Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Οι 2.500 εκπαιδευτικοί που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα δεν περισσεύουν»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ  ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  «Οι 2.500 εκπαιδευτικοί που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα δεν περισσεύουν»



Αποφασισμένοι για απεργίες με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι εκπαιδευτικοί Στην ιδιωτική εκπαίδευση εκτιμάται ότι θα εξωθούνται αμέσως μετά το γυμνάσιο χιλιάδες μαθητές στην Ελλάδα, ενώ άλλοι τόσοι θα αναγκάζονται να διακόψουν πρόωρα τις σπουδές τους, λόγω αδυναμίας καταβολής των διδάκτρων στα ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ, αν θα «περάσει», ως έχει, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση (που θέτει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες εκπαιδευτικούς και καταργεί 50 ειδικότητες διδασκόμενων μαθημάτων).

Αυτό ισχυρίστηκαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Θεσσαλονίκης, προαναγγέλλοντας μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις, από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

«Οι 2.500 εκπαιδευτικοί (355 στη Θεσσαλονίκη), που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, δεν περισσεύουν. Η δημόσια τεχνική εκπαίδευση γίνεται, βάσει του σχεδιασμού Αρβανιτόπουλου, ιδιωτική και οι 20.000 μαθητές που φοιτούν σήμερα σε αυτή (2.000 στη Θεσσαλονίκη), θα πάνε αναγκαστικά σε ΙΕΚ», υποστήριξε ο Χρήστος Ζαγανίδης της Ε' ΕΛΜΕ. Πρόσθεσε ότι «τα σχολεία θα μείνουν κλειστά αν η κυβέρνηση προχωρήσει έστω σε μία απόλυση». Κατά τον ίδιο, ο κλάδος των εκπαιδευτικών έχει συσσωρεύσει αγανάκτηση, που «ήρθε η περίοδος να εκφραστεί».

Τα ιδιωτικά ΙΕΚ στο «κυνήγι» μαθητών απ' τα δημόσια σχολεία


Ο Γιάννης Λαθήρας, της Γ' ΕΛΜΕ, σημείωσε ότι η διαθεσιμότητα των 2.500 καθηγητών συνιστά την πρώτη μαζική απόλυση δημοσίων υπαλλήλων από το 1911 και καταργεί το Σύνταγμα. «Δεν θα μπούμε στο σχολείο που ετοιμάζουν από τον Σεπτέμβριο. Εγκρίθηκε ήδη από το συνέδριό μας και θα επιβεβαιωθεί στις γενικές συνελεύσεις, τον Σεπτέμβριο, μια απεργία τέτοιου είδους, που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα», συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι, ήδη, εκπρόσωποι ιδιωτικών ΙΕΚ τηλεφωνούν στους μαθητές, καλώντας τους να εγγραφούν σε αυτά, σε ειδικότητες αντίστοιχες με τις υπό κατάργηση.

Τεράστιες επενδύσεις από ιδιώτες
Ο Δημήτρης Αμπόνης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΟΛΤΕΕ), ισχυρίστηκε ότι όλες οι εξελίξεις πριμοδοτούν την ιδιωτική εκπαίδευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι τυχαίο ότι πριν την ανακοίνωση των μέτρων, έχουμε τεράστιες επενδύσεις σε ιδιωτικά ΙΕΚ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ποιος νουνεχής επιχειρηματίας θα έριχνε τόσα λεφτά εν μέσω κρίσης, αν δεν ήξερε ότι θα έχει οφέλη;»

Λύκειο για λίγους

Η Αθηνά Παπανικολάου, της Α' ΕΛΜΕ, σημείωσε ότι η πρόσβαση στο λύκειο θα είναι πλέον για λίγους και στην ανώτατη εκπαίδευση για ακόμη λιγότερους. Παράλληλα, πρόσθεσε, «οι μαθητές κατευθύνονται στη μαθητεία, δηλαδή στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία. Γυρίζουμε χρόνια πίσω».

Η Ευη Πάτκου, της Δ' ΕΛΜΕ, επισήμανε ότι «ο κ.Αρβανιτόπουλος έφερε στη Βουλή 2.500 ονόματα για απόλυση, αλλά δεν έφερε κανένα σχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση, πέραν ενός non paper». Πρόσθεσε ότι οι περισσότερες από τις 50 υπό κατάργηση ειδικότητες έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά, κάτι που έγινε σαφές σε προ τριετίας αξιολόγησή τους.

Οι Γερμανοί ζητούν 50.000 αποφοίτους
Ο Γιώργος Ιωαννίδης, διευθυντής του 7ου ΕΠΑΛ («Ευκλείδης»), υποστήριξε ότι η αξία πολλών καταργούμενων ειδικοτήτων, όπως της υγείας και πρόνοιας, είναι πολύ υψηλή. Ενδεικτικά ανέφερε ότι προ ημερών δέχτηκε τηλεφώνημα από εταιρεία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, η οποία ζητούσε στοιχεία για αποφοίτους των σχολών νοσηλευτικής και τεχνικών επαγγελμάτων, καθώς «οι Γερμανοί ζητούν επειγόντως 50.000 αποφοίτους ΕΠΑΛ και τεχνικών λυκείων». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου