ΔΕΠΑ: Η αμύθητη διαπραγματευτική ικανότητα του κ. Σαμαρά
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τόσο η ΔΕΠΑ όσο και ο ΔΕΣΦΑ αποτελούν διακαή στόχο του ρωσικού κολοσσού Gazprom, όχι μόνο για την εν δυνάμει κερδοφορία τους, όσο για τη στρατηγική τους σημασία στον ενεργειακό πόλεμο που διεξάγεται εδώ και μία πενταετία με όρους ψυχρού πολέμου. Οι Ρώσοι θέλουν να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΔΕΣΦΑ, του διαχειριστή δηλαδή του δικτύου ώστε να συνεχίσει να μοσχοπουλάει, το φυσικό αέριο, που σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Eurostat για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, είναι το τρίτο ακριβότερο στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα η κοινοπραξία M&M (Βαρδινογιάννης και Μυτιληναίος) πιθανολογείται ότι δεν θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά, ενώ η ρωσική Sintez απέσυρε το ενδιαφέρον της, εν μέσω φημών για συμφωνία για την επόμενη ημέρα με την Gazprom.
Ας περάσουμε λοιπόν στο προκείμενο. Η περίπτωση της ΔΕΠΑ και εν συνεχεία του ΔΕΣΦΑ αξιολογήθηκε από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ως εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, γεγονός που τον έκανε να χειριστεί το θέμα ο ίδιος. Μετά από τρεις καθόδους του ισχυρού άνδρα της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στο Μαξίμου, παρουσία και του ανθρώπου των Ρώσων στην Ελλάδα, επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζου, ο πρωθυπουργός κατάφερε με αξιοζήλευτα διαπραγματευτικά τερτίπια και παζάρια που θα ζήλευε και πωλητής στην αγορά του Αλ Χαλίλι να στριμώξει στα σχοινιά την Gazprom, και να την πείσει να… μείνει στο παιχνίδι της ΔΕΠΑ… Τι κατάφερε λοιπόν ο κ. Σαμαράς μέχρι την οριστικοποίηση των όρων για τη δεσμευτική προσφορά της Gazprom;
Ο ρωσικός κολοσσός θα καταβάλει εγγυητική επιστολή αντίστοιχη με το 10% του συνολικού ποσού της δεσμευτικής προσφοράς για τη ΔΕΠΑ. Οι αρχικές αιτιάσεις του Δημοσίου και του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας έκαναν λόγο για εγγυητική επιστολή στο 20%.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί αυτό που τόσο καιρό ακούγεται για ενδεχόμενο μπλόκο της συμφωνίας για την πώληση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Η μεγάλη πρεμούρα των Ρώσων υπήρξε εξαρχής το ενδεχόμενο να απορρίψει την κατακύρωση του διαγωνισμού η ίδια η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το ενδεχόμενο κατάχρησης από την Gazprom της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην αγορά της ΕΕ. Σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι Ρώσοι θα αναγκάζονταν να αποσυρθούν, ενώ η εγγυητική θα έμενε στα χέρια του ελληνικού Δημοσίου. Ο Αλεξέι Μίλερ έθεσε ως προαπαιτούμενο να επιστραφεί η εγγυητική σε περίπτωση που η συμφωνία κολλούσε στην Κομισιόν. Μετά από απειλές για απόσυρση από το διαγωνισμό και επειδή πρέπει σώνει και καλά να σκοτώσουμε τα «ασημικά», σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters που επικαλείται ανώτατη κυβερνητική πηγή η ελληνική πλευρά συμφώνησε να μην κρατήσει τις εγγυήσεις που υπολογίζονται κατόπιν διαβουλεύσεων στο 10% των σχεδόν 900 εκατ. ευρώ.
Το άλλο πρόβλημα που κατάφερε να λύσει ο κ. Σαμαράς έχει να κάνει με τα «βαρίδια» της ΔΕΠΑ και συγκεκριμένα με τα χρέη που έχουν προς αυτήν οι όμιλοι ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών. Το συγκεκριμένο ποσό ανέρχεται σχεδόν στα 500 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος από τα οποίο προέρχονται από τη μη πληρωμή του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ προς τους συγκεκριμένους ομίλους των μεγαλοκαρχαριών, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν πληρώνουν τη ΔΕΠΑ. Η ελληνική πλευρά λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, φρόντισε να καταλαγιάσει τις ρωσικές ανησυχίες, καθιστώντας το ελληνικό Δημόσιο ως εγγυητή μέχρι το ποσό των 180 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση που δεν έχουν αποπληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Με λίγα λόγια σε περίπτωση που ο Μπόμπολας, ο Μυτιλιναίος και ο Βαρδινογιάννης δεν πληρώσουν, ο Έλληνας φορολογούμενος θα επωμιστεί ακόμα 180 εκατ. φέσι στο κεφάλι του…
Το ανησυχητικό είναι λοιπόν αυτό που διαρρέουν κύκλου του Μαξίμου, ότι δηλαδή το κεφάλαιο «επενδύσεις» το έχει πάρει πάνω του προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός και αποτελεί το μεγάλο του στοίχημα… Όχι μόνο για το ξεπούλημα, που είναι πλέον και νόμος του κράτους, αλλά και για τους όρους που θα συνοδεύουν τον κάθε γάμο…
Υ.Γ. Ίσως ακόμα πιο ανησυχητικός να είναι ο ξαφνικός οργασμός διθυραμβικών δημοσιευμάτων και success story ακόμα και από τη γερμανική Bild που μας έχει σούρει τα μύρια όσα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου