Η "προθυμία" της κυβέρνησης και το παρασκήνιο με την Ουάσιγκτον
Σε διπλωματικό φιάσκο οδηγήθηκε η κυβέρνηση με αφορμή τη σχεδιαζόμενη επίθεση στη Συρία. Πριν καν ριφθεί ο κύβος και μερικές ώρες πριν το "όχι" της βρετανικής Βουλής και τη "διστακτικότητα" Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος είχε σπεύσει να... ζητήσει επίθεση, ενώ ο συναρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμιζε την ανάγκη εξάντλησης όλων των περιθωρίων για εξεύρεση πολιτικής λύσης.
Η συνάντηση των συναρμόδιων υπουργών έγινε την περασμένη Πέμπτη, πριν τη σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου. Μάλιστα, "πληροφορίες" ήθελαν τη συγκεκριμένη συνάντηση να λειτουργεί και... "εκτονωτικά" για τις σχέσεις των δύο υπουργών, οι οποίες είχαν παγώσει μετά τις καραμπόλες του τελευταίου ανασχηματισμού. Ωστόσο, στις... κοινές δηλώσεις τους, η κυβέρνηση εμφανίστηκε με δύο γραμμές, ενόσω το Μέγαρο Μαξίμου σιωπούσε: ο Ευ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η χρήση χημικών πρέπει να τύχει "αποφασιστικής" και "αναλογικής" απάντησης, πριν καν οι "πρόθυμοι" της Δύσης πάρουν τις αποφάσεις τους. Στον αντίποδα, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε μεν ότι η Ελλάδα "θα σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της", ωστόσο τάχθηκε υπέρ της πολιτικής λύσης.
Διευκολύνσεις στις ΗΠΑ
Σε κάθε περίπτωση, η σύσκεψη Αντ. Σαμαρά-Ευ. Βενιζέλου που ακολούθησε απλώς επικύρωσε μία προειλημμένη απόφαση: το "πράσινο φως" της κυβέρνησης προς τους "προθύμους" για χρήση των βάσεων στη Σούδα και την Καλαμάτα. Παρ' όλα αυτά, συνεργάτες του πρωθυπουργού διεμήνυαν πως η χρήση των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών βάσεων -όπως και οι άδειες διέλευσης από τον εναέριο χώρο για τα μαχητικά των συμμάχων- θα είναι οι μόνες "διευκολύνσεις" που θα παρασχεθούν και ότι δεν θα συμμετάσχει με άμεσο τρόπο η Ελλάδα στην επέμβαση.
Στον βωμό του χρέους
Πάντως, όπως παραδέχονται και υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, η "ευκολία" με την οποία η Αθήνα έστειλε σήμα στην Ουάσιγκτον ότι προτίθεται να διευκολύνει την επέμβαση συνδέεται και με την προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά να αναθερμάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Επί εβδομάδες, το Μαξίμου πανηγύριζε για τη συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα στις 8 Αυγούστου, ενώ ο πρωθυπουργός φέρεται να ποντάρει στη βοήθεια της Ουάσινγκτον προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο Βερολίνο -μετά τις γερμανικές εκλογές- στην κατεύθυνση ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Αντ. Σαμαράς, μαζί με τον Ευ. Βενιζέλο, θα συναντηθεί, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζ. Μπάιντεν, ώστε να "εμβαθυνθεί" η σχέση των δύο χωρών. Επίσης, κατά πληροφορίες "ψήνεται" και συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζ. Κέρι, αν και ο διπλωματικός πυρετός περί τη Συρία προς το παρόν έχει "παγώσει" κάθε τέτοια σκέψη.
Πρόσφυγες και Έλληνες της Συρίας
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία ήδη προετοιμάζονται για τα "απόνερα" της σχεδιαζόμενης επέμβασης, όπως προέκυψε στην έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το πρωί της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η ΕΥΠ και τα Σώματα Ασφαλείας έχουν εκπονήσει δύο σχέδια: το σχέδιο "Κόσμος", με το οποίο θα προβλέπεται η μεταφορά Ελλήνων της Συρίας σε Ρόδο, Κω, Κάρπαθο, και το σχέδιο "Ιώνη", αναφορικά με τη διαχείριση του κύματος προσφύγων που αναμένεται να πυροδοτηθεί από το σχεδιαζόμενο ολοκαύτωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου