Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

«Aγοράσαμε τον ΔΕΣΦΑ», λένε οι Αζέροι


«Aγοράσαμε τον ΔΕΣΦΑ», λένε οι Αζέροι


Του Βασίλη Γεώργα

 getFilvfreΧοντρό παιχνίδι μεταξύ Αζέρων και ελληνικής κυβέρνησης παίζεται τα τελευταία 24ωρα με φόντο τις οριστικές αποφάσεις στο μέτωπο της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, το κλείσιμο της συμφωνίας… ανακοινώθηκε χθες, όχι από την Αθήνα αλλά από το Αζερμπαϊτζάν.


Την ίδια στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει εγκρίνει ακόμη το deal, καθώς είναι πολλά και σημαντικά τα εκκρεμή θέματα, ενώ η κυβέρνηση «καίγεται» για μια τελική συμφωνία με τη Socar, ώστε να πιστωθεί σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία την πρώτη «επιτυχημένη» ιδιωτικοποίηση, ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, Ροβνάγκ Αμπντουλάγεφ, έσπευσε να ανακοινώσει επίσημα χθες, με δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Socar, ότι η συμφωνία έκλεισε με το ΤΑΙΠΕΔ και το 66% του ΔΕΣΦΑ περνά υπό τον έλεγχό της.


 «Τεχνικά ζητήματα»

 «Η Socar βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι έχει καταλήξει στην κύρια συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά ποσοστού 66% του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα. Οι σύμβουλοι τόσο της Socar όσο και του ΤΑΙΠΕΔ εργάζονται αυτή τη στιγμή για τα τελικά τεχνικά ζητήματα της εξαγοράς» επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν, ενώ ο επικεφαλής της Socar επισημαίνει ότι «η απόφαση για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ είναι εναρμονισμένη με τις υφιστάμενες υψηλού επιπέδου διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν» και ότι η εταιρεία «έχει μεγάλο ενδιαφέρον να αρχίσει να εργάζεται στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για το πρώτο σχέδιό μας αυτού του τύπου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».



Πηγές από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ ερμήνευαν την ανακοίνωση της Socar ως προσπάθεια να ασκηθεί πίεση για να υπογραφεί γρήγορα η σχετική συμφωνία, η οποία εντούτοις -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- περιλαμβάνει πληθώρα όρων και προϋποθέσεων που την καθιστούν λεόντειο υπέρ των Αζέρων.



Οι όροι τους οποίους επιχειρεί να επιβάλει η Socar αποσκοπούν στην ταχύτερη δυνατή απόσβεση του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ που φέρεται να προσφέρουν και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:



-Τη δυνατότητά τους να αυξήσουν κατά το δοκούν τα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς μετακυλίοντας με αυτόν τον τρόπο μέρος του κόστους τους στους τελικούς καταναλωτές.



-Να εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο τις οφειλές τρίτων προς τον ΔΕΣΦΑ



-Να μπορεί να ανακτήσει κόστη που έχουν να κάνουν με αμοιβές προσωπικού (μειώσεις μισθών, αριθμός εργαζομένων κ.ά.)



-Να ανακτήσουν στο μέλλον ποσά από το κόστος απαλλοτριώσεων σε περιοχές όπου θα διέλθει το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου.



Η κυβέρνηση από την πλευρά της φέρεται να πιέζει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να βρει λύσεις ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Αζέρων, που σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να προσκρούουν στους ευρωπαϊκούς κώδικες διαχείρισης δικτύων.



Σε κάθε περίπτωση η επικύρωση της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά δεν αναμένεται να γίνει πριν περάσει μία εβδομάδα και όχι τουλάχιστον πριν από τις 28 Ιουνίου, όταν δηλαδή αναμένεται να γίνουν γνωστές οι προθέσεις της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ για τον αγωγό (TAP ή Nabucco) που θα επιλεγεί να μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά.



Η ρωσική κρατική εταιρεία αερίου Gazprom ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση για την ελληνική ΔΕΠΑ σε ενδεχόμενο νέο διαγωνισμό, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος εξαγωγών της εταιρείας, Alexander Medvedev, ο οποίος δήλωσε: «Οχι, δεν θα το κάνουμε».



Προχθές, υπεγράφη στο ΥΠΕΚΑ και η «συμφωνία υποδοχής» του αγωγού ΤAP, με την οποία διευθετούνται όλες οι εκκρεμότητες για τον αγωγό, όπως τα τέλη διέλευσης, θέματα απαλλοτριώσεων και η πιθανή συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου