Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Η μέθοδος των τριών

Η μέθοδος των τριών

Τελικά, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα χρειαστούν ακόμη ένα γύρο συσκέψεων, τον τρίτο μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να συμφωνήσουν εάν υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ τους ή εάν ο βίος της τρικομματικής κυβέρνησης ετελεύτησε οριστικά. Στη σημερινή συνάντησή τους, οι τρεις θα επιχειρήσουν να βρουν λύση στο κυβερνητικό αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί μετά τη μονομερή, πραξικοπηματική απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει μέσα σε μία μέρα την ΕΡΤ.


Επειδή ουδείς επιθυμεί αυτή την περίοδο ρήξη και εκλογές (ιδίως οι Ευρωπαίοι εταίροι), η λογική λέει πως μάλλον θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία-πακέτο που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα ανοιχτά ζητήματα της διακυβέρνησης (ΕΡΤ, επικαιροποίηση προγραμματικής συμφωνίας, συντονιστικό όργανο), όπως ζητούν επιμόνως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα θα μείνουν ώς αργά το βράδυ ανοιχτά.

Αποφασιστικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η απόφαση της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, που πιθανότατα θα ανακοινωθεί αύριο βράδυ. Με αυτή θα εξειδικεύεται η προσωρινή διαταγή του προέδρου του, ιδίως όσον αφορά τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κατά τη μεταβατική περίοδο, έως την ίδρυση και τη λειτουργία του νέου δημόσιου φορέα.

Αναδεικνύεται εδώ όμως ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα. Πολιτικοί ηγέτες φαίνεται να «κρύβονται» πίσω από το Ανώτατο Δικαστήριο, περιμένοντας από αυτό να μεσολαβήσει και να αποτρέψει μια μείζονα πολιτική κρίση, την οποία εκείνοι δημιούργησαν αλλά αδυνατούν να χειριστούν. Αυτό αφορά πολύ περισσότερο τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη της κρίσης, με τις απαράδεκτες πρωτοβουλίες που πήρε.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το τελευταίο διάστημα, εν όψει κρίσιμων αποφάσεων, πληθαίνουν οι περιπτώσεις όπου με απ' ευθείας παρέμβαση ή εντολή του μεγάρου Μαξίμου επιστρατεύονται από κυβερνητικούς εντολοδόχους άλλοτε η «εξέδρα» των κοινωνικών αυτοματισμών, άλλοτε η «σιδηρά πυγμή» της κρατικής καταστολής (βλ. επιστρατεύσεις) και συχνά η παραθεσμική «βιομηχανία» των Πράξων Νομοθετικού Περιεχομένου. Και όλα αυτά βέβαια με την ανοχή ή τα «στραβά μάτια» των άλλων δύο κυβερνητικών συνεταίρων, που επιβεβαίωναν έτσι και τις δικές τους σοβαρές πολιτικές αδυναμίες.

Μπορεί να μας λείπει η «κουλτούρα» των κυβερνήσεων συνεργασίας, ωστόσο εδώ το ζήτημα είναι άλλο. Αφορά την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου