Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΕΥΑΘ Κρατικό «όχι» στο δημοψήφισμα

ΕΥΑΘ Κρατικό «όχι» στο δημοψήφισμα



 
Του Νίκου Ηλιάδη
  Να παρεμποδίσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, το οποίο σχεδιάζουν για το φθινόπωρο οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, επιχειρεί ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.
 Σε απόφασή του, την οποία κοινοποίησε χθες προς το δήμο Θέρμης, ο Αθανάσιος Καρούντζος αποφαίνεται ότι «αντικείμενα τοπικών δημοψηφισμάτων δεν μπορούν να αποτελούν τα θέματα εθνικής πολιτικής, καθώς και εκείνα που συνιστούν περιφερειακές και νομαρχιακές αρμοδιότητες. Τοπικό δημοψήφισμα», συνεχίζει ο κ. Καρούντζος, «μπορεί να διεξαχθεί μόνο για θέμα υπαγόμενο στη σφαίρα αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ» και υπογραμμίζει: «Εξάλλου η απόφαση περί ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ εντάσσεται στη γενικότερη οικονομική πολιτική του κράτους και δεν εμπίπτει στις τοπικές αρμοδιότητες του δήμου Θέρμης».

Η απόφαση του κ. Καρούντζου εκδόθηκε στο πλαίσιο του ελέγχου νομιμότητας από την αποκεντρωμένη διοίκηση των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων. Το παράδοξο είναι ότι στη δισέλιδη απόφασή του ο γενικός γραμματέας επικαλείται συνταγματικές διατάξεις και νόμους από τους οποίους προκύπτει ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να επιληφθούν θεμάτων όπως η ύδρευση και η αποχέτευση. Ειδικότερα ο κ. Καρούντζος αναφέρει:
- Το άρθρο 101 του Συντάγματος, στο οποίο προβλέπεται ότι «η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού».
- Το άρθρο 75 του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα, όπου αναφέρεται ότι «οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας».
- Το άρθρο 216 του ν. 3463/2006, όπου ορίζεται ότι «οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές, προκειμένου να λάβουν απόφαση για σοβαρά θέματα, που ανήκουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων τους, μπορούν να διεξάγουν τοπικό δημοψήφισμα».
Εντούτοις στο διά ταύτα ο κ. Καρούντζος αναφέρει πως για την περίπτωση της ΕΥΑΘ οι δήμοι δεν μπορούν να διοργανώσουν το δημοψήφισμα το οποίο έχουν ήδη εξαγγείλει. Ερωτηματικά προκύπτουν και από το γεγονός ότι, ενώ η απόφαση του γενικού γραμματέα φέρεται να εκδόθηκε την 1η Ιουνίου, εστάλη στο δήμος Θέρμης μόλις χθες!

ΚΑΘ’ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Στελέχη της αυτοδιοίκησης με τα οποία επικοινώνησε χθες η «Μ» δήλωναν έκπληκτα από την απόφαση-παρέμβαση του γενικού γραμματέα, την οποία χαρακτήριζαν «ακατανόητη, αν όχι περίεργη». Θεωρούν ότι «υπαγορεύτηκε από κυβερνητικούς κύκλους, προκειμένου να ανακόψει το κύμα αντίδρασης κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ». Δήμαρχος του πολεοδομικού συγκροτήματος εκτίμησε πως «η απόφαση του κ. Καρούντζου αποτελεί ασφαλώς προπομπό της στάσης που σκοπεύει να τηρήσει η κυβέρνηση στο θέμα του δημοψηφίσματος. Είτε παρεμποδίζοντας τη διενέργειά του είτε μην αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμά του».
Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ έχουν αποφασίσει τα δημοτικά συμβούλια των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και ομόφωνα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη διεξήχθη ειδική σύσκεψη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για την οργάνωση του δημοψηφίσματος. Για το σκοπό αυτό ορίστηκε μάλιστα και πενταμελής επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Αβραμόπουλο.

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ!
Ιδιαίτερα αιχμηρός έναντι του κ. Καρούντζου εμφανίζεται στις δηλώσεις του στη «Μ» ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος. «Τη στιγμή που ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά της Ε.Ε. επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δηλώνει ότι ‘η ιδιωτικοποίηση του νερού της βρύσης δεν υπήρξε ποτέ ως πρόθεση ούτε ως πραγματικότητα για την Ε.Ε.’ και πως θα εισηγηθεί στην Επιτροπή την αφαίρεση του νερού από τον κατάλογο των προς ιδιωτικοποίηση αγαθών’, ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, προκαταλαμβάνοντας ακόμη και τον υπουργό Εσωτερικών, στον οποίο έχει υποβληθεί το αίτημα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ακυρώνει τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης. Προφανώς η απόφαση του γενικού γραμματέα εντάσσεται στην προσπάθεια να εκποιηθεί η ΕΥΑΘ και δεν κινείται στο πνεύμα του επιτρόπου Μπαρνιέ, ο οποίος δήλωσε πως ‘…αντιλαμβάνομαι γιατί οι πολίτες είναι τόσο θυμωμένοι και αναστατωμένοι, όταν τους λένε ότι το πόσιμο νερό θα μπορούσε να ιδιωτικοποιηθεί παρά τη θέλησή τους’. Η θέληση των πολιτών για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα πρέπει να εκφραστεί και ο μόνος τρόπος είναι η διενέργεια ενός δημοψηφίσματος με ένα απλό και σαφές ερώτημα».
Σχολιάζοντας την απόφαση του κ. Καρούντζου ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης δήλωσε: «Η απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης πάσχει στα εξής: Πρώτον, το δημοψήφισμα δεν θα γίνει από κάποιον μεμονωμένο δήμο. Δεύτερον, θα γίνει για όλο το νομό Θεσσαλονίκης. Τρίτον, από τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων και από την αρχή της εγγύτητας και επικουρικότητας οι αρμοδιότητες ύδρευσης και αποχέτευσης είναι κλασικές αποκλειστικές αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις οποίες υπηρετούν όλοι οι δήμοι στην Ευρώπη και σε όλη την Ελλάδα, πλην Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Άρα και αρμοδιότητα και δικαίωμα και ευθύνη και υποχρέωση έχουν οι δήμοι να πάρουν θέση επί του συγκεκριμένου. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ριζικά αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση ης ΕΥΑΘ».
Ο αντιδήμαρχος Θέρμης και εκπρόσωπος της κίνησης «SOSτε το νερό» Σωκράτης Φάμελος τόνισε ότι «από το σκεπτικό της απόφασης του κ. Καρούντζου επιβεβαιώνεται ότι το θέμα του νερού είναι τοπική υπόθεση και καλώς οι δήμαρχοι αποφάσισαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ας κρατήσει τις απόψεις του ο κ. Καρούντζος. Οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης είναι αποφασισμένοι να διοργανώσουν το δημοψήφισμα για το νερό, ακόμη κι αν το υπουργείο Εσωτερικών δεν εκδώσει προεδρικό διάταγμα για τους όρους διενέργειάς του», υπογράμμισε ο κ. Φάμελος.


ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ Τι προβλέπει η πορεία ιδιωτικοποίησης
Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν τέσσερις υποψήφιοι, από τους οποίους προκρίθηκαν οι δύο. Βάσει του χρονοδιαγράμματος εντός του Ιουλίου πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία κατάρτισης της πρότασης για τη σύμβαση παραχώρησης, η οποία θα δοθεί στους δύο υποψηφίους για τυχόν παρατηρήσεις, ώστε στη συνέχεια να καταθέσουν την οικονομική προσφορά τους. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν εντός του Σεπτεμβρίου οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές να έχουν πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα και τα πάγια της εταιρείας, ώστε περί το Νοέμβριο να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προτάσεις. Ωστόσο ενδέχεται λόγω ΔΕΘ η φάση αυτή να καθυστερήσει μερικές εβδομάδες. Μέχρι τότε εξάλλου μένουν πολλά να γίνουν: Να καθοριστούν το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι ελεγκτικές διαδικασίες, το ύψος των επενδύσεων και το ποιος θα πληρώσει για αυτές, το κράτος ή ο ιδιώτης, και φυσικά το μείζον ζήτημα της τιμολόγησης των υπηρεσιών.
Το χρονοδιάγραμμα της πορείας ιδιωτικοποίησης παρουσιάστηκε στην τακτική γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ Α.Ε., η οποία διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή. Στην ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε. Νίκος Παπαδάκης είχε αναφέρει ότι «η βασική αδυναμία στην όλη διαδικασία της εκχώρησης είναι ότι δεν υπάρχει ισχυρή ανεξάρτητη αρχή που να έχει ελεγκτικό ρόλο. Η Γενική Γραμματεία Υδάτων είναι πολύ μικρή και αδύναμη, για να αναλάβει αυτήν την ιστορία».
Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης εκπρόσωποι των φορέων της πόλης εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους στην πώληση της εταιρείας. Εκεί δηλώθηκε ευθαρσώς ότι, ακόμη κι αν προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία ως τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, «η πόλη θα την ακυρώσει πλήρως», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ και αντιδήμαρχος Θέρμης Σωκράτης Φάμελος. «Είμαστε εδώ, για να ενημερώσουμε το ΤΑΙΠΕΔ ότι η ΕΥΑΘ δεν θα ιδιωτικοποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα δεκατέσσερα δημοτικά συμβούλια των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, επί της ουσίας δηλαδή η κοινωνία της Θεσσαλονίκης, διαφωνούν με την πώληση της ΕΥΑΘ. Στην ίδια γενική συνέλευση ο Λάζαρος Αγγέλου, επικεφαλής της «Ένωσης Πολιτών για το Νερό» (η οποία κατέθεσε πρόταση για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ, αλλά δεν πέρασε στη β’ φάση του διαγωνισμού), προειδοποίησε ότι «οι πολίτες θα κάτσουν στο σβέρκο όποιου επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσει το νερό».



ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μετά τη ΔΕΘ θα στηθούν κάλπες

ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ
  Η στρατηγική των φορέων οι οποίοι διαφωνούν με την πώληση της ΕΥΑΘ καθορίστηκε σε σύσκεψη, η οποία διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Σε αυτήν συμμετείχαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, εκπρόσωποι από το ΤΕΕ/ΤΚΜ, τον Εμπορικό Σύλλογο, την ΕΔΟΘ, τις κινήσεις «Κ136», «SOSτε το νερό» και «Καλλιστώ».
Στη σύσκεψη συγκροτήθηκε επιτροπή, η οποία θα συντονίσει τις ενέργειες όλων των φορέων που εναντιώνονται στην πώληση της ΕΥΑΘ και θα προετοιμάσει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Ειδικότερα έργο της επιτροπής θα είναι:
- Η ενημέρωση από την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας του νέου υπουργού Εσωτερικών και η επανάληψη του αιτήματος για την έκδοση προεδρικού διατάγματος για το πλαίσιο διενέργειας δημοψηφίσματος. Επίσης η συγκρότηση επιστημονικής και νομικής ομάδας υποστήριξης και διενέργειας δημοψηφίσματος.
- Η ενημέρωση του προέδρου της Δημοκρατίας για το έλλειμμα θεσμικού πλαισίου τοπικών δημοψηφισμάτων, που αποτελεί έλλειμμα δημοκρατίας.
- Η παράσταση των δημάρχων και εκπροσώπων των φορέων στο ΤΑΙΠΕΔ, όπου θα εκφραστεί η αντίθεση της πόλης στην πώληση της ΕΥΑΘ.
- Η οργάνωση άμεσης συνάντησης της ΠΕΔ και των δημάρχων του νομού Θεσσαλονίκης με τους βουλευτές του νομού και τις νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων.
- Η διοργάνωση εκδηλώσεων το καλοκαίρι και το φθινόπωρο για το θέμα του νερού με έμφαση την περίοδο της ΔΕΘ.
- Η δημιουργία ομάδας εργασίας με τους επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς και παραγωγικούς φορείς του νομού για την ανάδειξη εναλλακτικών λύσεων και τη διατύπωση στρατηγικής πρότασης για ένα αποτελεσματικό μοντέλο της ΕΥΑΘ με δημόσιο χαρακτήρα και κοινωνικό έλεγχο.
- Η συγκρότηση ομάδας νομικών συμβούλων, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα νομικών προσφυγών κατά των αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ.
- Όλα αυτά θα καταλήξουν στη διοργάνωση δημοψηφίσματος το φθινόπωρο (τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου), το οποίο θα διενεργηθεί την ίδια ημέρα και στους δεκατέσσερις δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου