επιχειρηθεί και μερικά χρόνια νωρίτερα από τον τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου, όταν με εγκύκλιό του είχε ζητήσει από τους δικαστές να είναι φειδωλοί στην έκδοση προσωρινών διαταγών, καθώς τότε είχαν αρχίσει να δικαιώνονται συμβασιούχοι που είχαν αποκλεισθεί από το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου.
Ολα αυτά αποτελούν ανεπίτρεπτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη. Συνιστούν «θεσμικό πραξικόπημα», γιατί στερούν από τους πολίτες το φυσικό τους δικαστή και την παροχή εννόμου προστασίας. Είναι ωμή παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου και της ευνομούμενης πολιτείας. Ο κ. Ρουπακιώτης αρνήθηκε πάντως να υπογράψει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου