Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Περισσότερες οι αιτήσεις από τις θέσεις για μετατάξεις στα δημοτικά

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Περισσότερες οι αιτήσεις από τις θέσεις για μετατάξεις στα δημοτικά

Με το σταγονόμετρο θα γίνουν φέτος οι αποσπάσεις και δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν πάνω από 1.000 αιτήσεις. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος. Ξεπέρασαν κατά πολύ τον αριθμό οι αιτήσεις καθηγητών για μετάταξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας.Με το σταγονόμετρο θα γίνουν φέτος οι αποσπάσεις και δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν πάνω από 1.000 αιτήσεις. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

Συνολικά κατατέθηκαν 5.750 αιτήσεις εκπαιδευτικών για 4.600 θέσεις, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα σχετικά αποτελέσματα (υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο περιοχές). Η πολύπλοκη διαδικασία των μετατάξεων έχει καθυστερήσει σημαντικά και τις αποσπάσεις δασκάλων και καθηγητών, προκαλώντας αγωνία σε περίπου 12.000 εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν καταθέσει αιτήσεις απόσπασης.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, πάντως, δηλώνει ότι η κινητικότητα των εκπαιδευτικών έχει ολοκληρωθεί και διαβεβαιώνει ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει και κανείς δεν πρόκειται να απολυθεί.
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε στο «Εθνος», εντός του Σεπτεμβρίου με ειδική ρύθμιση, η οποία θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το νέο λύκειο, θα κατοχυρωθούν οι οργανικές θέσεις όλων των «δασκάλων και καθηγητών στο σχολείο, ώστε να μπορούν να αφοσιωθούν στο έργο τους».
Οπως μάλιστα συμπλήρωσε ο ίδιος, με αυτό τον τρόπο θα δοθεί τέλος στην εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών, τη σύγχυση και την αδιαφάνεια της οργανικής θέσης και όλων των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, που επί χρόνια δημιουργούσαν πλέγμα αβεβαιότητας.
Οι εκπαιδευτικοί πάντως συνεχίζουν να εκφράζουν φόβους για απολύσεις με αφορμή τη διαθεσιμότητα, αλλά ο υπουργός Παιδείας επιμένει ότι η διαθεσιμότητα των 2.100 εκπαιδευτικών του Ιουλίου από το σύνολο των 150.000 εργαζομένων δασκάλων και καθηγητών, οι μετατάξεις και οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών που πλεονάζουν σε κενές θέσεις και η επανατοποθέτηση των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα σε άλλον τομέα του Δημοσίου ολοκληρώνουν την ανακατανομή των εκπαιδευτικών.
Οσον αφορά τις αποσπάσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνουν με το... σταγονόμετρο και ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν πάνω από 1.000 αιτήσεις.
Προβλήματα
Η καθυστέρηση αυτή προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα, με δεδομένο ότι την 1η Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι σύμφωνα με τον νόμο στις θέσεις τους αλλά στο μεταξύ δεν έχουν γίνει μια σειρά ακόμη υπηρεσιακών μεταβολών (τοποθετήσεις-προσλήψεις αναπληρωτών κ.τ.λ.).
Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι εάν οι οι αποσπάσεις δεν ανακοινωθούν έως την 1η Σεπτεμβρίου, χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν στους τόπους της οργανικής τους θέσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται (έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής κ.τ.λ.).
Για τον λόγο αυτόν ζητούν από την πολιτική ηγεσία να διευκολυνθούν με κάθε τρόπο όσοι υπέβαλαν αίτηση για απόσπαση, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να μεταβούν στην οργανική τους θέση και ύστερα από λίγες μέρες να παρουσιαστούν στη νέα θέση όπου θα έχουν αποσπασθεί.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Δεν δίνουν καταλόγους τα ΑΕΙ
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα οποία αρνούνται την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων τους.
Τα ιδρύματα δεν δέχονται να δώσουν καταλόγους με ονόματα εργαζομένων διότι, όπως υπογραμμίζουν, αυτό θα τα οδηγήσει πρακτικά σε αδυναμία λειτουργίας. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στις 30 του μήνα στη σύνοδο των πρυτάνεων, με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, πολλά πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποφάσισαν να στραφούν στη Δικαιοσύνη. Ηδη το ΕΜΠ με απόφαση της συγκλήτου εξουσιοδότησε τον πρύτανη να καταθέσει αίτηση ακύρωσής της ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για ενδεχόμενη εφαρμογή του μέτρου.
Η σύγκλητος
Η σύγκλητος επισημαίνει ότι «οποιαδήποτε απομάκρυνση, μέσω διαθεσιμότητας, των Διοικητικών Υπαλλήλων (Μονίμων ή ΙΔΑΧ), θα έχει ανεπίστρεπτα αρνητικές συνέπειες για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Πολυτεχνείου, και θα οδηγηθεί σε αδυναμία λειτουργίας».
Το ΕΜΠ τονίζει ότι προκειμένου να διασφαλίσει την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του έναντι των 22.000 προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του και των 548 μελών ΔΕΠ θα έπρεπε να διαθέτει περίπου 1.100 διοικητικούς υπαλλήλους.
Οι πανεπιστημιακοί υπογραμμίζουν ότι «η λογική της οριζόντιας αναλογίας (εργαζομένων ανά μονάδα, εργαζομένων προς μέλη ΔΕΠ ή φοιτητές κ.λπ.), η οποία χρησιμοποιείται για να αποδειχθούν κάποιοι εργαζόμενοι περιττοί, ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων εκπαιδευτικών συνθηκών κάθε ιδρύματος, είναι καταστροφική για την ανώτατη εκπαίδευση και ειδικά την τεχνική. Πολύ εύκολα δε και πολύ σύντομα θα στραφεί και εναντίον των ίδιων των μελών ΔΕΠ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου