Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Μανιτάκης ομότιμος

Μανιτάκης ομότιμος

Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι σαφώς αντισυνταγματικές. Πρώτον, διότι τις απαγορεύει το Σύνταγμα ρητά και δεύτερον, διότι έτσι έγραφε ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης, ως συνταγματολόγος, πριν από μερικούς μήνες, πριν δηλαδή γίνει υπουργός. Τότε, υποστήριζε ότι ακόμη και αν καταργηθεί μια οργανική θέση ο υπάλληλος δεν μπορεί να απολυθεί αλλά μόνο να μεταταχθεί, διότι η απόλυση συγκρούεται με το πνεύμα του Συντάγματος, το οποίο πουθενά δεν κάνει ρητά λόγο για απόλυση έπειτα από κατάργηση θέσης. Τα ίδια μάλιστα έλεγε τότε και ο Κουβέλης!

Μόλις όμως ο κ. Μανιτάκης έγινε υπουργός ξέχασε τη ρητά διατυπωμένη θέση του και άρχισε τις απολύσεις. Λες και εάν απολυθούν μερικές χιλιάδες υπαλλήλων θα λυθεί το δημοσιονομικό μας πρόβλημα. Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί. Απλώς θα εφαρμοστούν οι νεοφιλελεύθεροι δογματισμοί και θα διαλυθεί ό,τι έχει απομείνει όρθιο στη διοίκηση.
Αλλά ο ομότιμος καθηγητής έκανε και νέο κατόρθωμα: αγνόησε αποφάσεις δικαστηρίων που δικαίωναν συμβασιούχους των δήμων και θέλει και αυτούς να τους απολύσει! Είναι πραγματικά θλιβερό να παρακολουθεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική εξουσία καταπίνει, εκτός από την ακαδημαϊκή ιδιότητα, και την απλή αίσθηση σοβαρότητος. Ο κ. Μανιτάκης όφειλε, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός και η τρόικα επέμεναν σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, να υποβάλει την παραίτησή του. Αντ' αυτού προτίμησε να παραμείνει και να υπογράφει τις διαταγές του Τόμσεν, εκθέτοντας τον εαυτό του και φυσικά το ίδιο το κόμμα του, τη ΔΗΜΑΡ, η οποία οδηγείται με ταχείς ρυθμούς προς την πολιτική απαξίωση.
Ακούγεται πως ομάδα πανεπιστημιακών κινείται για συλλογή υπογραφών ώστε να υποβληθεί αίτημα να του αφαιρεθεί ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή από το ΑΠΘ! Δεν γνωρίζω εάν αυτό είναι εφικτό και με ποιες προϋποθέσεις. Γνωρίζω, όμως, ότι εάν είχα λόγο, θα υπέγραφα το αίτημα ασυζητητί: ο κ. Μανιτάκης μπορεί να παραμείνει υπουργός της τρόικας, αλλά δεν υπάρχει λόγος να του αποδίδουμε και παράσημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου