Πρωθυπουργική "αφωνία" για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους και την αντιπαράθεση ΔΝΤ-Βερολίνου. Καταρρέει η εκλογική στρατηγική της κυβέρνησης
Πόντιος Πιλάτος στον "καβγά των βουβαλιών"
Μια παροιμία λέει πως "όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια". Προφανώς, ο Αντ. Σαμαράς πιστεύει πολύ στη λαϊκή θυμοσοφία, καθώς ο ίδιος και η κυβέρνηση σφυρίζουν αδιάφορα και είναι απλοί θεατές στην ανοιχτή σύγκρουση ΔΝΤ - Βερολίνου αναφορικά με το ελληνικό Μνημόνιο, αλλά και το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του χρέους της Ελλάδας. Την ίδια ώρα η "παραδοχή" του ΔΝΤ περί "λάθους" στο ελληνικό πρόγραμμα εκθέτει πολιτικά τον πρωθυπουργό και ρηγματώνει περαιτέρω την ήδη τραυματισμένη κοινωνική συνοχή.
Η δημόσια, πια, αντιπαράθεση μεταξύ των δανειστών έχει προκαλέσει "βραχυκύκλωμα" στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αντ. Σαμαράς για μία ακόμη φορά -όπως έκανε και πριν από το Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου, όταν το ΔΝΤ πίεζε και τότε για κούρεμα, πριν υιοθετηθεί η συμβιβαστική λύση της επιμήκυνσης και των μηδενικών επιτοκίων- παίζει τον ρόλο του Ποντίου Πιλάτου και περιμένει από τους δανειστές να αποφασίσουν... τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος.
"Κανένας λόγος"
Εξάλλου την "αδιάφορη" στάση της κυβέρνησης επιβεβαίωναν, ήδη από την περασμένη Παρασκευή, συντονισμένες διαρροές από το πρωθυπουργικό επιτελείο. "Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να παρέμβει στην αντιπαράθεση του ΔΝΤ με την Ε.Ε." τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, ενώ και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, που συναντήθηκε με τον επίτροπο Οικονομικών, Όλι Ρεν, στο Ελσίνκι, "προσπέρασε" την κόντρα των δανειστών, αλλά και την ομολογία - σοκ του ΔΝΤ και εγγυήθηκε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του "θα πιάσουν τους στόχους".
Σημειωτέον ότι, λίγο πριν συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Φινλανδός επίτροπος είχε στείλει στην Αθήνα ένα αυστηρό μήνυμα, το οποίο, grosso modo, συμπυκνώνεται στη φράση "να αφήσει η Ελλάδα το κούρεμα και να κάνει τη δουλειά της" -δηλαδή να εφαρμόσει κατά κεραίαν τα "μνημονιακά" υπεσχημένα...
"Πληρώνει" το Βερολίνο
Πάντως, ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., που δυσφορούν με την τακτική "αφωνίας" του πρωθυπουργού, του καταλογίζουν πως η στάση "Ποντίου Πιλάτου" είναι μονόδρομος για τον Αντ. Σαμαρά για έναν λόγο: η στρατηγική επιλογή του να προσδεθεί τόσο στενά στο άρμα της Γερμανίας δεν αφήνει περιθώρια στον πρωθυπουργό να ταχθεί υπέρ ενός νέου κουρέματος (δηλαδή υπέρ της θέσης του ΔΝΤ...), αν και ο ίδιος έχει "στήσει" την πολιτική και εκλογική στρατηγική του σ' αυτό ακριβώς το σενάριο: ότι, αν χρειαστεί να προσφύγει σε εκλογές, θα θέσει ως νέο εκλογικό "διακύβευμα" το σενάριο νέας, "γενναίας" απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Όμως, όπως παραδέχονται ακόμη και στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το Βερολίνο δεν συζητά καν -αυτή τη στιγμή- ένα τέτοιο ενδεχόμενο: αντιθέτως, η Γερμανία φέρεται να προκρίνει όχι τη μείωση του χρέους, αλλά... τη "μείωση βαρών". Δηλαδή, μία νέα επιμήκυνση του χρέους επί μακρόν (όσο... χρειαστεί) με μηδενικά επιτόκια, προκειμένου τα νούμερα να εμφανίζονται πάλι διαχειρίσιμα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Πάντως, αν έως τότε η κυβέρνηση δεν αντέξει, παραμένει ερώτημα για το Μαξίμου με ποια "αφήγηση" θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές -γιατί σίγουρα ο Αντ. Σαμαράς δεν μπορεί να ζητήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών υποσχόμενος ότι οι δανειστές θα κάνουν... σκόντο στα επιτόκια δανεισμού.
Αντ. Σαμαράς: Αντιμέτωπος με τους εταίρους του
Η -τραυματισμένη λόγω αντιρατσιστικού- σχέση του Μεγάρου Μαξίμου με τους ελάσσονες κυβερνητικούς εταίρους βρισκόταν σε τροχιά σύγκρουσης ήδη από τις αρχές της εβδομάδας: όταν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. μπλόκαραν στη Βουλή τη διαδικασία κατεπείγοντος για τη συζήτηση του νομοσχεδίου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όταν ο Ευ. Βενιζέλος τάχθηκε κατά της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και όταν ο Φ. Κουβέλης εναντιώθηκε -στα λόγια, τουλάχιστον- στην πώληση της ΕΥΑΘ.
Όμως, ήταν η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ που έβαλε... φωτιά στην κυβέρνηση, καθώς ο Αντ. Σαμαράς βρέθηκε εκτεθειμένος για την πολιτική που ακολουθεί και έχει, συν τοις άλλοις, να αντιμετωπίσει τις αξιώσεις των κυβερνητικών εταίρων του για αναθεώρηση της πολιτικής του Μνημονίου.
Όλα αυτά, ενόσω συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν τη δυσφορία του για τη στάση που τηρεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ "γκρινιάζουν" και για τις πρόσφατες πολιτικές επιλογές της ΔΗΜ.ΑΡ. Παράλληλα ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς επιχειρεί να "διαχωρίσει" το πρώτο Μνημόνιο (στο οποίο αντιτάχθηκε) από... τα επόμενα, στα οποία συναίνεσε. Μάλιστα, προχθές, το Μαξίμου προχώρησε σε οργίλη διαρροή κατά του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας πως "όσοι έχουν μνήμη μπορούν να κρίνουν ποιοι οδήγησαν τη χώρα σ' αυτή την κατάσταση".
Σύσκεψη "επανεκκίνησης"
Τούτων δοθέντων, ο Αντ. Σαμαράς σχεδιάζει να συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών αυτή την εβδομάδα. Όχι μόνο για να "ξεκαθαρίσει" -όπως λένε συνεργάτες του- τη σχέση του με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και για να τεθούν επί τάπητος όλα τα "αγκάθια" του επόμενου διαστήματος, 24 ώρες πριν έρθουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα: οι ιδιωτικοποιήσεις, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, τα "λουκέτα" δημοσίων φορέων και οργανισμών. Μάλιστα, στη σύσκεψη αρχηγών θα εξεταστούν και όλα τα σενάρια "ξαφνικού θανάτου" μεγάλων κρατικών εταιρειών, προκειμένου να οδηγηθούν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι στην έξοδο. Στον σχεδιασμό του Μαξίμου παραμένουν η ΕΡΤ, η ΕΒΟ και ενδεχομένως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στο στόχαστρο των πρώτων περικοπών, όμως, για να φτάσει η συζήτηση εκεί, θα πρέπει πρώτα ο Αντ. Σαμαράς να έχει αποσπάσει εκ νέου τη στήριξη των εταίρων του για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου