Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Αγώνας επιβίωσης

Αγώνας επιβίωσης



«Μαύρη τρύπα» ρουφάει την τρικομματική συγκυβέρνηση. Χαμένα στη ζώνη του λυκόφωτος, μετέωρα στο πιο σκοτεινό μεταίχμιο της μεταπολίτευσης, τα κόμματα, που συναποτελούν το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, αναζητούν εναγωνίως διεξόδους από τη σημερινή τραγική κατάσταση. Προφανώς θεωρούν ότι αν συνεχιστεί η ίδια, προδιαγεγραμμένη πορεία, οι πολιτικές συνέπειες για όλα (ιδίως το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ) θα είναι καταστροφικές.


Το νεοναζιστικό μόρφωμα Χρυσή Αυγή και η απροκάλυπτα ατιμώρητη ρατσιστική βία που ενδημεί στη χώρα αποτελούν τις παραμέτρους ενός υπαρκτού σοβαρού πολιτικού και κοινωνικού προβλήματος, που πρέπει να επιλυθεί. Μόνο που η λύση αυτή δεν απασχολεί με την ίδια ένταση όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου ούτε είναι εξ ορισμού μια εύκολη υπόθεση.

Στη βάση αυτή, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αποτέλεσε για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προνομιακό πεδίο ιδεολογικής αντιπαράθεσης με την ουσιαστικά κυβερνώσα Ν.Δ. Η τελευταία επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση, καθώς εμφανίζεται ως εγγυητής του «νόμου και της τάξης», ενώ την ίδια στιγμή «φλερτάρει» με κομμάτια της λεγόμενης ακροδεξιάς, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο -διευρυμένο προς τα πολύ δεξιά- εκλογικό της ακροατήριο.

Η στρατηγική αυτή της νεο-δεξιάς πολιτικής, που ακολουθεί με συνέπεια εδώ και καιρό το μέγαρο Μαξίμου, δεν βολεύει όμως τα άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης. Προερχόμενα από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, θεωρούν ότι συμπιέζονται πολιτικά και συρρικώνονται εκλογικά, καθώς όχι μόνο υιοθετούν πλήρως στην κυβέρνηση τη γραμμή της τρόικας, αλλά ταυτίζονται στην πράξη με την επιχειρούμενη δεξιά ιδεολογικοπολιτική διεύρυνση της Ν.Δ.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν στην ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, παρά την άρνηση της Ν.Δ. Θεωρούν τη διαφοροποίησή τους αυτή αναγκαίο όρο για την πολιτική τους επιβίωση. Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που κάνει και η Ν.Δ., από τη δική της όμως σκοπιά. Το πού θα οδηγήσει αυτή η κυβερνητική κρίση είναι άγνωστο.

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι αντιμετωπίζουν ένα μείζον πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα, την ανεξέλεγκτη εγκληματική δράση του νεοναζιστικού μορφώματος, με όρους στενής κομματικής λογικής. Παίζουν κυριολεκτικά με τη φωτιά. Το διακύβευμα του ιδιότυπου αυτού «μπρα ντε φερ» υπερβαίνει όμως τις προθέσεις των πρωταγωνιστών του. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου