Το παιχνίδι της ενέργειας
Ενεργειακά παιχνίδια υφαίνονται εδώ και καιρό με επίκεντρο την Ελλάδα, σε μία άκρως επικίνδυνη περιοχή, μία πολύ κρίσιμη χρονική συγκυρία. Στα παιχνίδια αυτά συμμετέχουν πολλοί «παίκτες» με συμφέροντα στο χώρο. Ακόμη και η Ε.Ε. δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να παρέμβει, διεκδικώντας ό,τι καλύτερο μπορεί από τις ρευστές ακόμη εξελίξεις.
Γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η σπουδή της Ε.Ε. να επισημάνει την άκρως ευάλωτη θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα εξαιτίας της υψηλής εξάρτησής της από τρίτες, εκτός Ε.Ε., χώρες, καθώς και οι συστάσεις της για πλήρη απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα μέσω πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.
Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ότι πωλούνται ώς το καλοκαίρι οι δύο βασικές δημόσιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ, για τις οποίες έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον αρκετοί σοβαροί διεθνείς παράγοντες του τομέα, ανάμεσά τους και δύο ρωσικές εταιρείες-κολοσσοί στο χώρο τους (η Gazprom και η SINTEZ). Ελα όμως που Ε.Ε. και ΗΠΑ (με τις τελευταίες ειδικά να εκπροσωπούν ανοιχτά το φυσικό αέριο και τα συφέροντα του Αζερμπαϊτζάν) αντιτίθενται στο ενδεχόμενο να βάλουν πόδι ρωσικές εταιρείες φυσικού αερίου στην Ελλάδα...
Οσο λοιπόν κι αν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έχει διαμηνύσει ότι τις ελληνικές εταιρείες θα τις αποκτήσει εκείνος που θα κάνει την καλύτερη προσφορά, το θέμα φαίνεται ότι είναι πολύπλοκο και έχει έντονες πλέον γεωπολιτικές διαστάσεις. Ολα πια έχουν μπει στο τραπέζι. Από την κρίση στη Συρία έως το αέριο στο οικόπεδο της ΑΟΖ της Κύπρου και τα πολύ πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο υπέδαφος του Ιονίου.
Η Ε.Ε., αν και αναγνωρίζει την ύπαρξη ελληνικών κοιτασμάτων, θεωρεί ότι δεν είναι εφικτός ακόμη ο υπολογισμός της μελλοντικής αξιοποίησής τους και επομένως δεν μπορεί η χώρα μας να επαναπροσδιορίσει άμεσα την ενεργειακή της πολιτική. Με άλλα λόγια, μας λέει να αρκεστούμε σε ό,τι έχουμε, να μην αλλάξουμε πολιτική και να προχωρήσουμε ό,τι έχουμε συμφωνήσει. Δηλαδή την πώληση μονάδων παραγωγής λιγνίτη, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την υποβάθμιση του δημόσιου στρατηγικού φορέα της ΔΕΗ. Ποιος όμως ωφελείται απ' όλα αυτά; Οι πολίτες ή τα μεγάλα, ανέλεγκτα συμφέροντα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου