Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Στρώνουν το χαλί για απολύσεις σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ

Στρώνουν το χαλί για απολύσεις σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ


ΝΙΚΟΣ Β.ΤΣΙΤΣΑΣ
Στρώνουν το χαλί για απολύσεις σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η δημοσίευση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από την πλευρά της κυβέρνησης, με την οποία προβλέπεται ότι με απλές αποφάσεις των εποπτευόντων υπουργών θα μπορούν στο εξής να καταργούνται και να συγχωνεύονται εταιρείες του Δημοσίου, ανοίγοντας τον δρόμο των απολύσεων στο Δημόσιο από τις ΔΕΚΟ.


Η νομική ρύθμιση δεν αφορά μόνο την ΕΡΤ αλλά μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπου το κράτος κατέχει πάνω από το 50% των μετοχών, τις θυγατρικές τους, ακόμα και ανώνυμες εταιρείες που έχουν τεθεί σε καθεστώς αποκρατικοποίησης.
Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν υπογράψει μόνο τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που προέρχονται από τη ΝΔ, ενώ τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσουν όταν κατατεθεί στη Βουλή.
Η νομική ρύθμιση, την οποία δεν έχουν υπογράψει οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να κυρωθεί από το κοινοβούλιο εντός των επόμενων τριών μηνών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή για κύρωση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, ενώ άμεσα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση της νέας ΕΡΤ.
Στρώνουν το χαλί για απολύσεις σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ

Η κατάργηση οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα επιφέρει την άμεση απόλυση του προσωπικού που απασχολείται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και θεωρείται ως η βασική δεξαμενή για τις υποχρεωτικές απομακρύνσεις 2.000 εργαζομένων από τον κρατικό μηχανισμό μέσα στον Ιούνιο, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
Ο Νόμος 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ προέβλεπε ότι αποτελούσε ευθύνη των διοικητικών συμβουλίων η σύνταξη νέων οργανισμών, η αναδιοργάνωση των οργανογραμμάτων και η επανακατάρτιση του προσωπικού σε περίπτωση που η επιχείρηση εμφανίζει αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.
Κλείσιμο
Στρώνουν το χαλί για απολύσεις σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ
Με τη χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης, ο κύριος μέτοχος κάθε δημόσιου οργανισμού, που είναι τα εποπτεύοντα υπουργεία, θα μπορεί να αποφασίσει το κλείσιμο ή τη συγχώνευση ΔΕΚΟ, καθορίζοντας στην υπουργική απόφαση τα θέματα διαδοχής, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του φορέα, την αυτοδίκαιη λύση πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, την ακύρωση των αποσπάσεων υπαλλήλων αλλά και τη λήξη των οργάνων διοίκησης.
Αντίστοιχα οι υπουργικές αποφάσεις θα προβλέπουν την τύχη της περιουσίας -σε περίπτωση συγχωνευόμενων νομικών προσώπων- καθώς και για το μέλλον του προσωπικού που απασχολούν, δηλαδή τον αριθμό και την ειδικότητα των υπαλλήλων που θα απολυθούν και αυτών που θα μεταφερθούν στον νέο οργανισμό που θα προκύψει από τη συγχώνευση.

Σε κάθε περίπτωση, είτε αφορά κατάργηση είτε συγχώνευση οργανισμών, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και του εποπτεύοντος υπουργού θα καθορίζονται οι τελικές λεπτομέρειες που αφορούν τα οικονομικά στοιχεία και το προσωπικό των οργανισμών.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ Επικεφαλής της επιτροπής ο Ι. Τέντες
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απόφαση για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία του νέου φορέα, ο οποίος θα «βγει στον αέρα», σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, σε τρεις μήνες από σήμερα.
Επικεφαλής της επιτροπής που θα αναλάβει τον επανασχεδιασμό του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα θα τεθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- ο ανώτατος δικαστικός, εθνικός συντονιστής για την καταπολέμηση της διαφθοράς κ. Ι. Τέντες. Το νομοσχέδιο, που θα προβλέπει τις θέσεις εργασίας, τους τρόπους πρόσληψης των εργαζομένων, τον χαρακτήρα που θα έχει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, τους βασικούς πυλώνες του τηλεοπτικού προγράμματος κ.ά., θα κατατεθεί ίσως και σήμερα στη Βουλή.
Οι εργαζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 800, οι προσλήψεις θα γίνουν με κριτήρια ΑΣΕΠ, ενώ οι απολυθέντες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν νέα αίτηση πρόσληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου