Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Ψηφίσθηκε από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το πολυνομοσχέδιο

Την Κυριακή η συζήτηση στην Ολομέλεια

Ψηφίσθηκε από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το πολυνομοσχέδιο



Ψηφίσθηκε από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το πολυνομοσχέδιοΟ υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Δοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προς επεξεργασία Ψηφίσθηκε, το βράδυ του Σαββάτου, το πολυνομοσχέδιο από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.Οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί δεν έγιναν δεκτές, αλλά παραμένει στην ευχέρεια της κυβέρνησης να τις αποδεχθεί στην Ολομέλεια.
Το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί αύριο το πρωί ως κατεπείγον στην Ολομέλεια, σε μία συνεδρίαση που βάσει του Κανονισμού θα διαρκέσει 10 ώρες.


«Υπήρξε μια συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ανεργίας και την αποδοχή της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ. Δεχόμαστε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις του άρθρου 1 από τον αρμόδιο Υπουργό. Λυπούμαστε που μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για το σύνολο της τροπολογίας που αποδεικνύει τη μη κατανόηση των αναγκών της κοινωνίας και το θέμα προφανώς θα το χειριστούν αύριο οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση στην Ολομέλεια» δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία για την καταπολέμηση της ανεργίας, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στο πολυνομοσχέδιο, προβλέπονται:
Προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες σε εκτέλεση Ειδικού Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την ενίσχυση ανέργων, ιδιαίτερα από μειονεκτούσες ομάδες όπως οι οικογένειες χωρίς εργαζόμενους και οι νέοι, με αντικειμενική μοριοδότηση των οικονομικών, κοινωνικών και οικογενειακών χαρακτηριστικών των ωφελουμένων, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
Υπαγωγή ορισμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας σε ρύθμιση, βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις αυτές θα καταβάλλουν μειωμένες κατά 10% εργοδοτικές εισφορές. Δίδεται η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις δεν προβαίνουν σε μειώσεις προσωπικού, αν και αποδεδειγμένα έχουν υποστεί μείωση του κύκλου εργασιών τους, να καταβάλλουν για ορισμένη χρονική περίοδο, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές.
Κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων και των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν διακόψει την ασφάλισή τους. Ειδικότερα μειώνονται οι ημέρες ασφάλισης από 600 που προβλέπεται σήμερα σε 300 και αύξηση 100 ανά έτος μετά τη συμπλήρωση του 30ου έτους της ηλικίας, για ασφαλιστική κάλυψη ανέργων που έχουν ασφαλιστεί σε ταμεία μισθωτών.
Επίσης βελτιώνονται οι προϋποθέσεις για ασφαλιστική κάλυψη και υγειονομική περίθαλψη, ελευθέρων επαγγελματιών που διέκοψαν την δραστηριότητα και την ασφάλιση τους στον ΟΑΕΕ. Μειώνεται ο χρόνος ασφάλισης από τις 600 στις 300 μέρες για άτομα που έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους. Παράλληλα μειώνονται από 120 σε 100 οι ημέρες ασφάλισης ανά έτος για κάθε έτος μετά το 30ο , έτσι ώστε να καλυφθούν με ευκολότερες προϋποθέσεις τα άτομα που παραμένουν ανασφάλιστοι.
Η τροπολογία υπογράφεται από τους Ι. Μανιάτη, Οδ. Κωνσταντινόπουλο, Φ. Σαχινίδη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Χρ. Γκόκα και Π. Κουκουλόπουλο.
Νωρίτερα, στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι: «Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την απασχόληση ανέργων σε δήμους και Περιφέρειες, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι εύκολο να γίνει σε μια μέρα, αλλά θα το κάνουμε».
Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε πως τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ για την κοστολόγηση της τροπολογίας - και εφόσον κάτι τέτοιο ολοκληρωθεί μέχρι αύριο, η τροπολογία θα προστεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Στην αντίθετη περίπτωση, η τροπολογία θα συμπεριληφθεί στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Πάντως, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος έσπευσε να απαντήσει, λέγοντας πως «δεν μας καλύπτει η δήλωση Στουρνάρα». «Δεν φέρνουμε την πρότασή μας για την ανεργία για επικοινωνιακούς λόγους. Το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι θα ανακουφίσει 200.000 οικογένειες» είπε χαρακτηριστικά.
Δεν αποκλείει την εξαίρεση από το χαράτσι των οικογενειών κάτω από το όριο της φτώχειας ο Στουρνάρας

Να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης από το χαράτσι των οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως αυτή ορίζεται από την Eurostat, δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε πρόταση της βουλευτή Ασημίνας Ξυροτήρη της ΔΗΜΑΡ.
Η ρύθμιση θα είναι ξεχωριστή από αυτήν που αφορά τους ανέργους.
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την δυνατότητα επέκτασης και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της διάταξης για τις οφειλές προς το Δημόσιο.
Την σχετική πρόταση είχε κάνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος.
«Η υλική υποδομή υπάρχει και γι' αυτό το εξετάζουμε κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Στουρνάρας: «Εχουμε καλύψει τα 2/3 του προγράμματος προσαρμογής»

Μιλώντας το μεσημέρι του Σαββάτου στην επιτροπή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει καλύψει τα 2/3 του προγράμματος προσαρμογής.
«Για πρώτη φορά παραμένουμε μέσα στους στόχους ενός τέτοιου δύσκολου προγράμματος: Το πρώτο τρίμηνο του 2013 πάμε καλύτερα από τις προβλέψεις μας και έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα (κάτι που προβλεπόταν πως θα επιτευχθεί στο τέλος του έτους). Μειώθηκε το χρέος - και το 2022 προβλέπεται να έχει πέσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ. Το ποσοστό της ανεργίας θα αρχίσει να μειώνεται από το επόμενο έτος. Ήδη τον Μάρτιο είχαμε περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις (...) Για πρώτη φορά βάλαμε στο τραπέζι προοπτική για μείωση φορολογικών συντελεστών, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, για την οποία ελπίζουμε να έχουμε ευτυχή κατάληξη τον Ιούνιο» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Στόχος είναι επίσης, και η καθιέρωση του πλήρους συμψηφισμού των οφειλών των ιδιωτών με εκείνες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, πως «όλα αυτά τα μέτρα, όχι μόνον δεν είναι επαχθή για τους πολίτες, αλλά θα ανακουφίσουν και μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας».
«Οι μήνες που ακολουθούν, είναι κρίσιμοι για την εξέλιξη του Προϋπολογισμού. Είμαστε εντός στόχου αλλά ας μην εφησυχάζουμε. Δεν εξωραΐζουμε τη δύσκολη πραγματικότητα, ούτε κάνουμε εμπόριο ελπίδας όπως μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εργαζόμαστε μεθοδικά ώστε να επιστρέψει η χώρα σε κατάσταση προοπτικής» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Το σύνολο των αγορητών της αντιπολίτευσης καταφέρθηκε κατά της ρύθμισης για την επιβολή τέλους ακινήτων στις υπό ανέγερση οικοδομές.
«Τα τελείως γιαπιά, τα μπετά, δεν έχουν ρεύμα - απάντησε ο κ. Στουρνάρας. Πρόκειται για εργοταξιακό ρεύμα και το ειδικό τέλος υπήρχε σ' αυτά και πριν τον νόμο. Υπάρχουν ακίνητα που το διατηρούν επί 20ετία εργοταξιακό ρεύμα, λόγω ειδικών διατάξεων. Υπάρχουν ακίνητα που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των αυθαιρέτων και αυτόματα ανανέωσαν τα εργοταξιακά ρεύματα. Σημασία έχει η χρήση - και χρήση έχουμε» παρατήρησε ο υπουργός.

Κόντρα για το ψωμί

Αντιδράσεις προκάλεσε στην αντιπολίτευση, αλλά και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η ρύθμιση για το ψωμί στο πολυνομοσχέδιο. Τη δυσφορία του για τις αντιδράσεις για τα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα (bake-off) εξέφρασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Απαντώντας στην κριτική και της αντιπολίτευσης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του Κ. Μητσοτάκη που ζήτησε να αποσυρθεί η ρύθμιση, ο κ. Σκορδάς επεσήμανε ότι «δυστυχώς (η αντιπολίτευση) βρίσκει και αλλού πρόθυμους ακροατές».

«Έρχεται εδώ ο κάθε ένας και κάνει λάβρες τοποθετήσεις πως φέρνουμε το κατεψυγμένο. Πού λέει πως εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότητα πώλησης; Δεν αλλάζει τίποτα στην αρτοποιητική νομοθεσία», είπε ο υφυπουργός.

«Τι επιχειρούμε; Επιχειρούμε να άρουμε διοικητικά εμπόδια που δημιουργούν κόστος στη διάθεση του άρτου και την τελική έψηση. Έρχεται για παράδειγμα ένα ζαχαροπλαστείο και λέει πως έχει πέσει η δουλειά λόγω κρίσης - "να μην μπορώ να πουλήσω μια τυρόπιτα;" (μιλάμε για την περάτωση της έψησης). Ε, η τυρόπιτα είναι bake off!» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, σημειώνοντας πως οι ίδιοι οι αρτοποιοί του έχουν ζητήσει να περιλαμβάνονται στη λίστα των καταστημάτων που δικαιούνται υπαγωγής στη διάταξη.

«Προφανώς και αυτονοήτως αυτά τα πράγματα έχουν την ανάγκη τους σε χώρους και αν έχετε κάτι συγκεκριμένο σαφώς διαχωρισμένο, να το βάλουμε. Ο πυρήνας των αλλαγών, (εκεί το βάζει η αντιπολίτευση και βρίσκει δυστυχώς πρόθυμους και αλλού), είναι στη λογική άρσης διοικητικών εμποδίων και ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Γιατί αν δεν γίνουν αυτά, δεν μπορούμε να δώσουμε την δυνατότητα αύξησης κύκλου εργασιών σε κάθε μικρό κατάστασημα» είπε και προσέθεσε:

«Θα καταπολεμήσουμε την ακρίβεια αν χτυπήσουμε τα αίτια της ακρίβειας. Μάχες του τελάρου, δεν οδηγούν πουθενά και δεν λύνουν το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι να καταλάβουμε την ουσία τη μεταρρύθμισης. Όλα τα άλλα περιττεύουν».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι αν η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αποτελεί σκληρότατη μνημονιακή υποχρέωση δεν πρέπει να περιληφθεί στο νομοθέτημα αυτό, αλλά να επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο για να συζητηθεί με άνεση και να κληθούν και οι φορείς.

Τη ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση υπερασπίσθηκε ο Μ. Χρυσοχοϊδης κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή. «Δεν είμαστε σοβαροί εδώ μέσα. Συζητάμε ακόμη μετά από 15 χρόνια. Με ποιους συζητάτε; Μήπως με κάποιους που δεν έχουν σχέση με την αγορά; Υπάρχει εστιατόριο που δεν έχει μηχάνημα τελευταίας έψησης; Υπάρχει αρτοποιείο που δεν έχει τα αρτοποιήματά του με κατεψυγμένη ζύμη;», ανέφερε.

Κόντρα και για τις λαϊκές αγορές


Σχετικά με τη ρύθμιση για τις άδειες στις λαϊκές αγορές, ο υφυπουργός Ανάπτυξης είπε αφορά την ανανέωσή τους και όχι την επανέκδοσή τους..

Στο πλαίσιο αυτό, «η άδεια δεν τίθεται σε μηδενική κρίση, αλλά ανανεώνεται με υποβολή βεβαίωσης φορολογικής ενημερότητας ΔΟΥ και ασφαλιστικής ενημερότητας. Και αυτό διότι δεν μπορεί να πρέπει να αγωνίζεται να κάνει σεφτέ ο έμπορας του στεγασμένου εμπορίου να πληρώσει το ΤΕΒΕ, και μεις να λέμε στους πωλητές των λαϊκών αγορών "μην φέρνετε πιστοποιητικό"».

«Η τριετία εξέτασης των παλαιών αδειών, έχει λήξει από το 2011. Δώσαμε στους πωλητές παράταση μέχρι την 31η/12/2012, για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους - και έρχονται βουλευτές σήμερα να ζητήσουν και νέα παράταση. Έχουν άλλα δικαιώματα οι υπαίθριοι πωλητές απ' τους εμπόρους του ανοικτού εμπορίου;» είπε ο κ. Σκορδάς.

Καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο ο Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε γνωστό ότι καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, μέσω ανακοίνωσης το Γραφείου Τύπουυ του κόμματος, όπου μιλά, μεταξύ άλλων, για κυκεώνα νομοθετικής πανσπερμίας.

Αντιδράσεις για τη διαδικασία του κατεπείγοντος


Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΧΑ και το ΚΚΕ αντέδρασαν στον χαρακτηρισμό ως κατεπείγοντος του νομοθετήματος που προσέδωσε η κυβέρνηση ώστε να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της επιλογής αυτής με το αιτιολογικό ότι το τη Δευτέρα συνεδριάζει το Euroworking Group ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δισεκ. ευρώ για την Ελλάδα και τον Μάιο άλλα 6 δισεκ. ευρώ

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι καθιστά αναγκαία την υπερψήφιση του νομοσχεδίου το γεγονός ότι σε αυτό περιλαμβάνεται η διάταξη για την ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. «Σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, δεν νομίζω πως αμφισβητεί κανείς ότι χιλιάδες νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα που χρωστάνε, θα ανακουφιστούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το νομοσχέδιο, τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να το ετοιμάσει έγκαιρα. «Δεν φταίμε εμείς αν τσακώνεστε μεταξύ σας, αν δεν είστε αποτελεσματικοί, αν δεν σέβεστε τη διαδικασία της Δημοκρατίας» δήλωσε.

«Έχουμε μια Βουλή που με ευθύνη της κυβέρνησης λειτουργεί υπό έκτακτες συνθήκες, των επειγόντων, των κατεπειγόντων και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Έχετε επιβάλλει στη χώρα μια μνημονιακή τροϊκανή δικτατορία» είπε ο Π. Λαφαζάνης, ο οποίος μίλησε για «νομοσχέδιο - έκτρωμα» που έρχεται σε ένα άρθρο, για να μην δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να αποφασίσουν για τις επιμέρους ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το Σύνταγμα.

«Να τηρηθεί ό,τι τήρησαν όλες οι κοινωνίες, ο ανθρώπινος πολιτισμός από την Γαλλική Επανάσταση μέχρι σήμερα» ζήτησε ο Αλέξης Μητρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ).

Ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ) επισήμανε ότι παρατηρείται συνεχής απαξίωση της Βουλής αφού αποδεικνύεται πια πως η λογική αυτή είναι συστηματική και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
«Όλες οι ενέργειες και πράξεις δείχνουν πως δεν είμαστε πλέον κυρίαρχη χώρα. Υπακούτε για άλλη μία φορά, στις επιταγές της Τρόικας και του ΔΝΤ» ανέφερε ο Ηλίας Παναγιώταρος από την ΧΑ.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος εξέφρασε την διαφωνία του ΚΚΕ και κατήγγειλε τη διαδικασία επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως «η ουσία πάει χέρι-χέρι με τη διαδικασία». «Εφαρμόζετε την αντιλαϊκή πολιτική που είστε δεσμευμένοι να υλοποιήσετε» ανέφερε.

«Η διαδικασία προβλέπεται στον Κανονισμό. Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα, αν διαφωνεί με την κυβέρνηση να το καταψηφίσει. Εκείνο που δεν σέβεται ο κ. Λαφαζάνης, είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κατά την οποία η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου αποφασίζει και η μειοψηφία σέβεται. Πως δεν παράγονται έννομα αποτελέσματα από την κυριαρχική πράξη του Κοινοβουλίου; Αυτά γίνονταν σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα που υπερασπιστήκατε» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης από την ΝΔ, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ίδια η ζωή βάζει τις προθεσμίες και απαιτεί τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος» είπε και η Φεβρωνία Πατριανάκου δηλώνοντας πως η ΝΔ αποδέχεται την διαδικασία.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία αναστολή της προσπάθειάς μας. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, κάθε φορά που υπάρχουν υποχρεώσεις της χώρας και η αντιπολίτευση βάζει συνέχεια τα ίδια θέματα. Και ένα μήνα να δίναμε στην Αντιπολίτευση, τις ίδιες αντιδράσεις θα είχαμε. Άρα δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο» τόνισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τη διαδικασία, όμως δεν πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός, πως οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν εφαρμογή του ν. 4127 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, αλλά κυρίως εφαρμογή των τελευταίων διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και Τρόικας και αποτυπώνουν τις ρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, κοινωνικής πολιτικής, ασφάλισης, που πολλές είναι θετικές» είπε η Ασημίνα Ξυροτήρη από την ΔΗΜΑΡ. Ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος εγκρίθηκε με ψήφους 26 υπέρ και 15 κατά.

Να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης και της συνεργασίας με τις κοινοβουλευτικές ομάδες που τη στηρίζουν, ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φ. Σαχινίδης.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο να επαναπροσδιοριστεί το περιεχόμενο της αρχικής συμφωνίας και προσέθεσε πως κάνουν λάθος όσοι στη ΝΔ υπερασπίζονται μια στρατηγική μη συνεργασίας «όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να εκβιάζουν την ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την απειλή των εκλογών».

Για διαδικασίες «φαστ-φούντ»
στο Κοινοβούλιο έκανε λόγο ο βουλευτής επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.

«Για μία ακόμα φορά με τους κανονισμούς της Βουλής και τις συνταγματικές διαδικασίες που καθόρισαν στο παρελθόν και ισχύουν μέχρι σήμερα, οι παλαιοκομματικοί επαγγελματίες της πολιτικής, η Βουλή καλείται να ψηφίσει αύριο το Μνημόνιο 4. Οι διαδικασίες είναι φαστ φούντ. Το Κοινοβούλιο ένα αντίγραφο χαμπουργκεράδικου. Το μπιφτέκι, οι κιμαδιασμένοι Ελληνες» παρατήρησε.

«Αύριο το βράδυ αυτός ο επικίνδυνος θίασος της τρικομματικής συγκυβέρνησης, που τον ενώνει η διατήρηση της βουλευτικής καρέκλας, θα πει με ταχύριθμες πραξικοματικές διαδικασίες άλλο ένα "ναι", θηλιά σε εκατομμύρια Έλληνες» πρόσθεσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου