Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

1.700 ΝΕΚΡΟΙ 6.000 ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ

1.700 ΝΕΚΡΟΙ 6.000 ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ
Αίνιγμα ποιος προκάλεσε τη φρίκη

Οι εικόνες εκατοντάδων αμάχων - ανάμεσά τους πολλά παιδιά- που βρήκαν φρικτό θάνατο από χημικά, προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ και αποτροπιασμό  Σκοτάδι καλύπτει την ταυτότητα των ιθυνόντων της θηριωδίας της Τετάρτης, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ για την πιο εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων και την άλλη πλευρά να κάνει λόγο για προβοκάτσια των αντικαθεστωτικών με στόχο τη διεθνή επέμβαση.



Οι εικόνες εκατοντάδων αμάχων - ανάμεσά τους πολλά παιδιά- που βρήκαν φρικτό θάνατο από χημικά, προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ και αποτροπιασμό
Πάντως το μόνο πράγμα για το οποίο μπορεί να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα σχετικά με την επίθεση σε προάστια της Δαμασκού είναι η φρίκη που άφησε πίσω της.
Ακόμα και αν ο τραγικός απολογισμός που εκτιμά η αντιπολίτευση (περισσότεροι από 1.700 νεκροί και 6.000 άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα) δεν είναι επιβεβαιωμένος, οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου απεικονίζοντας νεκρά βρέφη που συνωστίζονταν το ένα δίπλα στο άλλο στο πάτωμα αυτοσχέδιων νοσοκομείων και οι εκτιμήσεις των γιατρών που ομόφωνα κάνουν λόγο για θανάτους από χημικά όπλα ήταν αρκετά για να θέσουν τη διεθνή κοινότητα σε αναβρασμό και να αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο της στρατιωτικής δράσης εναντίον της Δαμασκού.
Οι ανατριχιαστικές εικόνες νεκρών και τραυματιών που δημοσίευσε η συριακή αντιπολίτευση στο YouTube και έκαναν τον γύρο του κόσμου και μέσω τηλεοπτικών καναλιών και εφημερίδων συνοδεύονται με την καταγγελία ότι οι ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση με στόχο να ανακαταλάβουν από τους αντάρτες τις περιοχές Ιρμπίν, Ντούμα και Μουανταμίγια.
Θρήνος και απόγνωση για τα εκατοντάδες θύματα της τραγωδίας
Θρήνος και απόγνωση για τα εκατοντάδες θύματα της τραγωδίας


Ισραήλ κατά Ασαντ
Το Ισραήλ κατηγόρησε τις δυνάμεις του Ασαντ για την επίθεση με χημικά όπλα και επέκρινε τη διεθνή απραξία απέναντι στη «σφαγή» που διαπράττει εδώ και χρόνια το καθεστώς, χωρίς ωστόσο να ζητήσει στρατιωτική επέμβαση, ενώ η Τουρκία σημείωσε ότι έχει ξεπεραστεί κάθε κόκκινη γραμμή.
Από την άλλη πλευρά Σύρος αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι η χρήση χημικών όπλων στη διάρκεια της επίσκεψης των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στη Δαμασκό για να επιθεωρήσουν παλαιότερες καταγγελίες θα συνιστούσε «πολιτική αυτοκτονία», κάτι που είχε υποστηρίξει και η Ρωσία, κάνοντας λόγο για «προσχεδιασμένη προβοκάτσια».
Αίνιγμα ποιος προκάλεσε τη φρίκη
Μάλιστα, την ώρα που γιατροί πιθανολογούν από τα συμπτώματα ότι έγινε χρήση αερίου σαρίν, ο ειδικός στα χημικά αέρια επικεφαλής της βρετανικής οργάνωσης Falcon Com-munications, Γκουίν Ουίνφιλντ, θεωρεί ότι το αέριο που χρησιμοποιήθηκε δεν είναι σαρίν αλλά ένα μείγμα χημικών ουσιών παρασκευασμένο από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, το οποίο θα μπορούσε να έχει φτάσει «στα χέρια των ανταρτών που το χρησιμοποίησαν για να ενοχοποιήσουν το καθεστώς». Οπως τόνισε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, «μόνο μια έρευνα αστυνομικού τύπου θα αποκαλύψει ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος».
Για την ώρα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κρατούν επιφυλάξεις για το ποιος βρίσκεται πίσω από τη θηριωδία και έχουν ζητήσει να «ριχτεί φως» στις καταγγελίες, ωστόσο, λόγω της αντίθεσης Ρωσίας και Κίνας δεν εξέδωσαν κοινή δήλωση με ξεκάθαρη έκκληση για άμεση διενέργεια έρευνας.
Στη Συρία ανοίχτηκαν ομαδικοί τάφοι για τα θύματα. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στη Βηρυτό έξω από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών
Στη Συρία ανοίχτηκαν ομαδικοί τάφοι για τα θύματα. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στη Βηρυτό έξω από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών

Πάντως οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζήτησαν από τη συριακή κυβέρνηση να τους επιτραπεί πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές, αλλά η απάντηση που έλαβαν είναι ότι «θα ήταν πολύ επικίνδυνο γι' αυτούς».
Οι ίδιες περιοχές που έγιναν το θέατρο των φρικαλεοτήτων που έκαναν τον γύρο του κόσμου, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, δέχθηκαν νέα επίθεση χθες με βομβαρδισμούς από τις ένοπλες δυνάμεις με στόχο να απωθηθούν οι αντάρτες από στρατηγικής σημασίας σημεία της περιφέρειας της Δαμασκού.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ότι εάν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες «χρειαζόμαστε αντίδραση της διεθνούς κοινότητας (...), αντίδραση βίας», αποκλείοντας ωστόσο χερσαία επέμβαση. Από την πλευρά του ο Βρετανός ομόλογός του, Ουίλιαμ Χέιγκ, τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει καμία επιλογή αν και σημείωσε ότι προτεραιότητα έχει η επαλήθευση των γεγονότων. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ στο παρελθόν είχαν χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή» τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.
ΑΠΟ ΤΟΝ Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
Το χρονικό του εφιάλτη των χημικών όπλων

Η επίσημη «πρεμιέρα» στη χρήση χημικών όπλων έγινε το απόγευμα της 22ας Απριλίου του 1915 στην πόλη Υπρ του Βελγίου, κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Μετά από μια μάχη χαρακωμάτων που διαρκούσε μήνες, η Γερμανία χρησιμοποίησε εναντίον των Συμμαχικών Δυνάμεων 160 τόνους αέριου χλωρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5.000 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 10.000. Στη διάρκεια του πολέμου χρησιμοποιήθηκαν διάφορα χημικά όπλα, κυρίως αέριο χλώριο, φωσγένιο, δισφωγένιο και αέριο μουστάρδας τα οποία συνολικά στοίχισαν τη ζωή σε 90.000 ανθρώπους.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ
Το 1935 ο Μπενίτο Μουσολίνι, αγνοώντας το Πρωτόκολλο της Γενεύης που απαγόρευε τη χρήση χημικών όπλων, έκανε εκτεταμένη χρήση υπερίτη και αερίου μουστάρδας. Παρ' όλο που επίσημα δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων από αυτά τα χημικά όπλα, σοβιετικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από τα 50.000 θύματα στην Αιθιοπία τα 15.000 ήταν από νευροπαραλυτικά αέρια.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ (1980 - 1988)
Στη διάρκεια του πολέμου ο Σαντάμ Χουσεΐν ανέπτυξε ένα ερευνητικό πρόγραμμα - μαμούθ κάνοντας πειράματα με νευροτοξικά αέρια στα πεδία των μαχών. Στο β' μισό του πολέμου ο ιρακινός στρατός έκανε πλέον εκτεταμένη χρήση τους με σημαντικότερη επίθεση εκείνη το 1988 εναντίον των Κούρδων κατοίκων της επαρχίας Χαλάμπτζα στο Βόρειο Ιράκ. Οι φρικιαστικές εικόνες της τραγωδίας σόκαραν την παγκόσμια κοινή γνώμη εν μέσω των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη για το Συνέδριο Χημικών Οπλων.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΣΑΡΙΝ (1994-1995)
Τα μέλη της αίρεσης Αούμ Σινρικίο του Σόκο Ασαχάρα έριξαν αέριο σαρίν το 1994 στην κοινότητα Ματσουμότο προκαλώντας τον θάνατο 8 ανθρώπων και τον τραυματισμό 200 και το 1995 στο μετρό του Τόκιο σκοτώνοντας 13 και τραυματίζοντας χιλιάδες πολίτες. Οι επιθέσεις αποτέλεσαν την αφορμή για να ασχοληθεί ξανά η διεθνής κοινότητα με τους κινδύνους των χημικών όπλων, με αποτέλεσμα να υπογραφεί το 1997 η Σύμβαση για τα Χημικά Οπλα.
ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ Απαγόρευση με διεθνείς συνθήκες
Ο αγώνας κατά των χημικών όπλων ξεκίνησε με τη Συνθήκη της Χάγης το 1899, που απαγόρευσε τη χρήση βλημάτων που απελευθέρωναν «ασφυξιογόνα ή επιβλαβή αέρια». Μετά τη φρίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το Πρωτόκολλο της Γενεύης του 1925 διεύρυνε την απαγόρευση όχι μόνο των βλημάτων, αλλά και κάθε «ασφυξιογόνου, δηλητηριώδους ή άλλου αερίου». Η εκτεταμένη χρήση τους από το ιρακινό καθεστώς και οι επιθέσεις στην Ιαπωνία οδήγησαν στην υπογραφή της Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα το 1997, που απαγορεύει τη χρήση, παραγωγή, κατοχή και μεταφορά χημικών όπλων. Με υποστήριξη από 188 χώρες (η Συρία δεν έχει υπογράψει), είναι μια από τις ευρύτερα τηρούμενες διεθνείς συνθήκες και σηματοδότησε την κορύφωση της διπλωματίας στην καταδίκη των χημικών όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου