Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Τρομάζει το «λάθος» την τρικομματική

ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Τρομάζει το «λάθος» την τρικομματική

Δοκιμάζεται και πάλι η μέθοδος των τριών Την ώρα που η αντιπολίτευση, αξιωματική και ελάσσων, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αντιπαράθεση ΔΝΤ-Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την παραδοχή λαθών στο πρόγραμμα, καταγγέλλοντας ότι παρασκηνιακά η κυβέρνηση ετοιμάζει μαζί με την τρόικα Μνημόνιο 4, η διαφορετική στάση των κομμάτων της τρικομματικής γίνεται βάση για νέες ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις.

Δοκιμάζεται και πάλι η μέθοδος των τριών Η γραμμή άμυνας του Α. Σαμαρά και της Ν.Δ. στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η παραδοχή λάθους στο ελληνικό πρόγραμμα από το ΔΝΤ επιχειρεί να «τακτοποιήσει» το παρελθόν και τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του σημερινού πρωθυπουργού σε σχέση με το Μνημόνιο, δεν απαντά ωστόσο στο ουσιαστικό ερώτημα, που είναι το εξής: Πώς σχεδιάζει να κινηθεί πλέον ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης; Ο κ. Σαμαράς είπε από το Ελσίνκι:
Οχι τώρα
«Ακριβώς σε αυτά τα λάθη ασκούσα κριτική από την αρχή», και πρόσθεσε -αορίστως- ότι αυτό που επιδιώκει είναι η διόρθωσή τους. Συνεργάτες του αλλά και πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι δεν είναι η στιγμή για διεκδικήσεις από την ελληνική πλευρά. Προαναγγέλλουν με αυτό τον τρόπο ότι το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να πιέσουν για ελάφρυνση του ελληνικού προγράμματος πατώντας στην παραδοχή του λάθους, όχι τουλάχιστον άμεσα, θεωρώντας:
Πρώτον, ότι αν η ελληνική κυβέρνηση επιχειρήσει να μπει «σφήνα» στην αντιπαράθεση ΔΝΤ-Κομισιόν, μόνο να χάσει έχει, καθώς -όπως λένε- αν υπάρξει τώρα ένταση, θα ανατραπεί ο σχεδιασμός για νέα αναδιάρθρωση στο ελληνικό χρέος στο προσεχές μέλλον.
Δεύτερον, ότι η επικράτηση της συζήτησης στη δημόσια ατζέντα για τη διόρθωση των λαθών θα προκαλέσει χαλάρωση στο πρόγραμμα και ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Την ίδια στιγμή που Α. Σαμαράς και Γ. Στουρνάρας φέρονται να διστάζουν να προβάλουν διεκδικήσεις επειδή φοβούνται μία νέα αντιπαράθεση με την τρόικα, το Μαξίμου σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα όσα δημοσιοποίησε το ΔΝΤ στο πλαίσιο της υποβόσκουσας ενδοκυβερνητικής κρίσης και της διαφωνίας με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους - και ιδίως έναντι του ΠΑΣΟΚ και του Ευ. Βενιζέλου, τον οποίο και θα επιχειρήσουν να φέρουν προ των ευθυνών του για την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας και τα λάθη της κυβέρνησης Παπανδρέου, που διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το αρχικό πρόγραμμα. Και αυτό όμως δεν θα είναι εύκολο, καθώς, π.χ., ο Α. Σαμαράς μνημονεύει σήμερα την κατά 50% διαγραφή του χρέους ως θετικό γεγονός, όταν αυτή έγινε με πρωθυπουργό τον Λ. Παπαδήμο, υπουργό Οικονομικών τον Ευ. Βενιζέλο, και τον Α. Σαμαρά και τη Ν.Δ. ναι μεν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά με αμφιταλαντεύσεις, τότε, έναντι του «κουρέματος» και των επιπτώσεών του στην ελληνική οικονομία.
Η σύσκεψη των τριών
Αρχής γενομένης από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά και την έναρξη των νέων συζητήσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, το Μαξίμου θα βρεθεί ανάμεσα στην πίεση της ΔΗΜΑΡ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, και στη θέση της τρόικας, που, ενώ συγκρούεται στο εσωτερικό της για λάθη που έγιναν στο ελληνικό πρόγραμμα, αρνείται ακόμα και να συζητήσει ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις.
Το κλίμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους -ιδίως με τον Ευ. Βενιζέλο- είναι ήδη αρνητικό. Μετά την εμπλοκή στο θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, τις δημόσιες αιχμές του προέδρου αλλά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά της Ν.Δ. και του Α. Σαμαρά και τις πιέσεις υπέρ των άμεσων αλλαγών στη λειτουργία της κυβέρνησης, του ανασχηματισμού και της υπογραφής νέας προγραμματικής συμφωνίας, θα προστεθεί και η προσωπική αντιπαράθεση Σαμαρά-Βενιζέλου για τον ποιον εκθέτει η παραδοχή των λαθών από την πλευρά του ΔΝΤ, αλλά και πώς πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής. Είναι οξύμωρο, αλλά, όπως ο Α. Σαμαράς δηλώνει δικαιωμένος, παραπέμποντας στην κριτική που έκανε στο Μνημόνιο ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, δικαιωμένος επιχειρεί να εμφανιστεί και ο Ευ. Βενιζέλος, προτάσσοντας τις αλλαγές που έγιναν από το πρώτο στο δεύτερο πρόγραμμα για να στηρίξει το επιχείρημά του ότι ως υπουργός Οικονομικών έκανε σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Ο Φ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ, πάντως, μίλησαν ήδη για την ανάγκη τροποποίησης των μέτρων, που έχει αποδειχθεί ότι δεν αποδίδουν, και αυτό αποτελεί νέο αγκάθι για το Μαξίμου. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε ήδη τροποποίηση των μέτρων της υπερφορολόγησης και διεκδίκηση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, και προαναγγέλλει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μέτρα σε βάρος των μισθωτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου