«Κλείδωσε» η διαθεσιμότητα για 5.000
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
«Κλείδωσαν» το χρονοδιάγραμμα και ο επιμερισμός σε όλα τα υπουργεία των 5.000 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των γενικών γραμματέων που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους γενικούς γραμματείς για την κινητικότητα ήταν αυστηρός, ζήτησε να ανταποκριθούν όλοι στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα και ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί ο ίδιος προσωπικά την πορεία των εργασιών.
Ζήτησε μάλιστα να συνεργαστούν όλοι με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να μη γίνουν λάθη και να υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης των δομών υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων με στόχο να προκύψει το πλεονάζον προσωπικό με αξιοκρατικά κριτήρια.
Αντίστοιχα η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου επισήμανε την ανάγκη μετακίνησης προσωπικού προκειμένου να ενισχυθούν φορείς που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη, όπως ο ΕΟΠΥΥ κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αριθμοί του προσωπικού που πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα ανά υπουργείο θα παραδοθούν σήμερα από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Στεφάνου στους αντίστοιχους γενικούς γραμματείς των υπουργείων.
Μέχρι σήμερα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.260 υπάλληλοι με την ψήφιση του πολυνόμου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ έχει ψηφιστεί και η διαθεσιμότητα 3.200 δημοτικών αστυνόμων από τον Σεπτέμβριο. Προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη απαιτούνται ακόμα 5.000 πλεονάζοντες υπάλληλοι.
Ο σχεδιασμός
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τη θέση σε διαθεσιμότητα 6.000 υπαλλήλων (1.000 περισσότερων από τον αρχικό στόχο προκειμένου να αντιμετωπιστούν αστοχίες της τελευταίας στιγμής) με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μετά τη γνωστοποίηση των στόχων που θα έχει κάθε υπουργείο:
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τη θέση σε διαθεσιμότητα 6.000 υπαλλήλων (1.000 περισσότερων από τον αρχικό στόχο προκειμένου να αντιμετωπιστούν αστοχίες της τελευταίας στιγμής) με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μετά τη γνωστοποίηση των στόχων που θα έχει κάθε υπουργείο:
- Μέχρι τις 31 Ιουλίου κάθε υπουργείο θα έχει έτοιμο τον σχεδιασμό για τη διαθεσιμότητα προσδιορίζοντας τους κλάδους, τις ειδικότητες και τα τμήματα από τα οποία θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό.
- Μέχρι τις 23 Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανά υπουργείο της έκδοσης υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες θα καταργούνται οργανικές θέσεις.
- Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φακέλων υπαλλήλων και θα έχει προκύψει το προσωπικό με τα «χαμηλότερα» προσόντα που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης μετά το πέρας της σύσκεψης δήλωσε ότι στο κύμα της διαθεσιμότητας του Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχουν όλα τα υπουργεία ύστερα από αξιολόγηση των δομών. «Θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας τα οριζόντια μέτρα και τις οριζόντιες παρεμβάσεις και οι διαδικασίες αυτές να γίνουν με όσο το δυνατόν πιο αξιοκρατικό τρόπο, στο πλαίσιο, βέβαια, πάντα των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Στις λίστες και όσοι κατέχουν μεταπτυχιακό
Δεν απέφυγαν τελικά τη διαθεσιμότητα οι εκπαιδευτικοί που κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικά και οι οποίοι αρχικά είχαν εξαιρεθεί, αφού τελικά χθες με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή, αφού αποτελούσε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, ξαναμπήκαν στις σχετικές λίστες.
Πρόκειται για περίπου 245 καθηγητές από τις ειδικότητες της ΤΕΕ που καταργήθηκαν και είχαν εξαιρεθεί με τον πρόσφατο Ν. 4172/13 πριν από λίγες ημέρες. Χθες, πάντως, ο υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε με τον υπ. Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, στο πλαίσιο απορρόφησης των εκπαιδευτικών από μονάδες Υγείας.
Οπως είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος, βασική μας μέριμνα είναι οι καθηγητές που τίθενται σε διαθεσιμότητα να απορροφηθούν από άλλες υπηρεσίες. Αφού αξιολογηθούν, θα απορροφηθούν από το υπουργείο Υγείας. Από την πλευρά τους οι καθηγητές καταγγέλλουν ότι με τα εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν στον νόμο την τελευταία στιγμή στις άλλες κατηγορίες ουσιαστικά εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα ελάχιστοι εκπαιδευτικοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου